Deze cursus is het eerste deel van de zesdelige leergang Duizend jaar Europese cultuur. Dit eerste deel gaat over de periode 1000 – 1300.
Uniek aan deze leergang is dat vijf docenten samenwerken in een breed panorama van de Europese cultuurgeschiedenis vanaf het jaar 1000; speciale aandacht voor het Nederlands(talig)e deel ervan is daarbij een van de vele facetten. In een multidisciplinaire en samenhangende benadering behandelt elke docent vanuit diens vakgebied in twee colleges belangrijke begrippen en ontwikkelingen. De volgende vijf vakgebieden komen aan de orde: algemene geschiedenis - filosofie - beeldende kunst - letterkunde - muziek.
Uit feodale kaders ontwikkelen zich in West-Europese gebieden geleidelijk nieuwe autoriteiten. Paus en keizer raken verwikkeld in de investituurstrijd en kruisvaarders trekken op tegen de islam. De bevolking groeit explosief, steden komen op en kunsten bloeien. Geestelijkheid, adel en burgerij bevorderen een kerkelijke, ridderlijke en stedelijke cultuur met gemeenschappelijke raakvlakken. In deze cursus maakt u kennis met dit kleurrijke geheel van Europese pelgrimsroutes, intellectuele centra als Sankt Gallen en Cluny, scholastici als Anselmus van Canterbury en Thomas van Aquino, Romaanse kerken, Gotische kathedralen, ridderromans, troubadoursliederen, Gregoriaans en de mystieke klankwereld van Hildegard von Bingen.
Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.
Literatuur: Gedrukte reader.
Studiebelasting: Ongeveer 1 uur per week.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Overige informatie: Deze cursus is onderdeel van de Leergang Duizend jaar Europese cultuurgeschiedenis. Alle cursussen uit deze leergang zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. U kunt dus op ieder moment aansluiten.
Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven