Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Make the connection between art, architecture, design and media

Humanities (onderzoeksmaster): Critical Studies in Art and Culture

Ontdek het studieprogramma van Humanities (onderzoeksmaster)

In onze geglobaliseerde en sterk gedigitaliseerde wereld zijn grensoverschrijdende perspectieven over een langere termijn nodig om de complexe verschijnselen van onze tijd te analyseren. Disciplinaire grenzen moeten ter discussie worden gesteld en er moet worden geëxperimenteerd met nieuwe methoden. Om deze uitdagingen aan te kunnen gaan, doe je de essentiële kennis en vaardigheden op in de specialisatie Global History.

In deze masteropleiding hou je je bezig met het analyseren van visuele objecten: artefacten in verschillende media die (hoofdzakelijk of gedeeltelijk) functioneren als beelden. Dat varieert van landschappen, steden en gebouwen tot kunstwerken in verschillende media, film, televisie, design en games. Begrippen als inter-, cross- en transmedialiteit spelen een belangrijke rol.

Als student Critical Studies in Art and Culture maak je deel uit van een groep zeer toegewijde internationale studenten, alumni, promovendi en medewerkers met achtergronden in uiteenlopende vakgebieden, die een sterke belangstelling voor de culturele sector delen. Binnen en buiten de opleiding ontmoet je kunstenaars en onderzoekers uit de hele wereld, wissel je ideeën over hun onderzoek uit tijdens onze informele brunches en bezoek je tentoonstellingen en culturele evenementen.

Veel van onze studenten en alumni zijn actief voor het aan de Vrije Universiteit gelieerde tijdschrift Kunstlicht. Bovendien bieden zowel de Graduate School en onze interfacultaire onderzoeksinstituten CLUE+ (onderzoeksinstituut voor Cultuur, Cognitie, Geschiedenis en Erfgoed) en het Netwerkinstituut een breed scala aan workshops, werkgroepen, hoorcolleges en onderzoeksgroepen waaraan je kunt deelnemen.

Jaar 1

In het eerste semester kies je twee van de vier onderzoekswerkgroepen: over architectuur, hedendaagse kunst, intermedialiteit of design. Daarnaast heb je ruimte voor keuzevakken.

In het tweede semester verdiep je je kennis in een van de twee kernmodules: Critical Issues in the Cultural Industries of Imagining the Image.

Samen met al je medestudenten van de opleiding Humanities (onderzoeks)master ontwikkel je je interdisciplinaire vaardigheden tijdens de kernvakken Methodologies, Environmental Humanities of Digital Humanities en Philosophical and Historical Aspects of the Humanities. 

Vakken

  • Research Master Thesis Humanities, Critical Studies in Art and Culture
  • CAMS: Key Concepts
  • Critical Studies Tutorial 1: Literature Review
  • Methods of Design Analysis: The Meanings of Design
  • Seminar Contemporary Art
  • Seminar: Architecture and the Designed Environment
  • Humanities Career Preparation i-CSL
  • Interdisciplinary Community Service Learning: Defining Challenges In a Multi-Stakeholder Context
  • Humanities Research Career Preparation 
  • Methodologies
  • Digital Humanities
  • Philosophical and Historical Aspects of the Humanities
  • Critical Studies Tutorial 2: Research Paper

Je vindt het onderwijsprogramma in onze studiegids. 

Year 2

Je begint je tweede jaar met de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan, een stage te doen of keuzevakken te volgen. Dit wordt gecombineerd met een vak dat door alle studenten van Humanities Research wordt gevolgd. Je kunt kiezen voor Humanities Career Preparation als je je wilt voorbereiden op een promotie, Entrepreneurship als je je eigen bedrijf wilt beginnen of Community Service Learning als je graag je kennis wilt gebruiken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en samen te werken met anderen binnen en buiten de universiteit. In het vierde semester volg je een van de twee kernvakken: Critical Issues in the Cultural Industries of Imagining the Image. Tot slot schrijf je je masterscriptie op basis van onafhankelijk academisch onderzoek.

Binnen de opleiding heb je ook de mogelijkheid om in overleg je eigen curriculum samen te stellen en onderzoeksprojecten uit te voeren binnen de onderzoeksgebieden van wetenschappelijke medewerkers. Hierbij gaat het om:

  • Intermediality, new media, media theory, and (post) digital art
  • Contemporary architecture and urbanism in relation to mobility and globalisation
  • Contemporary art, between criticality and creative industries
  • Design theory and criticism