Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Taalwetenschappen: Language and AI

In de specialisatie Language and AI leer je programmeren, beheers je de technologie achter moderne ontwikkelingen in taaltechnologie en verdiep je je kennis van taalwetenschappen.

In de eerste periode leer je de basis van taalwetenschap en programmeren in Python voor tekstanalyse en maak je kennis met het brede veld van Human Language Technology in het algemeen en Large Language Models in het bijzonder, waarbij je je eerste machine learning toepassingen voor tekst maakt.

Tijdens de tweede periode leer je hoe je naar taal als data kunt kijken, opnieuw Large Language Models, en hoe machine learning voor taaltechnologie werkt.

Na deze solide introductie duik je dieper in grote taalmodellen en generatieve IA met zowel praktische als theoretische cursussen. Tegen de tijd dat je klaar bent voor je thesis zul je versteld staan van de kennis en de technische vaardigheden die je in zo'n korte periode hebt opgedaan.

Je schrijft je masterscriptie in de laatste drie maanden van je studie. Als je wilt, kun je je scriptie combineren met een stage.

Vakken

Je vindt het studieprogramma in onze studiegids.

Waarom Language and AI?

Er is meer digitale informatie beschikbaar dan ooit tevoren. Krachtige taalmodellen kunnen deze informatie niet alleen verwerken om over taal te leren, maar ook over de wereld.

Maar hoe kunnen we al deze informatie gebruiken om de samenleving te verbeteren? Door Artificial Intelligence technieken toe te passen, kun je een computer leren hoe hij enorme hoeveelheden tekstuele gegevens moet doorzoeken om informatie te vinden of verbanden te leggen die wetenschappers en besluitvormers eerder niet konden vinden. Bijvoorbeeld:

  • ontelbare medische rapporten en wetenschappelijke publicaties over specifieke symptomen bevatten informatie die zou kunnen leiden tot betere behandelingen voor ziekten
  • een overvloed aan documenten over economisch beleid en de effecten ervan zou kunnen leiden tot betere besluitvorming en sterkere economieën
  • de meningen van miljoenen mensen over allerlei onderwerpen zijn beschikbaar op sociale media, wat ons zou kunnen helpen bij het begrijpen van zaken als hoe propaganda en nepnieuws wordt verspreid, hoe taal zich ontwikkelt en zelfs hoe mensen omgaan met angst
  • historische archieven, bibliotheken met eeuwen aan boeken zijn nu digitaal beschikbaar, en het verkennen ervan met behulp van nieuwe technieken zou ons een dieper begrip van geschiedenis en religie kunnen geven

Verander je toekomst met het programma Language and AI

Verander je toekomst met het programma Language and AI

Als je de specialisatie Language and AI afrondt, beschik je over de juiste combinatie van kennis van taal en kunstmatige intelligentie. Hierdoor kun je informatie uit grote hoeveelheden data halen. Je weet hoe je moet programmeren en bent daardoor direct inzetbaar als data-analist.

Ontdek je toekomstperspectief
Twee handen die wijzen naar het scherm van een laptop

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam