Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veranderingen in de internationale economische en politieke orde

Veranderingen in de internationale economische en politieke orde | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De ons bekende internationale orde met de Verenigde Naties in het centrum heeft na de Tweede wereldoorlog onder leiding van de Verenigde Staten zijn beslag gekregen. Deze orde heeft geleid tot toenemende verwevenheid van economieën en werelddelen. Dit globaliseringsproces heeft meer rijkdom, maar ook grotere ongelijkheid gebracht. Door de opkomst van China, de financiële crises en Corona is de kwetsbaarheid van deze orde duidelijk geworden. Ook natuurrampen en oorlogen kunnen de gegroeide onderlinge onafhankelijkheid verstoren. Er is nu een roep om te ’delinking’, of zoals de Europese Unie het noemt: proberen internationale waardeketen te ‘derisken’. Deze internationale orde blijkt te haperen en tot vele handelsconflicten te leiden, die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) niet meer aan kan.

In deze colleges wordt de structuur van de huidige internationale orde geanalyseerd. In de oorlog kregen de Bretton Woods organisaties vorm: de Wereldbank, het IMF en de WTO. Dan komt het functioneren van de Verenigde Naties en enkele gespecialiseerde instellingen van de VN (UNESCO, de ILO, UNIDO, UNCTAD, etc.) aan de orde. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de regulering van de internationale handel en de handelsoorlogen, die desondanks zijn ontstaan. China is bezig een eigen systeem op te tuigen met het Nieuwe Zijderoute initiatief, de Asian Infrastructure Investment Bank en de BRIC bank (voor Brazilië, Rusland, India en China en recente toegevoegde ontwikkelingslanden). Daarnaast speelt de EU een steeds belangrijker rol als regulerende instantie voor het handels- en kapitaalverkeer. De vraag is accepteren we als Nederland en EU een door China bepaalde nieuwe internationale orde?

Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Digitale hand-outs. Leessuggestie:
The Economist (11-5-24): The new economic order

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Geïnteresseerde krantenlezer.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Meine Pieter van Dijk is econoom. Hij studeerde en promoveerde aan de VU, is onder meer emeritus hoogleraar Water Services Management bij UNESCO-IHE in Delft en visiting professor bij de Beijing University of Civil Engineering and Architecture. Door gastcolleges en deelname aan internationale projecten in Afrika, China en India heeft hij een ruime kennis van de lokale situatie. Hij verlevendigt zijn colleges voor HOVO met graag met praktijkvoorbeelden. Lees meer over hem in dit interview.

Cursisten over deze docent

  • “Een bevlogen docent. Met veel humor geeft hij les, staat open voor vragen. Zo had ik wel altijd de nodige kennis bijgebracht willen worden. Kortom, top!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de vraag of de EU slechts een handelsovereenkomst is of een waardengemeenschap.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam