We bekijken en analyseren sprekers van vroeger en nu, lezen oude en nieuwe theorieën en je oefent met je eigen voordracht. Je verwerft inzicht in de retorica, zowel praktisch als theoretisch. Je ontwikkelt vaardigheden in het analyseren, voorbereiden en voordragen van een rede en/of betoog, of het nu gaat om een klassieke of actuele politieke rede, een preek of een pleidooi, een peptalk, lofzang of levensles. Daarbij is er een focus op de culturele waarde van de retorica en haar toepassing in samenleving.
Er wordt grofweg op drie niveaus onderwezen. Ten eerste leer je redevoeringen te analyseren op vele vlakken. Centraal hierbij staan de klassieke retorische driehoek (ethos, pathos, logos), argumentatie versus narratief, de keuze van woorden, beelden en emoties, evenals de bewustheid van onze cognitieve vooringenomenheden. Je krijgt ook in ruime mate de gelegenheid jezelf te bekwamen in speechen. Hierbij schenken we, naast taal en stijl, ook aandacht aan stem, houding en tekstregie. De aandacht voor deze twee niveaus vindt voornamelijk plaats in het eerste blok.
In het tweede blok verkennen we het derde niveau, namelijk de meta-retorica. Hierin bekijken we de gebieden waar retorica wordt gebruikt, hoe over retorica gedacht wordt en welke ethische overwegingen hieraan ten grondslag liggen. We zullen onder andere de ethiek, historische en actuele retorica, de werking van retorica in verschillende arena’s (politiek, justitie, ceremonie) en vraagstukken van waarheid en leugen behandelen.
In het tweede blok is er ook steeds een praktisch component aanwezig, zodat je je kunt blijven oefenen in het spreken. Voorbeelden hiervan zijn een oefenrechtbank, een actualiteitendebat en het leren schrijven van pakkende politieke uitspraken voor de krant en op twitter. In het tweede blok zullen er verschillende gastdocenten aanwezig zijn die expert zijn in de verschillende retorische arena’s.