Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Klaar voor een nieuw perspectief?

6 redenen om Philosophy Politics Economics (PPE) te studeren aan de VU

Tijdens de kleinschalige en intensieve bachelor Philosophy, Politics and Economics verwerf je interdisciplinaire kennis en vaardigheden die nodig zijn om de meest urgente maatschappelijke vragen van vandaag aan te pakken. Of je nu al bent begonnen met je aanmelding, of de afkorting net hebt ontdekt, we hebben een lijst samengesteld met 6 goede redenen om PPE te studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam!

1. Internationale oriëntatie 

PPE aan de VU is echt internationaal: 50% van de studenten die PPE studeren komen uit het buitenland. Ze zijn niet de enige internationals in de stad. Met 180 verschillende nationaliteiten is de Amsterdamse bevolking een van de meest diverse van Europa! Cijfers vertellen echter maar een deel van het verhaal. Alle studenten en medewerkers in het PPE programma hebben ook een zeer internationale kijk op het leven. Ze brengen interesse met zich mee voor buitenlandse politiek, maar ook voor andere culturen en filosofieën. Dat is belangrijk, aangezien bijna alle PPE-studenten een semester aan een partneruniversiteit in het buitenland doorbrengen - of dat nu in de VS, Europa, Azië of Zuid-Afrika is. Bekijk de VU world map om de uitwisselingsmogelijkheden van PPE te zien.

2. Kleinschalig onderwijs

Het PPE-programma van de VU is gebaseerd op ‘kleinschalig en intensief onderwijs’. Hierdoor zijn er per student meer docenten en ondersteunend personeel beschikbaar dan bij reguliere opleidingen. Elk hoorcollege wordt gevolgd door een werkgroep. In kleine groepen ga je in debat over grote vragen, kijk je hoe beleid wordt toegepast en bespreek je kritisch de uitkomsten. PPE heeft jaarlijks zo'n 100 eerstejaarsstudenten. Werkgroepen worden echter altijd gegeven in groepen van 10 tot 20 studenten. Tijdens de coronacrisis heeft deze kleinschaligheid PPE ook de mogelijkheid gegeven om het onderwijs gedeeltelijk op de campus te houden (voor eerstejaarsstudenten), waar dat voor de VU in het algemeen niet mogelijk was.

3. Community-gevoel

De overstap van de middelbare school naar de universiteit kan best heftig zijn. Binnen PPE hoef je in ieder geval nooit ver te zoeken om je klaslokaal te vinden. We hebben onze eigen verdieping in het hoofdgebouw van de VU Amsterdam: het John Stuart Mill College (ook wel “de vierde verdieping” genoemd). Hierdoor kunnen studenten het levendige leven op de VU-campus ervaren terwijl ze profiteren van de privé-ruimtes van het college die alleen beschikbaar zijn voor PPE-studenten. Naast de PPE-studieruimte, biedt de verdieping ruimte voor sociale activiteiten (meestal georganiseerd door PPE's eigen studievereniging KallioPPE) en extracurriculaire evenementen georganiseerd door personeel. Het John Stuart Mill College stimuleert ook nieuwe initiatieven, zoals boekenclubs of podcasts, mogelijk gemaakt door het PPE Incubator Fund. Lees hier meer over de studenteninitiatieven van PPE.

4. Echt interdisciplinair

Het oorspronkelijke "PPE"-programma werd in de jaren twintig van de vorige eeuw aan de Universiteit van Oxford opgericht als reactie op traditionele monodisciplinaire studies. PPE is ontstaan vanuit het idee dat complexe maatschappelijke problemen vanuit verschillende complementaire disciplines moeten worden benaderd om ze echt te begrijpen. Met PPE aan de VU bestudeer je deze disciplines niet zomaar naast elkaar; je past ze echt samen toe. Zo bestudeer je tijdens het vak PPE in Practice theorieën op het snijvlak van filosofie, economie en politicologie, om ze vervolgens te gebruiken bij het analyseren van beleidskwesties. Je leert theoretische inzichten toe te passen op actuele en controversiële onderwerpen, zoals gokken, dierproeven, armoedebestrijding, klimaatverandering en internationale handel. Onderwerpen die onmogelijk volledig te ontleden zijn vanuit slechts één discipline.

5. Een nieuw perspectief

Veel studenten zeggen dat PPE de manier verandert waarop ze naar het nieuws, de politiek, of zelfs persoonlijke relaties kijken.  Bij PPE wordt je gevraagd kritisch te kijken naar onderwerpen als economische rechtvaardigheid, migratie, ongelijkheid, dierenrechten en vrijheid van meningsuiting. Zodra je kennismaakt met de belangrijkste benaderingen in normatieve ethiek zullen er zeker levendige discussies ontstaan met je medestudenten! Gelukkig is alles wat je leert ook van toepassing op de buitenwereld. Een alumna blikte als volgt terug op haar studie: "Voor mij heeft PPE op veel verschillende manieren de basis gelegd voor mijn denken. Het is meer dan een diploma [...]. Het is iets dat echt bepaalt hoe je met de wereld omgaat.” Lees hier het volledige interview.

6. Toekomstperspectieven

In je tweede jaar geef je vorm aan je eigen programma door twee van de drie disciplines te kiezen (of alle drie als je erg ambitieus bent). Tijdens je derde jaar ga je nog meer de diepte in. Je kiest dan namelijk je eigen uitwisselingsprogramma en scriptieonderwerp. Welke specialisatie je ook kiest, je studeert gegarandeerd af met zeer interdisciplinaire en praktische vaardigheden. PPE-afgestudeerden zijn uitstekende opinieleiders en beleidsmakers vanwege de kritische en probleemoplossende vaardigheden die ze hebben verworven. De meeste PPE alumni gaan direct door met een masteropleiding in een van de drie disciplines (filosofie, politicologie of economie) of in een verwant onderwerp zoals milieubeleid of ontwikkelingsstudies. Bekijk hier wat onze alumni doen na hun afstuderen.

Overtuigd? Begin dan hier direct aan je aanmelding. Wil je liever eerst nog met een student videobellen, of een meeloopdag doen? Maak dan een My Study Choice account aan en meld je aan voor een activiteit naar keuze. 

Learn more

"PPE heeft me uitgedaagd om mijn kernwaarden te onderzoeken."

Leer meer over hoe Marlene PPE heeft ervaren.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact op

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer.

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.

Heb je vragen over de toelatingseisen?

Stuur dan een mail naar de PPE Dutch Admissions Officer: dutchadmission.ppe@vu.nl.

Heb je een buitenlands diploma? Neem dan contact op met de International Student Advisors voor PPE: admissionsppe@vu.nl

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam