Leidraad in deze cursus is de manier waarop in de kunst een god, farao, keizer of held wordt afgebeeld. Egyptische tradities herkennen wij in latere Griekse archaïsche beelden. De ontwikkeling naar een driedimensionale beeldhouwkunst wordt duidelijk in de reliëfs en beelden van Phidias voor het Parthenon. De dramatiek van hellenistische beeldhouwwerken zien we in het altaar van Pergamon en in de ‘Alexander-sarcofaag’.
Kunstgeschiedenis is niet alleen een stijlengeschiedenis. Stilistische ontwikkelingen zijn verbonden met politiek, filosofie, maatschappij en religie. Opvattingen over de samenhang tussen leven en dood, natuur en mens vinden we weerspiegeld in de architectuur van de piramides van Egypte, de ziggoerats in het Nabije Oosten, Etruskische graftombes, de tempels in Griekenland en het Forum Romanum en Pantheon in Rome.
Als eerste deel van de leergang Kunstgeschiedenis biedt deze cursus een kunsthistorisch kader voor een omvangrijk en fascinerend studiegebied. Dit dient als uitgangspunt om later in de leergang verbindingen te kunnen maken met de moderne(re) kunst en architectuur. Ideeën over de Klassieke Oudheid veranderen en beïnvloeden de architectuur en beeldende kunst van alle tijden, ook onze tijd.
Onderwerpen zijn:
- Introductie: Wat is kunstgeschiedenis?
- Prehistorie - Historie
- Egypte: Oude Rijk – Middenrijk - Nieuwe Rijk
- Amarna: een andere stijl, waarom?
- Soemerische kunst
- Hettieten
- Babylon
- Assyrische kunst, Neo-Babyloniërs
- Perzische kunst: mengvat van oude culturen
- Cycladen
- Kreta: Minoïsche kunst
- Peloponessos: Myceense beeldhouwkunst
- Griekenland: Beeldhouwkunst Archaïsch – Klassiek – Hellenistisch
- Architectuur in Griekenland: stijl en betekenis
- Rome
- Romeinse rijk
Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.
Literatuur: Gedrukte reader. Verplicht boek (zelf aan te schaffen):
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. Dit boek wordt gedurende de hele leergang Kunstgeschiedenis (I – VIII) gebruikt.
Studiebelasting: Ongeveer 5 uur per week.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Kunstgeschiedenis’. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven