Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek de mediacultuur, kunst en hun relatie met het milieu

Kunst- & Cultuurwetenschappen: Comparative Arts and Media Studies

Een scherp oog en een scherp oor voor media en kunst

Tijdens de opleiding Comparative Arts and Media Studies ontwikkel je een scherp oog (en oor) voor een breed scala aan media en kunstvoorwerpen en -processen. Ook leer je hoe je deze kunt analyseren en kunt plaatsen in hun verschillende contexten. Je verwerft daarnaast academische vaardigheden zoals kritisch denken, presenteren en schrijven. Een ander essentieel onderdeel van de opleiding is het leren om onderzoek te doen naar uiteenlopende onderwerpen, zowel academisch als daarbuiten. Je verkrijgt een goed inzicht in het culturele landschap, maar je leert ook om op een zeer ontwikkeld niveau te denken, spreken en schrijven over relevante onderwerpen.

Amsterdam

Studeren in de stad Amsterdam is een unieke ervaring. De stedelijke setting en het multiculturele gedachtegoed van de inwoners van de stad, in combinatie met de energie van een florerende culturele stad, bieden een levendige en diverse omgeving voor je opleiding. In de grotere Metropoolregio Amsterdam zijn verschillende internationaal erkende instituten gevestigd die een aantal van de belangrijkste kunst- en mediaverzamelingen beheren. Dit zijn onder andere het Rijksmuseum, het Eye Filmmuseum, het Stedelijk Museum en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum, maar ook politieke en culturele burgerinitiatieven, zoals The Black Archives.

Culturele samenwerking

Er zijn veel mogelijkheden om samen te werken met culturele instellingen in Amsterdam en daarbuiten. Ons brede spectrum aan academische vakken omvat vaak onderzoeksbezoeken aan musea en archieven of bezoeken van kunstenaars en culturele ondernemers aan ons. Hierdoor kun je de mogelijkheden om samen te werken ten volle benutten en je kennis op unieke en inspirerende manieren inzetten in de praktijk. 

Vakken

 • Materialities of Media: Elements, Infrastructures, Environments
 • Key Concepts
 • Aesthetics of Media Environments
 • Crossmedial Exhibitions
 • Trending Topics Arts and Culture
 • Master Thesis Comparative Arts and Media Studies

Het studieprogramma vind je in onze studiegids.

Edna - CAMS-alumni

Edna - CAMS-alumni

“Ik heb deze opleiding gekozen vanwege de balans tussen de theorieën over media en de artistieke praktijkopdrachten, waarmee de opleiding genoeg flexibiliteit bood om mijn interesses verder uit te diepen. Ik vond het fantastisch dat ik toegang kreeg tot Nederlandse culturele instellingen. Ik heb heel veel geleerd van de combinatie van de uitdagende theoretische onderdelen en de zeer uiteenlopende academische achtergronden van mijn medestudenten.”

Keuzevakken en praktische ervaring

Je kunt je eigen opleiding Comparative Arts & Media Studies samenstellen door vakken te kiezen uit een breed scala aan interdisciplinaire keuzevakken op het gebied van ontwerp, beeldende kunst, architectuur, literatuur of geschiedenis.

Een selectie van de keuzevakken:

 • Media Art History
 • Design, Culture and Society
 • Adaptation Studies
 • Reading Images
 • Environmental Humanities
 • Ambivalence of Seeing (Otherwise): Histories and Theories of Photography
 • Knowing by Sensing

Sommige studenten kiezen er ook voor om professionele ervaring op te doen door middel van een stage op het gebied van media en kunst waarbij een onderzoeksdimensie betrokken is (bijvoorbeeld op het gebied van archivering, het publiek, de markt, en onderzoek naar tentoonstellingen, of onderzoek voor een publicatie of een website). Je dient zelf een passende stageplek te vinden, in lijn met je eigen interesses.

Onze studenten hebben stage gelopen bij verschillende Nederlandse instituten, zoals Beeld & Geluid, Eye Filmmuseum, MediaLab, Waag Futurelab, musea, galerieën, tijdschriften, productie- en distributiebedrijven, festivals, en media- en kunstfondsen.

De masterscriptie

De opleiding Comparative Arts and Media Studies eindigt met het schrijven van je masterscriptie. Hiermee krijg je de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden, je competentie als kritische denker, en de mate waarin je in staat bent om op een systematische manier informatie te verzamelen, te selecteren en te interpreteren te laten zien. Tijdens je scriptie laat je zien dat je in staat bent een goed onderbouwd academisch standpunt op te stellen, op een onafhankelijke, kritische en verantwoorde manier.

Voorbeelden van scripties van studenten van deze opleiding:

 • Immersive Thrills: Cinema as a Transsensorial Experience
 • The Faceless Character: The Borders of The Force of Film Music
 • Museum Blogs as a Part of Crossmedia Storytelling: The Importance of a Convincing Blog
 • The New TV-Viewing Experience: Incorporating the Second Screen into Transmedia Television
 • Aesthetics of Restlessness in the New Cinema of Turkey

Bepaal zelf je toekomst! Schrijf je in voor de master Kunst- en Cultuurwetenschappen: Comparative Arts & Media Studies

Bepaal zelf je toekomst! Schrijf je in voor de master Kunst- en Cultuurwetenschappen: Comparative Arts & Media Studies

Na je afstuderen bij de opleiding Kunst- & Cultuurwetenschappen: Comparative Arts & Media Studies ben je gekwalificeerd voor een breed scala aan carrièremogelijkheden waarvoor analytische en kritische vaardigheden en een uitmuntend inzicht in de hedendaagse ontwikkelingen wat betreft media en kunst vereist zijn. Onze alumni werken in het hoger onderwijs, in het onderzoek, aan cultureel beleid, in de mediasector en de culturele sector.