De eerste cursusdag onderzoeken we waarin antropocentrische en ecocentrische wereldbeelden van elkaar verschillen en welke plaats zij hebben in levensbeschouwelijke tradities. We verkennen hoe geestelijke verzorging doordacht en ingevuld kan worden vanuit een ecocentrisch perspectief, en wat de kernbegrippen aandacht, compassie en zorg ons hierin te zeggen hebben. Hoewel de dag een wat meer theoretisch karakter heeft, wordt steeds een praktijkgerichte vertaling van inzichten gemaakt (docent: Hans Alma).
De tweede cursusdag gaan we onze relatie tot andere dieren verkennen. Het wetenschapsgebied van de antrozoölogie onderzoekt mens-dier relaties en besteedt aandacht aan de kwaliteiten en afhankelijkheden die de partners in die relaties inbrengen. Wat kunnen we daarvan leren als het om ons zijn in de wereld gaat? Zijn we participant op basis van gelijkwaardigheid, of willen we domineren? Staan we open voor wat dieren ons laten zien over onszelf? Vanuit de antrozoölogie naar geestelijke verzorging kijken, opent een heel nieuw perspectief (docent: Elvira Veldman).
In de derde cursusdag staat de doordenking van onze relaties tot meer-dan-menselijke bestaansvormen centraal vanuit een verrassend perspectief. Je maakt kennis met inzichten vanuit duurzaam bosbeheer (docent: Cathrien de Pater). Van daaruit onderzoeken we wat onze wederzijdse afhankelijkheidsrelaties met andere bestaansvormen betekenen voor ons existentieel welzijn. Belangrijke vragen zijn vanuit welke waarden – gebaseerd op een ecocentrisch wereldbeeld – geestelijk verzorgers kunnen werken en hoe inzichten vanuit de ecologie een meerwaarde kunnen bieden voor de werkpraktijk van geestelijk verzorgers (docent: Hans Alma).
De vierde cursusdag biedt verdere verdieping als het gaat om geestelijke verzorging in ecocentrisch perspectief. Met behulp van de door Hans Alma ontwikkelde verbeeldingscyclus onderzoek je een eigen werkvraag op dit gebied. Daarbij zoeken we aansluiting bij andere manieren van kijken, die recht doen aan verwondering en respect voor wat ons omringt. In een gezamenlijk proces onderzoeken we wat dit anders kijken impliceert voor de eigen professionele praktijk en hoe ieder dit verder kan ontwikkelen. (docent: Hans Alma).