Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kunstgeschiedenis III

Leergang Kunstgeschiedenis III: Renaissance. Italië en Nederlanden 1300 - 1550 | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Deze cursus is het derde deel van de leergang Kunstgeschiedenis (I – VIII).

Het vertrekpunt in deze cursus is de vraag: Wat betekent renaissance in de beeldende kunst? Het antwoord hierop begint bij het ontstaan van de paneelschilderkunst ‘als een roerend goed’. Niet langer is de kunstenaar een anonieme ambachtsman, maar hij wordt iemand die we bij naam kennen. Het zelfbewustzijn van steden als Siena en Florence leidt tot een ongekende bloei van architectuur en kunst. In de schitterende fresco’s is een veranderend wereldbeeld zichtbaar. Stadspolitiek en privébelangen vermengen zich met Bijbelse episodes en/of ideeën uit de klassieke filosofie. Nieuwe religieuze opvattingen leiden tot andere uitbeeldingen van heiligen: Maria is een hemelse godin of een moeder die liefdevol haar kind omarmt. In geschreven traktaten ontwikkelt zich een ‘taal’ voor de schilderkunst. De beeldende kunsten worden verheven tot ‘artes liberales’. 

In het tijdperk van het humanisme vormen geometrie en getallenreeksen de grondslagen van de architectuur. Vanuit deze invalshoeken bestudeert u werken van Fra Angelico, Bramante, Raphaël, Michelangelo en minder bekende kunstenaars.

In West-Europa verspreidt vanaf de 13e eeuw de gotiek zich vanuit Frankrijk naar omringende landen. Gotische, maar ook renaissancistische elementen herkennen we in de architectuur van Brugge, Gent en Haarlem. Ontwikkelingen in Italië drongen door tot in het gebied ten noorden van de Alpen. In de 15e- en 16e-eeuwse schilderkunst van Lucas van Leyden, Jan van Scorel en Albrecht Dürer manifesteert zich de renaissance in het noorden. Nieuwe onderwerpen, ideeën en composities vormen een vruchtbare voedingsbodem voor de latere genres in de Gouden Eeuw. Daarover gaat de volgende cursus, Kunstgeschiedenis IV (aanbod Voorjaar 2026).

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Literatuur: Gedrukte reader.
Verplicht boek (zelf aan te schaffen):
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam,  Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. Dit boek wordt gedurende de hele leergang Kunstgeschiedenis (I – VIII) gebruikt.

Studiebelasting: circa 4 uur per week.

Verwachte voorkennis: Passieve kennis van de Engelse taal is nodig bij het lezen van een aantal artikelen in de reader.

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Kunstgeschiedenis’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Frans Henk Hoekstra is opgeleid kunsthistoricus, eerstegraads docent en beeldend kunstenaar. Hij deed werkervaring op in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Museu de Arte in São Paulo. Vanaf 1994 ontwikkelt hij voor HOVO leergangen. Daarnaast organiseert hij rondleidingen, excursies en kunsthistorische studiereizen naar New York, Chicago en binnen Europa. Onderwerpen variëren van de Klassieke Oudheid t/m de hedendaagse kunst. Lees zijn interview.

Cursisten over deze docent:

  • “Al zoveel jaren zijn de colleges van de heer Frans Henk Hoekstra voor mij een voorbeeld hoe je kunstgeschiedenis inzichtelijk kan maken voor een divers gezelschap en de kwaliteit blijft zeer hoog voorwaar geen sinecure.”

Op het HOVO YouTube-kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over of vrouwen naakt moeten zijn om in het museum te hangen. 

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur (t/m 1 september 2025).

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam