Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

India: een nationalistisch hindoeïstische grootmacht in opkomst

India: een opkomende economie van formaat | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

India is een opkomende speler op het wereldtoneel die lange tijd onderbelicht bleef. Het land probeerde decennialang zijn economie te ontwikkelen in de schaduw van China. Het heeft nu meer inwoners dan China en vorig jaar groeide de economie zelfs sneller dan die van China. De verkiezingen in april 2024 vormen een goede aanleiding om het land nader te onderzoeken.

Wat gebeurt er momenteel in India? Hoe beïnvloedt het beleid van de zittende premier Modi de economische ontwikkeling? En welke rol spelen maatschappelijke ontwikkelingen hierin?

Meine Pieter van Dijk belicht in vier colleges de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Hij laat zien hoe het kastensysteem nog steeds invloed heeft op de uiteenlopende kansen op onderwijs en werk voor Hindoes enerzijds, en Moslims, Sikhs en andere niet-Hindoes anderzijds. Ook de grote culturele verschillen tussen het noorden en het zuiden zijn relevant voor de economische ontwikkelingen van het land.

Sinds de onafhankelijkheid werd India lange tijd geregeerd door de Congrespartij, die een multiculturele samenleving bevorderde en een socialistisch economisch beleid voerde. In tegenstelling daarmee wakkert het huidige beleid van de Bharatya Janata Party (BJP) het Hindoeïstisch nationalisme aan. Daardoor zijn de sociale spanningen tussen kasten en religies weer opgeleefd.

Tegelijkertijd heeft Modi de economie geliberaliseerd. Dat resulteerde in een snelle economische groei. De BJP heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de infrastructuur, hoewel dit ook problemen met water en milieu met zich meebrengt. Ondanks allerlei milieumaatregelen en een energietransitie, blijft India voorlopig sterk afhankelijk van Russische olie, terwijl veel rivieren ernstig vervuild zijn.

India onderhoudt een gespannen relatie met buurland China, dat delen van Noord-India opeist. Er vinden regelmatig conflicten plaats, zoals in het grensgebied van Kashmir. Maar India heeft een jonge bevolking en een gunstig economisch klimaat, in tegenstelling tot het vergrijzende China. Het timmert internationaal aan de weg als lid van de BRIC-groep (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en als gastland voor de G-20-vergadering in 2023.

India is een land van ambities en beloften en is zeker een nadere beschouwing waard. De persoonlijke ervaringen en het eigen onderzoek van de docent bieden een verlevendiging en verdieping van de cursus.

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Studiebelasting: nihil.

Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Meine Pieter van Dijk is econoom en studeerde en promoveerde aan de VU. Hij is emeritus hoogleraar Water Services Management bij UNESCO-IHE in Delft, emeritus hoogleraar Urban Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en parttime hoogleraar Entrepreneurship aan de Maastricht School of Management. Bovendien is hij visiting professor bij de Beijing University of Civil engineering and Architecture. Van Dijk heeft al vele cursussen voor HOVO gegeven.

Cursisten over deze docent:

  • “Een bevlogen docent. Met veel humor geeft hij les, staat open voor vragen. Zo had ik wel altijd de nodige kennis bijgebracht willen worden. Kortom, top!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de vraag of de EU slechts een handelsovereenkomst is of een waardengemeenschap.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.