Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bepaal de toekomst van nieuwe generaties

Pedagogische Wetenschappen: Orthopedagogiek

De mastertrack Orthopedagogiek van de masteropleiding Pedagogische Wetenschappen is een eenjarige voltijds masteropleiding waarin je diverse vakken volgt op het gebied van opvoeden, ontplooiing, zorg en onderwijs.

Orthopedagogiek aan de VU geeft je een goede brede basis. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om je eigen interesses en talenten te volgen en uit te bouwen en je te specialiseren.

Het verbinden van theorie en praktijk krijgt nu concreet vorm. Je leert hoe het plannen, uitvoeren en evalueren van hulpverlening in de praktijk plaatsvindt, of zou moeten plaatsvinden. Je leert hoe je jezelf daarin voortdurend kunt ontwikkelen. Je gaat de diepte in en leert over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Het mastertraject Orthopedagogiek bestaat uit twee theorie vakken, een masterclass, een masterclinic, een masterthese en een stage. Door de keuze voor een stage, onderwerp van de masterthese en masterclass over hetzelfde werkveld kan je een accent leggen op jeugdbescherming, onderwijs, jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Je kunt kiezen uit een klinische stage of een onderzoeksstage.

Theoretische vakken
Je volgt twee theoretische vakken, beide van 6 EC. Het eerste vak is gericht op het wetenschappelijk redeneren tijdens de diagnostische fase, het tweede vak op het kritisch reflecteren op interventies tijdens de behandelfase.

Masterclasses en Masterclinics
Je volgt twee toepassingsvakken, beide van 6 EC. In de Masterclass krijg je de kans je nog verder te verdiepen in het thema en een interventie of tool te ontwikkelen en te onderzoeken. In de Masterclinic word je uitgedaagd je theoretische en praktische kennis uit je stage te integreren en dit uit te bouwen tot praktijkgerichte kennisontwikkeling.

Daarnaast loop je stage en schrijf je je masterthese, beide 18 EC.

Studieprogramma

Ontdek hieronder de vakken van de mastertrack Orthopedagogiek

Vakken

Bekijk het overzicht van alle vakken in de studiegids

Stage

Je kunt kiezen uit een klinische stage (in de pedagogische praktijk) of een onderzoeksstage (bij de vakgroep Ontwikkelingspedagogiek van de VU). Je stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin pas je de kennis die je hebt opgedaan, toe in de praktijk.

Klinische stage

    • Stage beslaat minimaal 520 uur en omvat 18 EC.
    • Je start altijd aan het begin van een academisch jaar met je stage (uiterlijk 1 november).
      • Idealiter 2 à 3 dagen per week in de periode tussen september en april.
      • Je mag een stage ook over 9 of 10 maanden verdelen.
    • Verspreid je de master over 2 jaar? Dan raden we aan om de stage in het tweede jaar te volgen. Tijdens de klinische stage dien je altijd het begeleidende vak Master Clinic te volgen.
    • Begin op tijd met het zoeken van een stageplek! In december/januari voorafgaand aan je stage, moeten studenten gaan voorbereiden en solliciteren. Laat de stagecoördinatoren weten dat je wilt stagelopen: stagemasterortho.fgb@vu.nl. Houd er rekening mee dat de meeste stageorganisaties circa 6 maanden voor de start van de stage al beginnen met het selecteren van kandidaten voor een stageplek.
    • Aan het einde van de klinische stage moet je ook 3 gevalsbeschrijvingen inleveren. Hiermee kun je, als je aan de eisen van de NVO registratie orthopedagoog voldoet, je diagnostiekverklaring aanvragen.

Onderzoeksstage

    • Stage beslaat minimaal 520 uur en omvat 18 EC.
    • Het startmoment is in overleg met de stage coördinator.
    • Je kunt stagelopen bij een wetenschappelijk onderzoek aan de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, of bij een andere (zorg)organisatie. Ook een meer praktijkgericht onderzoek is mogelijk.
    • Je volgt het vak Masterclinic niet, maar kiest een ander vak (6EC) wat jouw interesse heeft.
    • Zonder klinische stage kom je niet in aanmerking voor de NVO registratie orthopedagoog of diagnostiek, wel voor de NVO registratie basispedagoog.

Studeren in het buitenland 

Verrijk je masterjaar met een trip naar het buitenland. De VU biedt je mogelijkheden voor een these in het buitenland aan. Zo doe je nieuwe ervaringen op en haal je nog meer uit je studie. Onze docenten kunnen je van alles vertellen over een these in het buitenland, en zullen je hierbij ondersteunen. Studeren in het buitenland kan leiden tot enige studievertraging, daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen met plannen. Neem voor de mogelijkheden op tijd contact op met de studieadviseur.

Registratie-eisen NVO voor orthopedagogen

Studenten die in de master de track Orthopedagogiek kiezen, kunnen twee beroeps- registraties aanvragen. Meer informatie over deze registraties is te vinden op de website van de NVO (https://www.nvo.nl/registers.aspx)

    • registratie NVO orthopedagoog
      Voor de registratie NVO orthopedagoog dient aan een bepaald vakkenpakket en een klinische stage te worden voldaan. Tijdens je opleiding kun je checken of je voldoet aan dit vakkenpakket. Studenten met een VU bachelor pedagogische wetenschappen voldoen aan dit vakkenpakket.
    • NVO basisaantekening diagnostiek
      Voor de NVO basisaantekening diagnostiek moet een getekende casusverklaring worden ingeleverd die je in het vak klinische stage kunt behalen (meer informatie tijdens de master). De diagnostiek aantekening kan alleen in combinatie met de registratie NVO orthopedagoog worden toegekend.

Met deze twee NVO registraties voldoet een student aan de entree-eisen voor de postmasteropleiding OG (Orthopedagoog Generalist) of de GZ-opleiding (Gezondheidszorgpsycholoog) = BIG geregistreerd.

Om in aanmerking te komen voor de registratie NVO orthopedagoog moet je een Bachelor Pedagogische Wetenschappen hebben gevolgd aan een Nederlandse Universiteit, en een master orthopedagogiek met een klinische stage van minimaal 18 EC hebben gedaan. De basisaantekening diagnostiek kan je aanvragen nadat je 3 gevalsbeschrijvingen zijn goedgekeurd. In de master orthopedagogiek wordt dit gefaciliteerd voor de studenten die dit willen.

Verander je toekomst met de studie Orthopedagogiek

Verander je toekomst met de studie Orthopedagogiek

Na het afronden van de mastertrack Orthopedagogiek beschik je over de kennis en vaardigheden om als Orthopedagoog ......

Ontdek je toekomstperspectief
Een groep studenten rond een tafel werkend aan een opdracht

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam