Leerdoelen
Met deze leergang versterkt u de fundamenten van uw contractrechtelijke kennis. Na afloop van deze leergang:
- Beheerst u de centrale leerstukken van het contractenrecht op het hoogste niveau;
- Bent u in staat om de oplossing van contractrechtelijke problemen vanuit de basis vorm te geven;
- Is uw vermogen om contractrechtelijke processtukken logisch te structureren sterk toegenomen;
- Kunt u de basisleerstukken praktisch toepassen tijdens procedures, waaronder bewijsrechtelijke aspecten;
- Kunt u adequater adviseren door het verworven inzicht in de praktische toepassing;
- Leert u het rechtelijk oordeel over contractrechtelijke problemen beter te voorspellen.
Uw gereedschapskist voor complexe contractuele vraagstukken
Of u nu een generalist of specialist bent: deze leergang helpt u te bepalen waar de contractrechtelijke crux van een probleem ligt, welke instrumenten u kunt inzetten om uw cliënt verder te helpen en hoe de oplossing in de praktijk vormgegeven kan worden. Of het nu gaat om de toepasselijke functie van de redelijkheid en billijkheid, de wilsvertrouwensleer, de toepasselijke uitlegregel, de toepasselijke algemene voorwaarden of het toepasselijke recht; contractrechtelijke leerstukken zijn voor iedere praktijk relevant.
Alle grote, klassieke contractrechtelijke leerstukken komen aan de orde. Deze worden op twee niveaus behandeld:
- Dogmatiek: kennis van de dogmatiek stelt u in staat om een probleem direct thuis te brengen, de kern te zien en uw betoog een dwingende structuur te geven.
- Concretisering: onder andere door bespreking van feitenrechtspraak wordt geïllustreerd hoe rechtbanken en gerechtshoven met de besproken problematiek omgaan. Zo leert u wat de argumenten in de praktijk waard zijn, waar de kansen liggen in uw zaak en welke stellingen u moet betrekken.
Programma en planning van de leergang
Bekijk een uitgebreide omschrijving van alle bijeenkomsten en onderwerpen bij het programma-overzicht onderaan deze pagina. Bekijk de planning najaar 2025 voor een beknopt overzicht met de onderwerpen en docenten per bijeenkomst.
Cursusleiding en docenten
De leergang staat onder leiding van prof. dr. Lodewijk Smeehuijzen, hoogleraar privaatrecht aan de VU, raadsheer-plaatsvervanger in het Hof Arnhem. Bekijk hier het overzicht met de docenten die betrokken zijn bij de leergang (.pdf).
Werkwijze
De leergang vindt plaats op zeven dagdelen van elk drie uur en is opgezet voor een groep van maximaal 25 deelnemers. De colleges vinden plaats van 16.00 tot 19.30 uur, met ontvangst om 15.30 uur. Tussendoor wordt gepauzeerd met een kleine maaltijd. De colleges hebben de vorm van hoorcolleges met nadrukkelijk elementen van werkcolleges. Tijdens de colleges gaat u aan de slag met meerdere casussen en contractclausules die gezamenlijk worden behandeld. Houd per college rekening met een voorbereidingstijd van 3 á 4 uur.
Meer informatie over deze leergang
Overzicht
Data, kosten en contact