Toxicologie is in Nederland een goed ontwikkeld vakgebied, met sterke onderzoeksgroepen aan universiteiten en instituten, een eigen beroepsopleiding, een vakvereniging en veel werkgelegenheid in de risicobeoordeling. Nederland heeft traditioneel veel invloed op het Europese beleid, mede dankzij hier ontwikkelde methodes voor toetsing en risicobeoordeling die door Europa zijn overgenomen.
De cursus biedt een verkenning van het vakgebied toxicologie aan de hand van vijf verschillende dilemma’s. Deze dilemma’s, geformuleerd in casussen en vergezeld van opdrachten aan de cursisten, vormen de leidraad voor de behandeling van de stof:
- Wat is vergif? Deze vraag wordt geïllustreerd aan de hand van enkele beroemde vergiftigingsgevallen en de principes van de dosis-effect-relatie.
- Vergif uit de natuur: De extreem giftige werking van sommige bacteriën, schimmels en planten. Hoe kan blootstelling worden vermeden? (casus: paddo’s)
- Industriechemicaliën: Per ongeluk ontstaan of bewust geproduceerd, persistent of niet, hoe worden deze beoordeeld? (casus: PFAS)
- Geneesmiddelen: Bijna alle geneesmiddelen zijn giftig; hoe kunnen negatieve effecten worden vermeden bij een bedoeld therapeutisch effect? (casus: paracetamol)
- Bestrijdingsmiddelen: Onmisbaar voor de wereldvoedselproductie, zegt men, maar is dat zo? (casus: glyfosaat)
- Voedseladditieven: Chemicaliën die doelbewust aan voedsel worden toegevoegd (additieven). Moeten we daar volledig van af? (casus: E-nummers)
De docent van deze cursus was erkend toxicoloog, enkele jaren voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie en actief op het gebied van milieutoxicologie, met name de beoordeling van bodemverontreiniging en de evolutie van resistentie tegen toxische stoffen.
Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met opdrachten en ruimte voor vragen na afloop.
Studiebelasting: Ongeveer 4 uur per week (voor het maken van vrijwillige huiswerkopdrachten).
Verwachte voorkennis: Enige voorkennis van de scheikunde is gewenst, maar niet essentieel.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven