Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation

Leergang Effectieve conflicthantering, onderhandelen en mediation voor juristen

Na het volgen van deze leergang heeft u een brede kennis van het palet aan geschilbeslechtings- en conflictoplossingsmethoden en kunt u deze gebruiken in uw praktijk. U kunt in een conflictsituatie een analyse maken van de verschillende aspecten van het conflict en aan de hand daarvan de meest passende conflictoplossingsmethode kiezen. U kunt communicatie-, mediation- en onderhandelingstechnieken praktisch toepassen en collega’s en rechtzoekenden adviseren bij de keuze van een effectieve conflictoplossingsmethode.

De juridische professional van de toekomst is een breed georiënteerde conflictoplosser. Hij of zij kan vanuit verschillende perspectieven naar een conflict kijken en daardoor betere keuzes maken. 

Verbreed uw handelingsrepertoire om conflicten te voorkomen, in te perken en op te lossen

Tijdens de juridische opleidingen van universiteiten staat vooral de juridische dimensie van conflicten centraal, met als oplossing een beslissing van de rechter. Daarmee ontstaat tijdens zo'n opleiding onbedoeld een beperkt beeld van conflicten en conflictoplossing.
Conflicten hebben naast de juridische dimensie ook emotionele, morele, psychologische en sociale dimensies.

Burgers hebben niet alleen materiële motieven, zoals geld of de uitoefening van hun rechten, maar verlangen vaak ook naar erkenning, preventie en excuses. Zo kunnen in geval van een medische misser excuses van de arts effectiever en meer betekenisvol zijn voor de patiënt dan schadevergoeding na een langslepende juridische procedure. De jurist van de toekomst kan hier optimaal op inspelen omdat deze een diepgaand inzicht heeft in de aard en de oorzaken van conflicten en beschikt over een breed handelingsrepertoire om deze conflicten op te lossen, zoals onderhandelen, geschillencommissies, klachtencommissies, mediation, bindend advies en arbitrage. Niet alleen voor individuele burgers, maar ook voor (semi-)overheden, organisaties en (grote) bedrijven is het belangrijk dat uit een breder scala van conflictoplossingsmechanismen kan worden gekozen dan alleen een procedure voor de rechter. Denk bijvoorbeeld aan de gemeenteambtenaar die in direct contact is met een ontevreden burger. 

Een praktische opleiding voor verschillende doelgroepen
- Met de toepassing van conflicthanterings- en mediationtechnieken kan de gemeenteambtenaar achterhalen waar het die burger daadwerkelijk om te doen is en waarmee deze geholpen is. 

- Of denk aan de arbeidsjurist die door de inzet van conflictdiagnose- en conflicthanteringstechnieken een effectieve interventie in een arbeidsconflict kan doen. 

- Of aan de juridisch adviseur die zijn cliënt bijstaat in een mediation en met veel vragen zit: hoe bereid ik mijn cliënt het beste voor? Hoe zorg ik ervoor dat hij in de mediation uit de verf komt? Hoe ga ik om met de wederpartij en diens adviseur? Hoe kan ik de mediator optimaal ondersteunen in diens opdracht?

Deelnemers over deze leergang

“Ik vond het een ontzettend leuke, interessante en waardevolle leergang. Een fijne afwisseling van docenten, interessante theorie en heel veel oefenen. Waardevol voor eigenlijk iedereen, op professioneel vlak en privé. Het luisteren met een open houding, het tonen van gevoelsreflecties en me verdiepen in (mijn eigen en) iemand anders belangen zijn dingen die ik heb geleerd en probeer te doen in zowel professionele gesprekken als ook in het dagelijks leven.”
Mevrouw mr. A. Elburg - Docent rechten Hogeschool van Amsterdam

“Als gemeentejurist bij Gemeente Aa en Hunze maak ik dagelijks gebruik van de gesprekstechnieken voor conflictsituaties die ik tijdens de leergang heb geleerd. Deze vaardigheden bleken essentieel in mijn werk, waar ik regelmatig te maken heb met complexe juridische vraagstukken en conflicten tussen partijen. Dankzij de leergang kan ik deze uitdagingen effectief aanpakken, bijvoorbeeld door actief te luisteren naar verschillende standpunten en door open vragen te stellen om belangen helder te krijgen. Ik zou de leergang aanbevelen aan iedereen die te maken heeft met lastige (juridische) gesprekken in het werk. Dit geldt niet alleen voor collega-juristen, maar ook voor andere professionals die regelmatig moeten onderhandelen. De onderhandeltechnieken die ik heb geleerd tijdens de leergang gebruik ik nog steedsw regelmatig.”
Mevrouw mr. J.H. Reitsema - Juridisch adviseur Gemeente Aa en Hunze

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Inhoud
Data, kosten en contact

Tussen recht en vrede: Mediation in de responsieve rechtsstaat

Tussen recht en vrede: Mediation in de responsieve rechtsstaat

Strikt juridische oplossingen in een conflict zijn vaak geen echte oplossingen. De jurist van de toekomst doet er goed aan zich te bekwamen in mediation. Dit stelt Dick Allewijn, emeritus hoogleraar Mediation, in zijn oratie. Hij legt uit wat mediation en recht met elkaar te maken hebben. Wat kunnen rechters en advocaten leren van mediators? Lees hier de oratie (.pdf)

Tussen recht en vrede

Aan het woord over deze leergang

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Contactpersoon

Ilse Herweijer foto