Leerdoelen
Na afloop van deze leergang kunt u:
- in een conflictsituatie een analyse maken van de verschillende aspecten van het conflict en aan de hand daarvan de meest passende conflictoplossingsmethode kiezen.
- communicatie-, mediation- en onderhandelingstechnieken toepassen in uw juridische praktijk.
- collega’s en rechtzoekenden adviseren bij de keuze van een effectieve conflictoplossingsmethode.
Praktische toepassingsvoorbeelden voor verschillende doelgroepen
- Met de toepassing van conflicthanterings- en mediationtechnieken kan de gemeenteambtenaar achterhalen waar het die burger daadwerkelijk om te doen is en waarmee deze geholpen is.
- Of denk aan de arbeidsjurist die door de inzet van conflictdiagnose- en conflicthanteringstechnieken een effectieve interventie in een arbeidsconflict kan doen.
- Of aan de juridisch adviseur die zijn cliënt bijstaat in een mediation en met veel vragen zit: hoe bereid ik mijn cliënt het beste voor? Hoe zorg ik ervoor dat hij in de mediation uit de verf komt? Hoe ga ik om met de wederpartij en diens adviseur? Hoe kan ik de mediator optimaal ondersteunen in diens opdracht?
Deelnemers over deze leergang
“Ik vond het een ontzettend leuke, interessante en waardevolle leergang. Een fijne afwisseling van docenten, interessante theorie en heel veel oefenen. Waardevol voor eigenlijk iedereen, op professioneel vlak en privé. Het luisteren met een open houding, het tonen van gevoelsreflecties en me verdiepen in (mijn eigen en) iemand anders belangen zijn dingen die ik heb geleerd en probeer te doen in zowel professionele gesprekken als ook in het dagelijks leven.”
Mevrouw mr. A. Elburg - Docent rechten Hogeschool van Amsterdam
“Als gemeentejurist bij Gemeente Aa en Hunze maak ik dagelijks gebruik van de gesprekstechnieken voor conflictsituaties die ik tijdens de leergang heb geleerd. Deze vaardigheden bleken essentieel in mijn werk, waar ik regelmatig te maken heb met complexe juridische vraagstukken en conflicten tussen partijen. Dankzij de leergang kan ik deze uitdagingen effectief aanpakken, bijvoorbeeld door actief te luisteren naar verschillende standpunten en door open vragen te stellen om belangen helder te krijgen. Ik zou de leergang aanbevelen aan iedereen die te maken heeft met lastige (juridische) gesprekken in het werk. Dit geldt niet alleen voor collega-juristen, maar ook voor andere professionals die regelmatig moeten onderhandelen. De onderhandeltechnieken die ik heb geleerd tijdens de leergang gebruik ik nog steedsw regelmatig.”
Mevrouw mr. J.H. Reitsema - Juridisch adviseur Gemeente Aa en Hunze
Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Inhoud
Data, kosten en contact