Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Draag bij aan transformatie vanuit ecocentrisch perspectief

Geestelijke verzorging in ecocentrisch perspectief

Ecologische crises als klimaatverandering en verlies van biodiversiteit roepen fundamentele vragen op over hoe we onze planeet bewonen. Die vragen kunnen leiden tot ‘eco-anxiety’ en ‘eco-mourning’, maar ook tot handelen gericht op ecologische transitie. Hoe kan geestelijke verzorging mensen bijstaan en bijdragen aan transformatie? Leer het tijdens de opleiding Geestelijke verzorging in ecocentrisch perspectief.

Bij geestelijke verzorging wordt vaak gedacht aan begeleiding bij persoonlijke levensvragen. Een prangende vraag is echter hoe we over zingeving en spiritueel welzijn kunnen spreken wanneer we geen rekening houden met onze relatie tot andere levende wezens en tot de Aarde? We weten dat verbinding met de natuur goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid, en geestelijk verzorgers gebruiken werkvormen die daarbij aansluiten. In toenemende mate zullen geestelijk verzorgers ook te maken krijgen met vragen rond klimaatangst en ecologische rouw. Zij zullen toegerust moeten zijn om hier professioneel mee om te gaan. De meest uitdagende vraag is of geestelijk verzorgers ook een rol kunnen en moeten spelen in de spirituele transformatie die nodig is om tot werkelijke maatschappelijke verandering te komen.

Ecologische crises zijn niet los te zien van levensbeschouwelijke visies op hoe mensen de aarde bewonen. Zijn die visies antropocentrisch door de mens als centrum van en heerser over de wereld voor te stellen, of is er ruimte voor respect voor en wederkerigheid met niet-menselijke levensvormen? In het laatste geval spreken we van een ecocentrisch wereldbeeld. Een ecocentrisch wereldbeeld ziet de mens als participant in ecosystemen, met eigen kwaliteiten en afhankelijkheden.

In de cursus onderzoeken we wat een ecocentrisch wereldbeeld impliceert voor geestelijke verzorging. Wat betekent het voor professioneel handelen als we bij willen dragen aan het met zorg bewonen van de aarde? Wat betekent het voor zingeving en spiritueel welzijn wanneer de relatie tot andere levens- en bestaansvormen daadwerkelijk beleefd wordt? Deze vragen openen een heel nieuw perspectief op geestelijke verzorging. De nadruk komt te liggen op relaties en op een belichaamde manier van zijn. Zingeving verschijnt dan minder als een cognitieve vorm van betekenisverlening, en meer als een diep in het lichaam verankerde vorm van relaties aangaan. We onderzoeken wat dat betekent voor werkvormen in de geestelijke verzorging.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen €595,- per deelnemer.

Trainers

Deze cursus wordt verzorgd door Hans Alma en Cathrien de Pater.

Heb je vragen? Of wil je je opgeven voor een cursus?

Neem contact met ons op:

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam