Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veiligheid en veerkracht in een democratische rechtsstaat

Ondermijning is inmiddels een veelbesproken onderwerp bij politie, gemeenten, afvalverwerkingsbedrijven, omgevingsdiensten, het UWV en de Belastingdienst. Maar wat is ondermijning? Hoe pak je het aan? En nog belangrijker: hoe voorkom je het?

De aanpak van ondermijnende criminaliteit staat hoog op de politieke en bestuurlijke agenda bij gemeenten. Het markeert een grote verandering op het veiligheidsdomein. Orde en veiligheid zijn in de huidige netwerkmaatschappij een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij publieke en private instanties nauw samenwerken in netwerken. De aanpak van ondermijning lukt niet zonder goede samenwerking.

Maar wat is ondermijning eigenlijk? Welke mogelijkheden zijn er om die tegen te gaan? Hoe versterken we de onderlinge samenwerking die nodig is voor een effectieve aanpak? En wat is de invloed van de coronacrisis op ondermijning (extra voedingsbodem) en de aanpak ervan (bijzondere nieuwe regels)?

Deze compacte en intensieve leergang stelt je in twee dagen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het veiligheidsveld en de concrete aanpak van ondermijnende criminaliteit. Je leert hoe politieke en bestuurlijke weerbaarheid kan worden versterkt, welke bestaande en nieuwe bestuurlijk-juridische instrumenten kunnen worden ingezet en hoe de slagvaardigheid van veiligheidsnetwerken kan worden vergroot.

Voor wie is deze leergang? 
De leergang is bedoeld voor personen die werkzaam zijn in de veiligheidszorg en hun kennis en aanpak willen verdiepen en verbeteren. Het gaat om medewerkers van gemeenten en lokale organisaties, alsmede van de politie, het OM en de belastingdienst, die aan de aanpak van lokale ondermijning werken (bijvoorbeeld vanuit RIEC’s of veiligheidshuizen). Je bent een professional met een academische of HBO+ opleiding of academisch werk- en denkniveau. Je hebt bij voorkeur een aantal jaren relevante werkervaring.

Boekje Strijden tegen crimineel gewin
Na inschrijving krijg je het boekje Strijden tegen crimineel gewin van Hans Boutellier (hoofddocent) en Caspar Hermans (gastdocent) toegestuurd. Deze 'actiegerichte beschouwing over de samenwerking tegen de ondermijnende werking van de drugseconomie' is onlangs verschenen bij uitgeverij Boom Den Haag.

VU voor Professionals podcast ‘Grip op ondermijning en perspectief voor jongeren’
Een netwerk aan organisaties is nodig om kwetsbare jongeren van de straat te houden en ondermijnende criminaliteit tegen gaan. In deze podcast gaan VU alumna Nicole Terborg (journalist/presentator/programmamaker), prof. dr. Hans (J.C.J) Boutellier (bijzonder hoogleraar Polarisatie & Veerkracht) en Nabil El Malki (Mede-oprichter/directeur - Presikhaaf University) met elkaar in gesprek over jongeren uit de drugscriminaliteit tegen ondermijning.

Ben jij benieuwd naar deze podcast? Beluister de podcast hier.

Meer informatie over deze leergang
Inhoud
Resultaat
Data, kosten en contact

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over deze cursus?

Neem contact op met Ilse Herweijer, medewerker administratie via vulaw@vu.nl
Of bel ons op: 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Deze cursus incompany volgen?

E Wij kunnen deze cursus toespitsen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met Ireen Schouten, opleidingsmanager incompany cursussen via i.schouten@vu.nl

T 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Ilse Herweijer foto
Portretfoto Ireen Schouten