Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Financiën & Tussenjaar

De meeste studenten gaan na het behalen van diploma meteen studeren. Ook zijn er studenten die eerst een tussenjaar nemen. Voor beide keuzes valt wat te zeggen.

Een tussenjaar kan je kind helpen om beter voorbereid aan een studie te beginnen. Wij ervaren dat de meeste ouders de grootste risico’s zien in dat je kind geen goede invulling geeft aan deze tijd en na het tussenjaar nòg niet weet wat het wil gaan studeren of niet een goed afgewogen keuze maakt. Een goede voorbereiding helpt om deze risico’s te beperken, zodat het tussenjaar een waardevolle ervaring wordt en de kans op studiesucces wordt vergroot.  

Ter geruststelling: studenten die een tussenjaar hebben genomen, doorlopen hun studie net zo goed als studenten die dat niet hebben gedaan. Lees hieronder hoe je je kind het beste helpt om tot een goede beslissing te komen. 

Tussenjaar & Financiën informatie voor ouders

  • Verschillende redenen tussenjaar

    Je kind kan verschillende redenen hebben om een tussenjaar te willen nemen. Misschien heeft het meer tijd nodig om de juiste studiekeuze te maken. Of je kind heeft (nog) geen zin om te studeren en voelt zich er nog niet klaar voor. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat je goed luistert en je bezwaren of angst niet in de weg laat staan. Als het duidelijk is wat er speelt, kun je veel beter helpen. Vraag je kind welke vaardigheden het in het tussenjaar wil leren. Het kan goed zijn voor je kind om zelfstandiger te worden en meer verantwoordelijkheid te dragen, te werken aan een goede motivatie of psychische gezondheid om te studeren, een goed afgewogen studiekeuze te maken of om geld te verdienen om de studie te bekostigen. De vraag is: wat is goed voor jouw kind en wat heeft je kind nodig om gemotiveerd aan een studie te beginnen.  

  • Doelgerichte invulling

    Dit is heel belangrijk, want hier ga je samen met je kind zitten om een plan te maken. Zo voorkom je dat je kind over een jaar nog geen stap verder is, want met een baantje en wat reizen kom je er niet. Als je kind nog geen studiekeuze heeft gemaakt, plan dan tijd in om open dagen te bezoeken of meeloopdagen te volgen. Wil je kind gaan reizen, ga dan samen bekijken hoe dat ingevuld kan worden en wat dat gaat kosten. Er zijn veel organisaties en coaches die kunnen helpen om een tussenjaar goed in te vullen.   

    Op websites van bijvoorbeeld het Kenniscentrum Tussenjaar is informatie beschikbaar over het tussenjaar. Het kenniscentrum biedt bijvoorbeeld de workshop Workshop Tussenjaarplan aan, waar je samen met je kind heen kunt gaan. Tijdens deze workshop maak je o.a. kennis met: Mogelijke activiteiten in binnen- en buitenland, Hoe je kind een tussenjaar kan gebruiken om de kans op studiesucces te vergroten, de gevolgen en risico’s en bijvoorbeeld een stappenplan met opdrachten. 

  • Hoe ziet het financiële plaatje van studeren eruit?

    Als je kind gaat studeren, kan het financiële plaatje best een obstakel zijn. De meeste ouders moeten tegenwoordig dan ook financieel bijdragen om hun studerende kind rond te laten komen. Dit geldt nu zeker met de stijgende prijzen, het gebrek aan betaalbare studentenkamers en de kosten van de financiële tegemoetkoming. Je helpt je kind het beste om overzicht te creëren en samen een financieel plaatje te maken. Dat neemt een hele hoop onzekerheid weg en helpt om teleurstelling te voorkomen.

  • De belangrijkste kostenposten

    De belangrijkste kosten waar een studerend kind mee te maken krijgt, zijn: 

    1. Collegegeld; 
    2. Studiekosten, zoals boekengeld en studiemateriaal; 
    3. Kosten levensonderhoud, zoals kamerhuur, boodschappen, verzekeringen, telefoon, OV, sport, etc.
  • Collegegeld 

    Voor een studie gelden er twee soorten collegegeld: 

    • Wettelijk tarief 
    • Instellingstarief 

    Als je kind aan bepaalde voorwaarden voldoet dan betaalt het normaal gesproken het wettelijk vastgestelde tarief. Als je kind niet aan deze voorwaarden voldoet dan geldt het instellingstarief. Dit instellingstarief verschilt per onderwijsinstelling.  

  • Studiekosten

    Deze kosten verschillen per opleiding. Neem daarvoor contact op met de opleiding. 

  • Kosten levensonderhoud

    Deze kostenpost heeft de meeste variabelen en is grotendeels afhankelijk of je kind op kamers gaat of thuis blijft wonen. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is er speciaal voor studenten. Hierop wordt alles uitgelegd over de financiële aspecten die bij studeren komen kijken, zoals studiefinanciering, op kamers gaan, geld lenen, bijverdienen en verzekeringen.

  • Studiefinanciering

    Via de overheidsdienst Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is financiële tegemoetkoming beschikbaar voor de studiekosten van je kind. Op dit moment hebben studenten nog te maken met een leenstelsel dat uit de volgende delen bestaat: 

    • Lening 
    • OV-studentenkaart 
    • Aanvullende beurs 
    • Collegekrediet  

    Studiefinanciering aanvragen 

    Het aanvragen van studiefinanciering doe je bij DUO. Daar vind je ook alle informatie die je daarvoor nodig hebt. De rente over de lening wordt elk jaar opnieuw bepaald en kost dus ook geld. Ook al lijkt dit nog ver weg, een studieschuld kan invloed hebben op het toekomstig inkomen, bijvoorbeeld als je kind een huis wil kopen. Belangrijk: vraag altijd de aanvullende beurs aan. DUO berekent namelijk of je kind recht heeft op deze beurs en studenten blijken vaker recht te hebben op de aanvullende beurs dan ze denken.   

  • Studentenondersteuningsfonds bij extra ondersteuningsbehoefte 

    De VU heeft een fonds beschikbaar voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een lichamelijke of zintuiglijke handicap (dwarslaesie, gehoorproblemen, etc.), chronische ziekte (diabetes, ziekte van Crohn, etc.), zwangerschap of andere functiebeperkingen, zoals dyslexie, autisme en psychische problemen. De kosten voor deze ondersteuning worden uit het Studentenondersteuningsfonds van de VU betaald en je vraagt deze ondersteuning dus ook bij de VU aan.  

    Meer informatie over studeren aan de VU met een functiebeperking is beschikbaar.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam