Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kunstgeschiedenis I - Klassieke Oudheid | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Leidraad in deze cursus is de manier waarop in de kunst een god, farao, keizer of held wordt afgebeeld. Egyptische tradities herkennen wij in latere Griekse archaïsche beelden. De ontwikkeling naar een driedimensionale beeldhouwkunst wordt duidelijk in de reliëfs en beelden van Phidias voor het Parthenon. De dramatiek van hellenistische beeldhouwwerken zien we in het altaar van Pergamon en in de ‘Alexander-sarcofaag’.

Kunstgeschiedenis is niet alleen een stijlengeschiedenis. Stilistische ontwikkelingen zijn verbonden met politiek, filosofie, maatschappij en religie. Opvattingen over de samenhang tussen leven en dood, natuur en mens vinden we weerspiegeld in de architectuur van de piramides van Egypte, de ziggoerats in het Nabije Oosten, Etruskische graftombes, de tempels in Griekenland en het Forum Romanum en Pantheon in Rome.

Als eerste deel van de leergang Kunstgeschiedenis biedt deze cursus een kunsthistorisch kader voor een omvangrijk en fascinerend studiegebied. Dit dient als uitgangspunt om later in de leergang verbindingen te kunnen maken met de moderne(re) kunst en architectuur. Ideeën over de Klassieke Oudheid veranderen en beïnvloeden de architectuur en beeldende kunst van alle tijden, ook onze tijd.

Onderwerpen zijn:

  • Introductie: Wat is kunstgeschiedenis?
  • Prehistorie - Historie
  • Egypte: Oude Rijk – Middenrijk - Nieuwe Rijk
  • Amarna: een andere stijl, waarom?
  • Soemerische kunst
  • Hettieten
  • Babylon
  • Assyrische kunst, Neo-Babyloniërs
  • Perzische kunst: mengvat van oude culturen
  • Cycladen
  • Kreta: Minoïsche kunst
  • Peloponessos: Myceense beeldhouwkunst
  • Griekenland: Beeldhouwkunst Archaïsch – Klassiek – Hellenistisch
  • Architectuur in Griekenland: stijl en betekenis
  • Rome
  • Romeinse rijk

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.

Literatuur: Gedrukte reader. Verplicht boek:
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam,  Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. Dit boek wordt gedurende de hele leergang Kunstgeschiedenis (I – VIII) gebruikt.

Studiebelasting: Ongeveer 5 uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Kunstgeschiedenis’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Frans Henk Hoekstra is opgeleid kunsthistoricus, eerstegraads docent en beeldend kunstenaar. Hij deed werkervaring op in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Museu de Arte in São Paulo. Vanaf 1994 ontwikkelt hij voor HOVO leergangen. Daarnaast organiseert hij rondleidingen, excursies en kunsthistorische studiereizen naar New York, Chicago en binnen Europa. Onderwerpen variëren van de Klassieke Oudheid t/m de hedendaagse kunst. Lees zijn interview.

Cursisten over deze docent:

  • “Al zoveel jaren zijn de colleges van de heer Frans Henk Hoekstra voor mij een voorbeeld hoe je kunstgeschiedenis inzichtelijk kan maken voor een divers gezelschap en de kwaliteit blijft zeer hoog voorwaar geen sinecure.”

Op het HOVO YouTube-kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over of vrouwen naakt moeten zijn om in het museum te hangen. 

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.