Alle informatie die ouders nodig hebben is hier te vinden. Het gesprek dat jij als ouder kan voeren, de verschillende onderwijsroutes (hbo, universiteit, etc), een tussenjaar, financiën, oriëntatiemomenten, het welzijn van student en waarom kiezen voor de VU. Ook is er vanuit de Nederlandse overheid al veel informatie beschikbaar die jouw kind helpt om een goede studiekeuze te maken. Maar hoe ondersteun jij je kind het beste bij dit spannende proces?
Hoe help ik mijn kind bij het kiezen van een studie?
Hoe help ik mijn kind bij het kiezen
-
Doe een stapje terug
Jongvolwassenen maken graag hun eigen keuzes om hun eigen weg vinden. Dus als je je er te veel mee bemoeit, zal je kind zich misschien gaan afzetten en je niet meer bij het proces betrekken. Dat zou jammer zijn, want je kent je kind als geen ander en je kunt bij dit proces hele waardevolle input leveren. Neem dus vooral de tijd om te luisteren en weersta de verleiding om te gaan sturen of de leiding te nemen.
-
VU-kernwaarden is het stimuleren van zelfstandigheid
Tijdens het keuzeproces van een scholier en/of student is het belangrijk dat hij/zij/hun zelf de verantwoordelijkheid leert nemen in dit proces. Mocht jouw kind een vraag hebben waar jij zelf ook het antwoord niet op weet, raadpleeg dan de pagina over de meest gestelde vragen. Mochten jullie er dan niet uitkomen, laat de toekomstige student dan zelf contact met ons opnemen. Op deze manier leren ze het meest. Onze studentenbalie staat zo veel mogelijk alleen studiekiezers en studenten te woord, geen ouders. Je kunt ons bereiken via de telefoon, chat, mail of fysiek aan de balie. We zijn te vinden in het hoofdgebouw.
-
Nieuwsgierigheid & verwondering
Volgens de statistieken doet een groot deel van de bevolking ander werk dan waar ze voor zijn opgeleid. Dit betekent niet dat een goede studiekeuze niet belangrijk is. Maar een studie is een startpunt, geen einddoel. Het beste startpunt voor je kind is om een studie te volgen waarin het wordt geleid door een stuk verwondering over het vakgebied en waar de nieuwsgierigheid steeds opnieuw wordt geprikkeld om er meer over te weten. Daarmee heb jij als ouder de beste garantie dat je kind gemotiveerd aan een studie begint en dat ook zal blijven.
-
Herken de wegwijzers
Denk nog eens terug aan de periode dat je kind nog klein en onbevangen was. Wat zijn interesses en voorkeuren die misschien verloren zijn gegaan? Weet je nog waarom dat gebeurde? Dit zijn mooie onderwerpen om samen met je kind te bespreken in de zoektocht naar mogelijke interessegebieden. Soms liggen interessegebieden zo voor de hand dat je kind ze niet ziet. Dan helpt het als je met je kind praat over deze wegwijzers. Let er vooral op wat dat met je kind doet. Lichten de ogen op en zie je enthousiasme? Dat zijn signalen dat je kind op het juiste spoor zit. Een persoonlijkheidstest kan ook helpen als je kind daarin wat extra inzicht nodig heeft.
-
Tegenstrijdige belangen
Je denkt misschien dat je hetzelfde belang hebt als je kind, maar jouw belangen kunnen tegenstrijdig zijn. Jij wilt graag dat je kind een goede studie kiest, gevolgd door een glansrijke carrière, met een goed salaris en een uitstekende functie. Jouw kind kijkt waarschijnlijk niet zo ver vooruit als je zou willen en dat hoeft ook niet. Jouw kind is nu gefocust op het ontdekken van een leuke studie, genieten van het studentenleven en nieuwe vrienden maken. Stuk voor stuk belangrijke dingen in de ontwikkeling van je kind. Vergeet niet: Wij zien studenten het beste door hun studie gaan, als je kind lekker in zijn/haar/hun vel zit en met plezier studeert.
-
Schrijf niets bij voorbaat af
Praktische omstandigheden, zoals de studiekosten, reistijd en of je kind op kamers moet of wil kunnen aan de studiekeuze van je kind in de weg staan. Geef je kind eerst de kans om uit te zoeken wat het wil. Ga daarna uitzoeken hoe je dat samen mogelijk kan maken. Als je op die manier achter je kind gaat staan, zal dat je onderlinge band versterken en geef je je kind de steun in de rug die het in deze fase zo nodig heeft (maar vaak niet zal vragen).