De mensen die ons omringen vormen en beïnvloeden ons op alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Sociale steun maakt moeilijke situaties draaglijker, terwijl eenzaamheid dagelijkse uitdagingen tot onoverkomelijke hindernissen kan maken. Aandacht en steun van anderen verhogen ons geluksgevoel en hebben een merkbare invloed op ons gedrag, onze emoties en zelfs op neuronaal niveau.
Tijdens deze themadag staat de ontwikkeling van sociaal gedrag centraal. Het wordt duidelijk dat sociale interactie geen luxe is, maar een noodzaak: ons hele psychische wezen is gericht op samenleven met anderen. Van de evolutie, met de social baseline theory als uitgangspunt, maken we de sprong naar de rol van anderen in onze levensloop (life history theory). De manier waarop we naar onze sociale omgeving kijken, wordt mede gevormd door onze vroege ervaringen met ouders of verzorgers, zoals uitgelegd in de attachment theory. Deze psychologische hechting beïnvloedt in grote mate de relaties die we aangaan, de stabiliteit ervan, en hoe we omgaan met liefde en afwijzing.
Kortom, een themadag vol verbinding waarin actualiteit en diverse psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. ‘Ik’ wordt ‘wij’!
Onderwijsvorm: 1 hoorcollege met ruimte voor vragen na afloop.
Studiebelasting: nihil.
Verwachte voorkennis: Er zijn geen specifieke eisen aan vooropleiding en voorkennis.
Meer over deze studiedag
Inleiding
Data, kosten en inschrijven