Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vidi-financiering voor Alessandro Zocca

Delen
12 december 2024
Wiskundige Alessandro Zocca ontvangt een Vidi-beurs. Hij gaat deze gebruiken voor zijn onderzoek naar het modelleren van de impact van extreme weersomstandigheden op energienetwerken, en het optimaliseren van de veerkracht van netwerken tijdens extreme weersomstandigheden.

Zocca's onderzoek richt zich op het begrijpen en verbeteren van de veerkracht van energienetwerken tegen extreme weersomstandigheden. Extreme weersomstandigheden zullen naar verwachting toenemen in frequentie en ernst vanwege klimaatverandering. Deze gebeurtenissen - zoals overstromingen, bosbranden en stormen - vormen ernstige risico's voor energiesystemen door opeenvolgende storingen en black-outs te veroorzaken. Deze netwerken staan extra onder druk vanwege de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen.

In het project zal Zocca wiskundige modellen ontwikkelen die de ruimtelijke en temporele effecten van extreem weer op energienetwerken beter vastleggen. Daarnaast zal hij strategieën ontwerpen om de structuur van elektriciteitsnetwerken adaptief aan te passen. Zo wil hij de risico's op storingen tijdens extreme gebeurtenissen te minimaliseren.

Praktische tools
'Met dit onderzoeksproject wil ik herdefiniëren hoe energiesystemen worden gepland en beheerd, zodat ze betrouwbaar blijven, zelfs onder extreme klimaatomstandigheden', zegt Zocca. Het project zal naar verwachting leiden tot innovatieve manieren om de robuustheid van energienetwerken te meten en analyseren bij verstoringen door het weer. Het vult hiaten in de huidige methodes voor netwerkwetenschap op. Het doel is om praktische tools te ontwikkelen die besluitvorming in de echte wereld kunnen helpen. Zocca en zijn collega's zullen samenwerken met industriële partners om het onderzoek te integreren in digitale tools, zoals simulatieplatforms en dashboards voor netbeheerders.

Zocca: 'Door middel van sterke industriële partnerschappen, open science-principes en studententraining zal het project een blijvende bijdrage leveren aan de energiesector bij het aanpakken van uitdagingen door klimaatverandering. Het zal beleidsmakers helpen bij het plannen van investeringen in klimaatbestendige infrastructuur. Samenwerkingen met belanghebbenden in de industrie zoals TenneT, RTE en Artelys zorgen ervoor dat deze oplossingen praktisch en snel geïmplementeerd zijn, en de kloof tussen de academische wereld en toepassingen in de echte wereld overbruggen.

Toepassing andere vakgebieden
Bovendien zal het project naar verwachting de grenzen van netwerkwetenschap, grafentheorie en optimalisatie verleggen. De ontwikkelde wiskundige modellen en algoritmen kunnen bijvoorbeeld worden aangepast aan andere vakgebieden, zoals transport of financiële systemen. Bovendien overbrugt het onderzoek de kloof tussen gedetailleerde klimaatmodellen en praktische technische toepassingen, wat nieuwe richtingen opent voor interdisciplinaire samenwerking. Door innovatieve wiskunde te integreren met urgente uitdagingen in de echte wereld, heeft dit project het potentieel om nieuwe ideeën te inspireren, samenwerking tussen disciplines te bevorderen en de wereldwijde inspanning om klimaatverandering aan te pakken te versnellen.

NWO-Talentprogramma
Het Talentprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenchappelijk Onderzoek (NWO) geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het NWO-Talentprogramma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. De onderzoekers ontvangen maximaal 850.000 euro.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam