Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Ontdek de toekomst van het verleden

Heb je interesse in het verleden en hoe dat zich vertaalt naar het heden? Dan is de premaster Geschiedenis iets voor jou

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

Toelatingseisen en aanmelden

 • Coronavirus: extra informatie toelating

  Normaalgesproken moeten studenten* hun bachelor hebben afgerond voordat zij mogen starten met een master. Maar de coronacrisis zorgt er bij sommige studenten voor dat zij ongewenst studievertraging oplopen. Daarom hanteert de VU voor de doorstroom van bachelor naar (pre)master een ‘zachte knip’. Dit betekent dat je onder bepaalde voorwaarden, tóch vanaf september 2021 kan starten met je (pre)master op de VU. Lees op de opleidingspagina van de master of je in aanmerking komt voor de zachte knip en hoe je deze aanvraagt:

 • Ik heb een Nederlandse hbo-bachelor

  Als je een student bent met een afgeronde, verwante hbo-opleiding zoals de tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis, dan kun je niet direct instromen in de master. Je moet eerst een premaster van maximaal een jaar volgen. In alle gevallen kan met dit programma, dat vastgesteld wordt door de examencommissie, uitsluitend in september gestart worden. 

  Het is verplicht deel te nemen aan een assessment voor je kunt beginnen met de premaster. Kijk op vu.nl voor meer informatie over het premasterassessment .  

 • Ik heb een eerstegraadsakte (MO-B) Geschiedenis

  Heb je een eerstegraadsakte (MO-B) Geschiedenis? In dat geval kun je, na goedkeuring van de Toelatingscommissie, wel direct worden toegelaten tot de master. Je hoeft dan ook niet mee te doen aan het assessment.

 • Aanmelden voor het premasterprogramma

  Je kunt je tot uiterlijk 1 juni aanmelden via Studielink voor de premaster Geschiedenis. Kies in Studielink eerst 'Bachelor of andere niet master opleidingen' en daarna de premaster. Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor VUnet (VU studentenportal). 

  In VUnet rond je je aanmelding af. Vul bij specialisatie 'premaster Geschiedenis' in.

  In deze fase dien je de volgende documenten te uploaden:

  • cijferlijst (scan van origineel)
  • vakbeschrijvingen (m.n. voor de vakken in het vakgebied van de master, en op het gebied van algemene academische vaardigheden)
  • literatuurlijst (de belangrijkste literatuur die gebruikt is voor deze vakken)
  • CV

  Zorg er dus voor dat je deze al klaar hebt, wanneer je je aanmelding in VUnet gaat afronden!

  Zodra er een toelatingsverklaring afgegeven wordt, ontvang je hier bericht over van Studielink. Deze toelatingsverklaring wordt afgegeven door de Toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen.