Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vidi-toekenningen voor vooraanstaande VU-wetenschappers

24 oktober 2024
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 102 ervaren onderzoekers, waarvan zeven van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, locatie VUmc, een Vidi-financiering toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De laureaten zijn, in alfabetische volgorde:

Bioloog en ecoloog Mirte Bosse ontvangt de Vidi voor haar onderzoek Pangenomica: De Sleutel tot behoud van Aziatische Olifanten?
Bosse gebruikt de nieuwste ontwikkeling in pangenomica om de bedreigde Aziatische olifant beter te kunnen beschermen. Zij gaat de genetische gezondheid van versnipperde olifant populaties analyseren en de gevaren en kansen van inteelt en uitwisseling tussen populaties afwegen. Hiermee ontwikkelt Bosse een nieuwe methode om beter in te kunnen grijpen bij de achteruitgang van Aziatische olifanten in het wild.
Lees verder

Wiskundige Magnus Bakke Botnan ontvangt de Vidi voor zijn onderzoek De vorm van data bepalen.
Het menselijke brein heeft geen moeite om de cirkel te herkennen die gevormd wordt door een aantal punten die in een rondje liggen. Maar hoe ontwikkel je algoritmen die zulke niet-lineaire vormen in data kunnen detecteren? Dat is het onderwerp van persistente homologie, een centraal concept in het veld van de topologische data analyse. Hoewel persistente homologie belangrijke theoretische eigenschappen heeft, lukt het in de praktijk vaak niet om vormen in data met veel ruis te herkennen. Botnan wil met zijn onderzoek de wiskundige grondslagen begrijpen van een generalisatie die zulke tekortkomingen overwint.
Lees verder

Scheikundige Ivana Drienovská ontvangt de Vidi voor haar onderzoek Groener Wordt Onze Wereld: Ontgrendelen van Enzymatische Oplossingen voor de Fluorering Reactie.
Enzymen hebben een enorme potentie om op een duurzamere manier chemicaliën te produceren. Helaas bestaat het perfecte enzym voor een specifieke taak soms gewoonweg niet in de natuur. Fluorering is een van de meest gewenste chemische reacties, omdat meer dan 20% van alle farmaceutische producten het nodig heeft voor hun synthese. Drienovská  verkent verschillende kunstmatige enzymen om een efficiënte enzym katalysator te vinden voor deze uitdagende reactie.

Onderzoeker humane genetica Amélie Fréal  van  Amsterdam UMC - Locatie VUmc ontvangt de Vidi voor haar onderzoek Neuronen in balans.
De perceptie van onze omgeving wordt verwerkt door neuronale netwerken in onze hersenen. Omdat de omgeving constant verandert moeten deze netwerken zich continu aanpassen maar ook zorgen dat de activiteit niet te hoog of te laag wordt. Neuronen communiceren via elektrische signalen die gegeneerd worden in een speciaal onderdeel van het neuron: het axon initieel segment. Door het veranderen van de structuur van het axon initieel segment kunnen neuronen de activiteit van neuronale netwerken aanpassen. Fréal bestudeert de mechanismen die de moleculaire compositie van het axon initieel segment bepalen en bijdragen aan het goed functioneren van neuronale netwerken.
Lees verder

Hoogleraar Migratierecht Lieneke Slingenberg ontvangt de Vidi voor haar onderzoek Wie maakt de wetgeving in het migratierecht?
Veel wetgeving in het migratierecht wordt gemaakt door de uitvoerende macht, in plaats van de wetgevende macht. Veel regels staan in lagere wetgeving waarbij het parlement niet is betrokken, zoals algemene maatregelen van bestuur of ministeriële regelingen. Dit schuurt met klassieke ideeën over de rechtsstaat en scheiding der machten, die gericht zijn op het voorkomen van willekeur. Slingenberg gaat  de verhouding tussen de wetgevende en de uitvoerende macht in het Nederlands en Europees migratierecht onderzoeken. Wordt wetgeving door de uitvoerende macht voldoende beperkt en gecontroleerd om willekeur te voorkomen?
Lees verder

Universitair docent Talen en Culturen uit het Oude Nabije Oosten Shiyanthi Thavapalan ontvangt de Vidi voor haar onderzoek Materialen en wetenschap in het oude Mesopotamië.
Thavapalans project gaat over de verwikkeling van mens, materiële wereld en technologie in het oude Irak (ca. 2000-330 v. Chr.). Recent is duidelijk geworden dat de mensen van deze beschaving geen scherpe scheiding tussen natuur en cultuur erkenden. Wat was dan hun wereldbeeld? Aan de hand van duizenden jaren oude teksten en voorwerpen onderzoekt zij hoe de oude Mesopotamiërs de wereld waarin ze leefden conceptualiseerden en hoe technologieën en gereedschappen een rol speelden bij het vergaren van wetenschappelijke kennis.
Lees verder

Wiskundige Alessandro  Zocca ontvangt de Vidi voor zijn onderzoek Optimalisatie van Energienetwerken in het Tijdperk van Klimaatextremen.
Zocca richt zich op de uitdagingen van klimaatextremen zoals overstromingen, hittegolven, en stormen voor de betrouwbaarheid van elektriciteitsnetwerken. Deze zeldzame maar impactvolle gebeurtenissen zijn ruimtelijk gecorreleerd en kunnen grote fysieke en economische schade veroorzaken. Traditionele methodes schieten vaak tekort in het beoordelen van de weerbaarheid van complexe netwerken tegen deze gebeurtenissen. Door een combinatie van toegepaste kansrekening, grafentheorie, en stochastische optimalisatie, streeft hij ernaar nieuwe modellen en strategieën te ontwikkelen die de veerkracht van netwerken verbeteren. Zocca focust op kosteneffectieve en flexibele strategieën voor netwerk herconfiguratie waarmee netwerkbeheerders de schade van extreme weersomstandigheden kunnen voorkomen en beperken.

NWO-Talentprogramma
Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het NWO-Talentprogramma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. De onderzoekers ontvangen maximaal 850.000 euro.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.
Lees verder op de website van NWO.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam