Bij de VU is een veilige en prettige werkomgeving onze gedeelde verantwoordelijkheid. Toch kun je als student, medewerker, of promovendus te maken krijgen met ongewenst gedrag. Als je daarbij steun of advies nodig hebt, kun je binnen de VU op diverse plekken terecht. Mocht je met deze meld- en klachtenprocedures niet verder komen of loop je vast, dan kun je ook terecht bij de ombudsman.
De ombudsman heeft een onafhankelijke positie, is onpartijdig en behandelt klachten strikt vertrouwelijk; er is een geheimhoudingsplicht. In de serie ‘In gesprek met …’ vertellen Pelin Zenginoğlu, ombudsman studenten en Jacqueline Schoone, ombudsman medewerkers, meer over hun werk en over de raakvlakken met sociale veiligheid binnen de VU.
Medewerkers kunnen bij mij terecht met problemen of klachten over een onrechtvaardige of onzorgvuldige behandeling door de VU
Jacqueline Schoone, ombudsman medewerkers: ‘Als ombudsman ben ik vaak het ‘laatste loket’, dus als de gangbare loketten om klachten en meldingen te doen, hun werk niet goed hebben gedaan. Het is belangrijk dat er een onafhankelijk iemand is die de situatie op een neutrale manier kan beoordelen. Dat is mijn rol. Daarbij gaat het ook over procedures die niet goed worden doorlopen of beleid dat niet volgens de bedoeling wordt uitgevoerd.’ Lees hier het interview met Jacqueline.
Als studenten bij mij komen, bekijken we samen de situatie: welke opties zijn er, welke stappen zijn al gezet, en hoe kan ik helpen om duidelijkheid te krijgen
Pelin Zenginoğlu, ombudsman studenten: ‘Ik wil studenten aanmoedigen om met mij in gesprek te gaan wanneer zij het idee hebben dat procedures niet zijn nagekomen of bepaald beleid hen benadeelt. Een gesprek betekent niet automatisch dat er een formele klacht wordt ingediend, maar kan wel helpen om inzicht te krijgen in wat mogelijk is. Laagdrempeligheid vind ik daarbij belangrijk.’ Lees hier het interview met Pelin.