Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Een stoomcursus over de hoofdlijnen van de Joodse geschiedenis

De grote vragen van de Joodse geschiedenis | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

De recente Midden-Oostenoorlog heeft oude discussies opnieuw doen oplaaien: zijn Joden een volk, een godsdienst, of een ras? Komen zij oorspronkelijk uit wat nu Israël of Palestina is, en geeft hun dat recht op dit gebied? Hoe hebben Joden als minderheid door de eeuwen heen weten te overleven? Was dat door hun geloof, solidariteit, aanpassingsvermogen, of door een specifieke maatschappelijke rol? En waar komen antisemitische vooroordelen, samenzweringstheorieën en haat vandaan? In deze cursus zet Peter Demant de geschiedenis en context van deze vragen uiteen.

Het einde van de Oudheid beduidde voor de meeste Joden het begin van hun verstrooiing over Midden-Oosten, Europa of nog verder weg: een lange periode van kwetsbaarheid waarvoor pas hun emancipatie in de 19e en 20e eeuw verbetering beloofde. De vaak nog middeleeuwse scheidslijnen tussen Joden en anderen werden toen afgebroken. In de plaats daarvan kwamen nieuwe afspraken: godsdienstvrijheid en burgerlijke gelijkheid, in ruil voor het loslaten van de eigen, aparte groepsidentiteit! De Joodse integratie in de niet-Joodse maatschappij bracht een enorme creatieve bloei en maatschappelijke vooruitgang, maar leidde ook tot een nieuw, dodelijk antisemitisme. Na de Holocaust zagen veel overlevenden geen andere toekomst meer dan een eigen Joodse staat in Israël.

Tachtig jaar later roept dat Joodse thuisland complexe vragen op. Bedoeld als een plek van veiligheid en identiteit is Israël nu het voor Joden onveiligste land geworden. Critici wijzen op het lot van Palestijnen en vragen: hoe kan een volk dat zelf zo heeft geleden, nu anderen onderdrukken? Tegelijk worden Israëls vrienden geconfronteerd met een pijnlijk dilemma: wat blijft er vandaag nog over van de legitimiteit van Joodse zelfbeschikking in een eigen Joods thuisland?

Opbouw

  • College 1 : Uitverkoren volk of uitverkoren geloof?
    Van de oorsprong tot het einde van het oude Israël: hoe betrouwbaar is het Bijbelse verhaal, en wat vertelt het ons over identiteit en geschiedenis van de Joden?
  • College 2: Tussen autonomie en machteloosheid
    In de diaspora veranderde een ‘volk’ in een ‘godsdienst’, om later opnieuw ‘gerenationaliseerd’ te worden.
  • College 3: Emancipatie, integratie en de Holocaust (1789-1945)
    Was de mislukking van het project van vreedzame integratie onvermijdelijk? Van de idealen van universalisme naar hernieuwd Joods particularisme: een tragische wending in de moderne geschiedenis?
  • College 4: Israël en de normalisering van het Joodse bestaan (1945-heden)
    De Joodse Staat werd gezien als een seculiere oplossing voor Joods voortbestaan. Intussen veroorzaakt Israëls beleid een wereldwijde toename van antisemitisme , en verdiept zich de kloof tussen Israël en de diaspora… Wat betekent dit voor de toekomst van Joden?

Onderwijsvorm: 4 hoorcolleges met ruimte voor vragen na afloop.

Literatuur: Gedrukte reader. Overig digitaal cursusmateriaal, waaronder een tekstversie van de PowerPointpresentaties, is voorafgaand aan ieder college beschikbaar in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. De docent geeft tijdens de cursus literatuursuggesties voor verdere verdieping.

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per college.

Verwachte voorkennis: Passieve kennis van het Engels.

Overige informatie: Deze cursus focust op de Joodse specificiteit en de historische verhouding tussen Joden en niet-Joden, en heeft dus een andere opzet en inhoud dan de cursus Drie geloven (door Bert Jan Lietaert Peerbolte), en eerdere cursussen over Israël-Palestina door Peter Demant.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Prof. dr. Peter Demant studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Demant was als onderzoeker verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo in Brazilië. Lees meer over Peter Demant in dit interview.

Cursisten over deze docent:

  • “Zeer aanbevelswaardig, mede gezien de huidige tijd van spanning in de wereld rond Rusland, Oekraïne en het westen.”
  • “Fantastische docent met zeer brede kennis, die grote verbanden legt.” 
  • “Peter Demant heeft de gave van het woord! In zijn voordracht zit ook veel humor en ironie. En vragen stellen mag ook.”

Op het HOVO YouTube-kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over Rusland na de Sovjet-Unie: waarom is het zo misgegaan?

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk eerst op de pagina Praktische informatie voor antwoorden over online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden, annuleren, de VU campus en meer.

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam