Actuele ontwikkelingen op het gebied van Pensioenrecht

Actualiteitenlezing Pensioenrecht III

In deze lezing zal het Partnerpensioen in de Wet toekomst pensioenen diepgaand besproken worden.

Het doel van de lezing is het inventariseren, verkennen en analyseren van de juridische aspecten daarbij inbegrepen de fiscale invalshoek rondom het partnerpensioen.

Partnerpensioen
Volgens het concept voorstel Wet toekomst pensioenen zal de opzet van het partnerpensioen ingrijpend veranderen. Er komt een uniforme definitie van de partner, het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum zal op risicobasis zijn en fiscaal niet meer dan 50% van het pensioengevend loon bedragen. De inhoud en gevolgen van dit voorstel worden op deze lezing uitgebreid besproken.

Sub-thema’s

• Ongewenste effecten van partnerdefinitie
  • De verzekerbaarheid van leeftijdsonafhankelijke uitkeringen
  • De problematiek bij korte dienstverbanden
  • Vraagstukken bij (financiering van) de voortgezette dekking na einde dienstverband
  • De uitruil van ouderdomspensioen
  • Alternatieven als bedrag ineens of tijdelijke uitkering
  • Is er nog toekomst voor het Anw-hiaat pensioen
  • Partnerpensioen bij scheiding en pensioenverweer
  • De transitie en eigendomsvraagstukken
  • Partnerpensioen voor de ZZP’er

Sprekers

• Prof. Herman Kappelle, hoogleraar fiscaal pensioenrecht VU Amsterdam en adviseur Aegon
  • Prof. Erik Lutjens, hoogleraar pensioenrecht VU Amsterdam en advocaat bij DLA Piper
  • Mr. dr. Bas Dieleman, pensioenadviseur bij Eversheds Sutherland
  • Mr. Monique van der Poel, buitenpromovenda en Coördinator Leergang pensioenrecht VU, bestuurder en intern toezichthouder bij pensioenfondsen
  • Mr. Edwin Schop, partner bij Sprenkels & Verschuren

Alle sprekers zijn werkzaam voor het Expertisecentrum Pensioenrecht van de VU Amsterdam.

Meer informatie over deze lezing
Data, kosten en contact

Prof. dr. Erik Lutjens

Vanaf 1991 hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het Expertisecentrum Pensioenrecht. Hij is tevens pensioenrechtadvocaat bij DLA Piper N.V. In 1989 promoveerde hij op het proefschrift 'Pensioenvoorzieningen bij werknemers' en heeft sedertdien meer dan 800 publicaties geschreven. Hij is voorzitter van de redactie van Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken en hoofdredacteur van PensioenJurisprudentie. Hij was advocaat in belangrijke rechtszaken, zoals die inzake Brentjens en Drijvende Bokken (verplichte pensioenfondsen en mededingingsrecht) en Pensioenfonds Glasfabriek/DNB (pensioenfonds mag in goud beleggen).

Erik Lutjens

Prof. Herman Kappelle

Hoogleraar fiscaal pensioenrecht VU Amsterdam en adviseur Aegon

Herman Kappelle

Mr. dr. Bas Dieleman

Pensioenadviseur bij Eversheds Sutherland

Bas Dieleman

Mr. Monique van der Poel

Buitenpromovenda en Coördinator Leergang pensioenrecht VU, bestuurder en intern toezichthouder bij pensioenfondsen

Monique van der Poel

Mr. Edwin Schop

Partner bij Sprenkels & Verschuren

Edwin Schop

Drs. Paul P. Alvers CPC (Secretaris Ombudsman Pensioenen):

"De lezingen zijn een ideale manier om efficiënt, deskundig en plezierig op de hoogte te worden gebracht van de laatste, belangrijkste ontwikkelingen in pensioenland. De sprekers komen bijna uitsluitend uit de pensioenpraktijk. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en de organisatie door de VU is prima. Bovendien is het een uitstekend netwerkevenement met andere pensioenfanaten en oud-studiegenoten. Kom eens luisteren en meepraten!"

Foto Paul Alvers

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over deze cursus?

Neem contact op met Ilse Herweijer, medewerker cursistenadministratie via vulaw@vu.nl
Of bel ons op: 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Deze cursus incompany volgen?

E Wij kunnen deze cursus toespitsen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met Ireen Schouten, opleidingsmanager incompany cursussen via i.schouten@vu.nl

Kijk op 'Coronavirus: updates' voor alle updates omtrent coronamaatregelen aan de VU Amsterdam.
Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Ilse Herweijer foto
Portretfoto Ireen Schouten