Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Broader Mind Course - voor alle bachelor- en masterstudenten

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Laatst gewijzigd op 21 april 2022

Aan de VU ontwikkel je A Broader Mind. Wat je ook studeert, je wordt uitgedaagd om breder te kijken naar je vakgebied, de maatschappij én jezelf. Neem deel aan de Broader Mind Course, en je ontdekt jezelf en verandert de wereld.

In de Broader Mind Course ontdek je jouw rol in de samenleving, nu én in de toekomst. Je gaat aan de slag met thema’s die direct te maken hebben met jouw persoonlijke ontwikkeling, zoals succes & falen, geluk & gezondheid, leven in een digitale wereld, rebellie en levensbeschouwing. Deze koppel je aan belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, armoede of het streven naar het perfecte lichaam. Je leert zo academische kennis op uitdagende en creatieve manieren te verbinden met jouw eigen keuzes en opvattingen.

Voorbeelden? Je gaat op zoek naar antwoorden op persoonlijke vragen als ‘Hoe ga ik om met “mislukkingen” en wat zijn dat eigenlijk?’ en op maatschappelijke vragen als ‘Hoe verminderen we onze afhankelijkheid van plastic?’, ‘Hoe helpen we armoede de wereld uit?’ en ‘Genetisch ingrijpen, hoe ver moeten we gaan?’.

Dit doe je niet alleen, maar samen met studenten van heel andere opleidingen. In de Broader Mind Course werken chemici samen met economen, juristen samen met historici, theologen samen met medici, enzovoort. Later in je werk zul je ook voortdurend over de grenzen van je eigen discipline heen kijken – nu oefen je dat alvast! Met de Broader Mind Course op je CV heb jij dus ook een streepje voor op de arbeidsmarkt!

Een van de bijzonderheden van de Broader Mind Course is dat studenten de cursus mee vormgeven. Je kunt dan ook lid worden van een van de thematische bouwteams en zo het onderwijs aan de VU mee helpen ontwikkelen.

Je kiest een van de twee tracks - in een volgend studiejaar kun je de andere track doen. Elke track beslaat vier thema’s. Je benadert elk thema met een persoonlijke vraag en een maatschappelijke uitdaging, en bekijkt dit vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken. Om je een idee te geven:

  • Thema Succes & mislukking. Persoonlijke vraag: Hoe kan ik succesvol zijn door van mijn mislukkingen te leren? Maatschappelijke uitdaging: Kunnen we het maatschappelijke taboe op mislukking doorbreken?
  • Thema Duurzaamheid. Persoonlijke vraag: Wat is mijn rol bij het veroorzaken, identificeren en oplossen van het plasticprobleem? Maatschappelijke uitdaging: Hoe kunnen we het plasticafvalprobleem helpen oplossen?

Aan het einde van de Broader Mind Course presenteer je jouw eindopdracht aan je groepsgenoten. Je kiest een of meerdere thema’s uit de course en geeft aan wat je hierin geraakt heeft en wat je hier in de toekomst mee wilt gaan doen. Je presenteert dit op een creatieve manier: met een video, een vlog, een verhaal, een gedicht, een brief aan je latere zelf - wat het beste bij jou past.

Neem deel of draag bij aan de Broader Mind Course

Een geweldige kans

“Je krijgt niet zo vaak de mogelijkheid om met mensen uit andere vakgebieden over maatschappelijke vraagstukken te praten. Het was een geweldige kans om naar andere mensen te luisteren, na te denken over uitdagende kwesties en te proberen daar oplossingen voor te vinden.”

- Diana Lucía Gross Gross, student Sociale Psychologie

Studenten met A Broader Mind aan het woord

Aan de VU word je niet alleen iets, maar ook iemand. Iemand met academische bagage en met oog voor de samenleving. Studenten van de Broader Mind Course vertellen je erover.

Heb je vragen over de Broader Mind Course?

Neem gerust contact met ons op

Stuur een e-mail naar broadermindcourse@vu.nl