Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Interactieve opleiding tot Parenting Coordinator

Leergang Parenting coordination voor gespecialiseerde mediators

In de leergang Parenting Coordination wordt u opgeleid om op te treden als Parenting Coordinator (PC) in de fase na een (echt-)scheiding of andere zaken waarbij de belangen van minderjarige kinderen een rol spelen. De PC put uit psychologische en juridische kennis en kan een beslissende rol spelen als partijen/ouders ook onder begeleiding van de PC niet samen tot een oplossing komen.

Wat is een Parenting Coordinator?
De Parenting Coordinator (PC) geeft (niet-) bindend advies aan ouders die uit elkaar zijn en een geschil met elkaar hebben over hun kinderen. Voor deze ouders is mediation (vaak) geen optie meer en een rechtszaak werkt in veel gevallen polariserend en lost geen problemen op. Voorbeelden van geschillen waarover de PC een advies kan uitbrengen zijn: de verdeling van de feestdagen, over bij welke sportclub het kind gaat sporten, of een zorgregeling tot zondagavond of maandagochtend moet duren, etc. De PC geeft de ouders psycho-educatie en hakt knopen door zodat de ouders en kinderen weer door kunnen. Lees meer over wat de PC is in het artikel verder onderaan deze pagina, of bekijk de video's van Parenting Coordination Nederland.

Over deze leergang
De leergang is intensief, interactief, praktisch en informatief. Daarnaast wordt er veel geoefend en wordt er ingegaan op casuïstiek. Tevens wordt ingegaan op de (juridische) mogelijkheden in Nederland.

De deelnemers aan de leergang zijn forensisch-mediator, advocaat-mediator of psycholoog-mediator en worden zowel opgeleid als getraind in evaluerende en mediërende vaardigheden, alsmede getraind in het nemen van besluiten in een PC zaak. De PC helpt partijen te communiceren als gezamenlijke ouders, geeft hen psycho-educatie en ontwikkelt met hen vaardigheden om samen een attitude voor verantwoordelijk ouderschap te ontwikkelen. Na succesvol afronden van deze leergang kan de deelnemer toetreden tot de Vereniging Parenting Coordination.

Doelgroep en toelatingseisen
Deze leergang is ontwikkeld voor de advocaat-mediator, forensisch-mediator, of psycholoog-mediator.
Voor deze leergang gelden specifieke toelatingseisen en is bedoeld voor advocaten die lid zijn van de vFAS, de Juridische Specialisatieopleiding Familierecht met succes hebben afgerond en de driejarige Specialisatieopleiding tot vFAS-Scheidingsmediator met succes hebben afgerond.

Of:
De kandidaat die WO is opgeleid (master) als psycholoog, pedagoog, jurist of een vergelijkbaar specialisme en met succes een door de MfN erkende mediationopleiding heeft gevolgd en staat ingeschreven bij het MfN. 

Daarnaast is hij/zij aantoonbaar gespecialiseerd in het personen- en familierecht. De kandidaat voldoet naast bovenstaande eisen bijvoorbeeld aan één van onderstaande criteria: 

  1. Staat ingeschreven in het register van de Nederlandse Vereniging van Forensische mediation, of:
  2. Staat ingeschreven in het register van Bijzondere Curator Nederland, of:
  3. Staat onvoorwaardelijk als advocaat bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven voor de specialisatie personen-en familierecht, of:
  4. Staat onvoorwaardelijk als familierechtmediator bij de Raad voor Rechtsbijstand ingeschreven voor de specialisatie personen-en familierecht, of:
  5. Staat ingeschreven als Collaborative Practionar en is lid van de VvCP. 

Professionals die niet aan bovenstaande eisen voldoen, maar wel een rechten of gedragswetenschappelijke WO-opleiding hebben afgerond én hiernaast aantoonbare werkervaring hebben op het terrein van familie mediations met omgangszaken kunnen mogelijk aan deze opleiding deelnemen. Dit wordt beoordeeld aan de hand van het cv en eventueel een intakegesprek. Wilt u deelnemen? Stuur dan uw cv aan Monique Becker via m.becker@vu.nl of 020-598 36 94.

Meer informatie over deze leergang
Inhoud
Resultaat
Data, kosten en contact

Accreditaties

Partners

Wat is een Parenting Coordinator?

Wat is een Parenting Coordinator?

Nederland heeft er een nieuwe conflictoplosser in familiezaken bij: de parenting coordinator. Wat doet deze precies? Lees het in dit artikel dat eerder verschenen is in uitgave 7 van het Advocatenblad. Hierin vertelt o.a. dr. Carla Goossen, psycholoog-mediator en tevens docent aan deze leergang meer over deze waardevolle rol die familie- en scheidingsmediators kunnen vervullen. 

Download het artikel (.pdf)
Cover van het artikel advocatuur uitgave 7

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl.

Of bel Monique Becker op 020-598 21 03.

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Contactpersoon

Monique Becker
Ilse Herweijer foto

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam