Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Lena Hoffmann

PPE Alumna ontvangt als eerste VU-student een Schwarzman-beurs

Lena Hoffmann, alumna van Philosophy, Politics and Economics (PPE), is geselecteerd voor de Schwarzman-beurs. Ze is de eerste student van de VU Amsterdam die deze beurs ontvangt. Dit betekent dat Lena een eenjarige master aan de Tsinghua Universiteit in Bejing mag volgen. Het programma is opgericht om een gemeenschap van wereldleiders op te bouwen en het begrip tussen China en de wereld te verdiepen. Nadat ze in de zomer van 2020 haar PPE bachelordiploma behaalde, werd Lena bestuurslid bij ASIF Ventures. Dit is een micro-onderneming die investeert in tech start-ups van studenten en afgestudeerden. We vroegen Lena om terug te kijken op haar tijd als PPE-studente, en wat haar ambities zijn voor de toekomst.

Gefeliciteerd met de Schwarzman-beurs! Wat hoop je uit dit programma te halen?

“Ik wil een dieper begrip voor de rol van China in technologische ontwikkelingen ontwikkelen, en de vragen rond gerechtigheid die hieruit voortvloeien. Iedereen kent Facebook en Amazon, maar de komende eeuw zullen grote Chinese conglomeraten meer macht krijgen op de markt en daarom een directe impact krijgen op het leven van steeds meer mensen. Ik ben heel erg benieuwd hoe de mensen in mijn cohort en de mensen in het bredere gebied van Beijing, waar ik ga wonen, denken over deze vragen. Daarnaast wil ik in contact komen met jonge mensen van over de hele wereld die waarschijnlijk ooit een machtige positie hebben. Het is voor mij nu best problematisch dat ik altijd denk binnen mijn eigen muren als ik een beslissing maak. Hiermee bedoel ik de Europese context. Ik denk dat het heel interessant is om te zien wat mensen met andere achtergronden belangrijk vinden in hun besluitvorming.”

In je afscheidsrede kwam ook het onderwerp van toekomstige leiders aan de orde. Welke verantwoordelijkheden denk je dat alumni van programma’s als PPE of Schwarzman hebben?

“Ik heb hier een sterke mening over waar mensen het misschien niet mee eens zijn. Ik denk namelijk dat wanneer je opgroeit met zoveel privileges, je structurele achtergrondsituatie een grote rol speelt in het onderwijs dat je krijgt. Er zijn heel veel mensen op de wereld die het ook verdienen om deel te nemen aan het programma waar ik net ben toegelaten. Zij werden alleen niet geaccepteerd vanwege het selectieproces, of ze waren nooit in een positie om zich aan te melden. Dus ik denk dat als jonge mensen zoals wij de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een programma zoals PPE of Schwarzman, het belangrijk is om deze privileges te gebruiken om verantwoordelijkheid te nemen voor de grote sociale vragen die we nu tegenkomen in de samenleving. In mijn geval - vanuit Duits perspectief – zou dat betekenen dat ik van de gelegenheid gebruikmaak om een culturele ambassadeur te worden tussen China en Duitsland, of China en de Europese Unie. En daarbij niet alleen rekening te houden met mijn eigen economische belangen, maar ook vanuit een breder maatschappelijk perspectief te kijken: wat komt mensen ten goede, en wat is juist schadelijk voor een bepaalde groep?

Hoe kijk je terug op je tijd bij PPE?

“Het heeft op veel verschillende manieren de basis gelegd voor mijn denken. Het heeft me gevormd tot wie ik vandaag ben. PPE is meer dan enkel een opleiding volgen en wat dingen te leren. Het is iets dat vormt hoe je met de wereld omgaat, in zowel je persoonlijke als professionele leven. Tijdens mijn studietijd bij PPE kon ik veel dingen die ik in het klaslokaal had geleerd meenemen naar de buitenwereld. Ik miss PPE, omdat je constant uitgedaagd werd om op jezelf en je eigen positie in de samenleving te reflecteren. Maar ik kijk er ook erg naar uit om onderdeel uit te maken van dit internationale programma in Beijing.”

Lena Hoffmann, alumna Philosophy, Politics and Economics

Ik miss PPE, omdat je constant uitgedaagd werd om op jezelf en je eigen positie in de samenleving te reflecteren.