Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Erfgoed verbindt verleden, heden en toekomst

Geef het verleden een plaats in het landschap van de toekomst

Tijdens de eenjarige masteropleiding Heritage Studies ontwikkel je kennis, methoden en vaardigheden om als erfgoeddeskundige samen te werken met architecten, ruimtelijke planners, beleidsmakers en burgers. Je studeert in een interdisciplinaire omgeving waarin je wordt gestimuleerd een ruimtelijk perspectief te hanteren met een kritische blik op het verleden, het heden en de toekomst.

Gedurende de gehele opleiding vormen actuele maatschappelijke uitdagingen ons uitgangspunt, bijvoorbeeld religieuze diversiteit in steden, het onder controle houden van natuurbranden en duurzaam hergebruik van verlaten locaties. Naast verplichte vakken over de rol van erfgoed bij de uitdagingen van dit moment is er veel ruimte voor specialisatie. Je bent vrij om naar eigen inzicht keuzevakken, onderwerpen voor werkstukken, stages en het onderwerp van je masterscriptie te kiezen. Recent studeerden studenten bij ons af op onderzoek naar de overblijfselen van de Atlantikwall, Westminster Abbey als toeristisch-historisch icoon, erfgoedstrategieën in krimpregio’s en het hergebruik van historische boerderijen.

De hoogleraren waarvan je les krijgt doen zelf onderzoek naar erfgoed, zijn architectuurhistorici, archeologen en culturele geografen. Zij zijn allemaal actief in academisch onderzoek bij het onderzoeksinstituut CLUE+, en velen van hen zijn ook actief in het professionele erfgoedsegment.

De Vrije Universiteit Amsterdam is het enige instituut dat een masteropleiding Heritage Studies aanbiedt die is gericht op het ruimtelijke perspectief in Europa. De universiteit hanteert een zeer internationale insteek, waardoor dit de ideale plaats is om erfgoed te bestuderen in een internationale context. Het centrum van Amsterdam is een UNESCO Werelderfgoedsite, en de stad Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar cultuur, kunst en tolerantie. [m1] Hiermee biedt Amsterdam de ideale context om ruimtelijk erfgoed te bestuderen in relatie tot stedelijke transformatie en toerisme.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Je vindt het studieprogramma in onze studiegids.

Opleiding

Met twee inleidende vakken verkrijg je de basiskennis en -vaardigheden die je nodig hebt ten aanzien van ruimtelijk erfgoed. In de andere drie kernvakken werk je samen met stakeholders aan een maatschappelijke uitdaging buiten de universiteit. Hierdoor kun je studeren in een academische omgeving, en tegelijk al het verschil maken in de professionele wereld.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid je te specialiseren in een onderwerp naar keuze door optionele modules te kiezen. Als je besluit stedelijke geschiedenis en erfgoed te studeren kun je de vakken Archaeology and Heritage of Global Amsterdam, of Amsterdam: Global Historical Perspectives volgen. Ben je meer geïnteresseerd in de zintuiglijke aspecten van erfgoed? Volg dan de vakken Sound Heritage en Knowing by Sensing. Wil je graag meer te weten komen over historische geografie en digitale vaardigheden, schrijf je dan in voor Imaging and Assessing Landscapes. Heeft architectonische geschiedenis je interesse, dan kun je deelnemen aan de vakken theoretische architectuur, architectonische geschiedenis, een buitenlandse excursie en een werkgroep over woonculturen (in het Nederlands). Je vindt het studieprogramma in onze studiegids.

Vakken

  • Deconstructing Heritage in Architecture and Town Planning 
  • Historical Landscapes under Transformation
  • Climate challenges in the Living Environment
  • Religious and Cultural Diversity in Urban Landscapes
  • Planning Heritage in the Participatory Society
  • Master Thesis Heritage Studies

Je vindt het studieprogramma in onze studiegids.

Stage

Veel studenten volgen als onderdeel van hun keuzevakken een stage. Dit betekent dat je je kennis in de praktijk brengt, waardevolle werkervaring opdoet, en je netwerk uitbreidt. Je kunt bijvoorbeeld een stageplek vinden bij een architectenbureau, een stedelijke erfgoedafdeling of een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. Lees meer over de ervaringen van een student tijdens haar stage.

Blog over Heritage Studies

Wil je meer informatie uit eerste hand over deze masteropleiding? Lees dan ons blog over Heritage Studies voor nieuws en opiniestukken van zowel onze studenten als van onze medewerkers.

Bepaal zelf je toekomst met de masteropleiding Heritage Studies

Nadat je je masteropleiding Heritage Studies hebt afgerond kun je aan de slag als erfgoedadviseur voor stedelijke, provinciale of nationale overheidsinstellingen. Veel van onze alumni vinden een baan bij architectenbureaus, planbureaus en technische bedrijven of binnen de ruimtelijke erfgoedadvisering. Studenten met interesse in onderzoek naar erfgoed kunnen een functie zoeken als journalist, in het toegepaste onderzoek of een academische functie. De mogelijkheden zijn eindeloos!