Voel je thuis op de VU

Wie je ook bent en wie je ook wilt worden: iedereen is welkom op de VU.

De naam zegt het al: we zijn de Vrije Universiteit. Dat betekent dat je bij ons vrij bent om te zijn wie je wilt. Ongeacht je seksuele oriëntatie, nationaliteit, cultuur, denkwijze of religie. Op de VU omarmen we onderlinge verschillen en zijn het juist die verschillen die we benutten om jouw creativiteit en ontwikkeling te stimuleren, zodat jij het verschil kan maken in onze samenleving.

Al sinds zijn oprichting staat de VU voor diversiteit en inclusiviteit. Maar het blijft niet alleen bij mooie praatjes, we voegen ook de daad bij het woord. Zo vinden we het bijvoorbeeld belangrijk dat je je als student thuis voelt op de universiteit, wat je achtergrond ook is. Je eerste stappen op de universiteit kunnen wat onwennig zijn; van hele praktische zaken zoals het juiste lokaal vinden, tot aan weten wat toegevoegde waarde in de (academische) wereld kan zijn, júist omdat je bijvoorbeeld een niet-westerse achtergrond hebt of een je als de eerste in je familie gaat studeren. Op de VU willen we je zo goed mogelijk helpen om wegwijs te worden in deze nieuwe wereld. Dat doen we door middel van verschillende projecten.

• Be Prepared
    Be Prepared is een driedaags programma voor 5-VWO-leerlingen, speciaal voor de leerlingen die de eerste zijn in hun gezin die gaan studeren. Ben je onzeker wat je kunt verwachten op de universiteit? Wij helpen je na te denken over je eigen sterktes en zwaktes, over de keuzes die je kan maken en laten je reflecteren op eigen gedrag. Ook kijken we naar de verwachtingen van anderen: hoe ga je daar mee om en hoe zorg je dat je ook nog in je eigen vertrouwde omgeving blijft passen?
  • Better Prepared
    Aansluitend op het Be Prepared-programma bieden we is Better Prepared, speciaal voor nieuwe bachelorstudenten. Tijdens de VU-introductiedagen word je wijsgemaakt in de academische wereld. Lees meer over Better Prepared.
  • A Broader Mind
    Hoe kijk je verder dan alleen de wereld waarin je bent opgegroeid? En hoe komt een bredere blik ten goede aan je studie of je latere leven? Met A Broader Mind ontwikkel je je niet alleen op academische vlak, maar ook daarbuiten. Kijk op deze pagina voor meer informatie.
  • Meet your Mentor
    Wat is jouw niet-westerse achtergrond waard en hoe kom je daarmee aan passende baan? En hoe oriënteer je je op de arbeidsmarkt en bepaal je de focus voor jouw toekomst? Met het Meet Your Mentor-programma ondersteunen we talentvolle studenten met een niet-westerse achtergrond in de overgang naar de arbeidsmarkt. Samen met een mentor ga je kijken naar de uitdagingen die je mogelijk te wachten staan en kijk je waar jouw kracht als toekomstige young professional ligt. Op hun website vind je alle informatie die je nodig hebt.
    Natuurlijk doen we nog veel meer aan de VU om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuisvoelt. Zowel voor studenten als docenten. Zo hebben we ook een VU Pride-network voor LGTBQ-studenten en docenten, of het Wo/Men Netwerk@VU. Ben je benieuwd wat we nog meer doen? Kijk dan op deze pagina voor een compleet overzicht.