Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Leergang Duizend jaar Europese cultuur

Leergang Duizend jaar Europese cultuur I: Hoge Middeleeuwen | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Deze cursus is het eerste deel van de zesdelige leergang Duizend jaar Europese cultuur. Dit eerste deel gaat over de periode 1000 – 1300.

Uniek aan deze leergang is dat vijf docenten samenwerken in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000; speciale aandacht voor het Nederlands(talig)e deel ervan is daarbij een van de vele facetten. In een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elke docent vanuit diens vakgebied in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen. De volgende vijf vakgebieden komen aan de orde: algemene geschiedenis - filosofie - beeldende kunst - letterkunde - muziek.

Uit feodale kaders ontwikkelen zich in West-Europese gebieden geleidelijk nieuwe autoriteiten. Paus en keizer raken verwikkeld in de investituurstrijd en kruisvaarders trekken op tegen de islam. De bevolking groeit explosief, steden komen op en kunsten bloeien. Geestelijkheid, adel en burgerij bevorderen een kerkelijke, ridderlijke en stedelijke cultuur met gemeenschappelijke raakvlakken. In deze cursus maakt u kennis met dit kleurrijke geheel van Europese pelgrimsroutes, intellectuele centra als Sankt Gallen en Cluny, scholastici als Anselmus van Canterbury en Thomas van Aquino, Romaanse kerken, Gotische kathedralen, ridderromans, troubadoursliederen, Gregoriaans en de mystieke klankwereld van Hildegard von Bingen.

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Gedrukte reader.

Studiebelasting: Ongeveer 1 uur per week.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Overige informatie: Deze cursus is onderdeel van de Leergang Duizend jaar Europese cultuurgeschiedenis. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U kunt dus op ieder moment aansluiten.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docenten

Docenten

De leergang zal gegeven worden door vijf docenten, elk specialist op hun vakgebied: drs. Duco Burgers, germanist en pianist; dr. Simon Burgers, componist en neerlandicus; drs. Han van der Horst, historicus; drs. Baukje Prins, filosoof en neerlandicus; en Krzysztof Dobrowolski-Onclin, kunsthistoricus.

Cursisten over deze leergang:

  • “Groot compliment voor het enthousiasme waarmee de docenten hun colleges geven . De opbouw van de verschillende onderdelen sluiten goed op elkaar aan, de docenten vertellen onderhoudend en leggen veel interessante en leuke dwarsverbanden.”
  • “Heb veel bewondering voor de docenten die elke keer weer een helse keuze moeten maken in de enorme hoeveelheid beschikbaar materiaal. Kijk weer uit naar de volgende reeks.”
  • “Fijne cursus. Ik heb weer genoten. Docenten stemmen goed af met de groep. Ik zie echt een team dat de cursus samen verzorgt.”

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur (t/m 1 september 2025).

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam