Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Kopstukken filosofie II - Van Anselmus tot Montaigne | avondcursus

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De benaming ‘Middeleeuwen’ voor de periode van ruwweg 500 tot 1500 AD weerspiegelt een oud vooroordeel. Lange tijd beschouwde men dit tijdperk namelijk als een tijdperk van stagnatie, verval en barbarij, gelegen tussen de bloeitijd van de klassieke oudheid en die van de Renaissance. Een dergelijke kwalificatie geldt inmiddels als achterhaald. De middeleeuwse wijsbegeerte vormt een veelzijdige, fijnzinnige en belangwekkende fase in de geschiedenis van de westerse filosofie. Zij laat zich bovenal begrijpen als een grootse poging om geloof en rede met elkaar te verzoenen. Zelden oefenden Plato en Aristoteles meer invloed uit dan in de Middeleeuwen, maar hun erfenis wordt toegesneden op de geopenbaarde waarheden van het geloof.

In het aansluitende tijdperk van het humanisme en de Renaissance (‘wedergeboorte’) vindt een heroriëntatie op de klassieke oudheid plaats. Die resulteert in een heropleving van de kunst, de cultuur en de taal van de klassieke oudheid. In de filosofie overheerst een nieuwe mondigheid, die aanleiding geeft tot kritische reflectie op eeuwenoude vanzelfsprekendheden. De opvatting dat rede en filosofie dienstbaar horen te zijn aan geloof en kerk ligt in toenemende mate onder vuur. Er is sprake van een herwaardering van de Grieks-Romeinse oriëntatie op het aardse leven. Dat vertaalt zich ook naar een centrale plaats van de mens in de wereld, los van diens bovennatuurlijke bestemming. De traditionele middeleeuwse ordeningen en grenzen vervagen, zowel in kosmologisch, geografisch, technisch, theologisch als in politiek opzicht. De ontdekking van de oneindigheid van de wereld en de mogelijkheden van de mens vormt het centrale thema van de denkers die de grens tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd markeren.

Opbouw

  • College 1 – Anselmus
  • College 2 – Abelardus
  • College 3 – Thomas van Aquino
  • College 4 – Duns Scotus
  • College 5 – Ockham
  • College 6 – Eckhart
  • College 7 – Cusanus
  • College 8 – Erasmus
  • College 9 – Machiavelli
  • College 10 – Montaigne

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met enige gelegenheid tot het stellen van vragen.

Literatuur: Verplichte literatuur (zelf aan te schaffen): J. Bor (red.), 25 eeuwen westerse filosofie, Amsterdam: Boom, 2003 e.v.

Studiebelasting: Ongeveer 1 uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: Deze cursus maakt deel uit van de leergang ‘Kopstukken filosofie'. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U hoeft dus niet bij deel I te beginnen.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Drs. Arend Klaas Jagersma studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel werkt hij als zelfstandig docent filosofie.

Cursisten over deze docent:

  • “Het is een fantastische docent en een groot genoegen zijn colleges te volgen. Hij inspireert tot nazoeken, nadenken, verwonderen en meer lezen. Top!”
  • “Interessante cursus van hoge kwaliteit over een breed gebied van de filosofie. Kundige, welbespraakte en zeer aimabele docent.”
  • “Arend Klaas Jagersma paart een ongelooflijke beheersing van de stof aan een al even ongelooflijk vermogen om de inhoud in heldere taal uiteen te zetten.”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over rationaliteit bij Steven Pinker.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.