Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Toekenningen uit de NWO Open Competitie L (SSH)

23 juli 2024
Met de NWO Open competitie - SGW wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. Het financieringsinstrument is bedoeld voor een brede groep onderzoekers in verschillende fases van hun wetenschappelijke loopbaan.

De Vrije Universiteit Amsterdam is trots op de volgende wetenschappers, in alfabetische volgorde:

Planetaire gezondheid als een existentiële uitdaging
Hoogleraar Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving Hans Alma
Het interdisciplinaire wetenschapsgebied Planetary Health bestudeert de relatie tussen de gezondheid van mensen en hun (globale) omgeving. Dit project erkent de verwevenheid van de gezondheid en het welzijn van alle leven op aarde, en onderzoekt hoe de verandering van waarden en geloofsoriëntaties die nodig is voor de ontwikkeling van een planetair gezonde samenleving gefaciliteerd kan worden. Met theoretisch en empirisch onderzoek bestuderen we hoe de academische professie geestelijke verzorging deze transformatie kan stimuleren. Alma verkent onzekerheden, angsten en inspiratiebronnen van mensen die op verschillende manieren geraakt worden door ecologische crises, en onderzoeken wat hen helpt om tot handelingsperspectieven te komen. 

Het vermogen om vrijgevigheid te vergroten
Hoogleraar Filantropie René Bekkers
Rijke mensen geven aanzienlijk minder van hun inkomen en vermogen aan goede doelen dan arme. In de afgelopen 15 jaar is de vrijgevigheid van de Nederlandse bevolking afgenomen met 40%, terwijl het vermogen sterk is toegenomen. Worden minder vrijgevige mensen vaker rijk, of maakt rijkdom mensen minder vrijgevig? Bekkers zoekt dit uit met unieke gegevens uit registers en enquêtes doet experimenten om de vrijgevigheid te verhogen. 

De effectiviteit van diversiteits- en  inclusiebeleid
Hoogleraar Sociologie Maurice Crul
Veel publieke organisaties ontwikkelen diversiteits- en inclusiebeleid gericht op etnische diversiteit. Werkt dit beleid? Hoe effectief D&I-beleid – en daarmee de gehele organisatie – is in het realiseren van geformuleerde doelen wordt nauwelijks onderzocht. Crul zal The Effectiveness of D&I Policies (TEDIP) empirisch testen voor mensen met een migratieachtergrond in universiteiten en overheidsinstellingen. Hij zal open-source kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksinstrumenten ontwikkelen om organisatie-eenheden te identificeren die succesvol een hoog niveau van vertegenwoordiging in midden- en hoge functies en een hoog niveau van inclusie op de werkplek tot stand brengen, en een verklarend theoretisch raamwerk bouwen voor gefundeerd D&I-beleid. 

GenAI@Work: Studying the Impacts of Generative AI on Knowledge Work, Management and Organizations
Hoogleraar Kennis en Organisatie Marleen Huysman
GenAI@Work doet onderzoek binnen organisaties om te begrijpen hoe en waarom 'Generative AI' kenniswerk en het management daarvan beïnvloeden. Op basis van een onderzoeksbenadering waarbij etnografie de belangrijkste methode is, onthullen we de bedoelde en onbedoelde gevolgen wanneer GenAI technologieën worden geïntegreerd in de praktijk. Dit is essentieel om verder te komen dan de speculaties, angsten en hypes die nu vaak geassocieerd worden met GenAI en werk. 

Evalueren en verbeteren van schooltoewijzing
Hoogleraar Beleidsevaluatie Bas van der Klaauw
Op sommige populaire scholen is er onvoldoende plek voor alle leerlingen die daarheen willen. Om de plekken te verdelen gebruiken scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam een lotingssysteem dat gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten. Niettemin zijn leerlingen, ouders, scholen en politici ontevreden met de resultaten. Van der Klaauw bestudeert hoe het lotingssysteem (lange-termijn) cognitieve en niet-cognitieve uitkomsten beïnvloedt. Door gebruik te maken van gedetailleerde institutionele kennis en rijke administratieve en survey data, brengt hij daarmee de afruil tussen welvaart, (on)gelijke leeruitkomsten en diversiteit in beeld. Deze praktische inzichten helpen lotingssystemen te verbeteren. 
Lees verder

What interruption does to selective attention
Hoogleraar Experimentele en Toegepaste Psychologie Christian Olivers
We worden dagelijks meermaals onderbroken in onze taken. Behalve tot inefficiëntie kan dit ook tot gevaarlijke situaties leiden. Bestaande theorieën zoeken de oorzaak in het geheugen: Mensen vergeten wat ze aan het doen waren. In dit onderzoek richt Olivers zich op aandachtsprocessen: Zelfs als mensen weten wat ze moeten doen kan een gebrek aan aandacht nog steeds tot suboptimale prestaties leiden. We onderzoeken of, en hoe, aandacht lijdt onder onderbrekingen. 

Competitieve verdeling van schaarse rechten door de overheid: op zoek naar een coherent juridisch kader
Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Frank van Ommeren en hoogleraar privaatrecht Chris Jansen
Overheden verlenen rechten aan private partijen. Voorbeelden daarvan zijn: vergunningen, subsidies, overheidsopdrachten en overheidseigendom. Zij doen dit om publieke belangen te dienen. Wanneer rechten schaars zijn, moeten overheden deze verlenen door middel van concurrentie. Het juridische kader is erg onduidelijk over waarom, wanneer en hoe overheden dit moeten doen. Dat is problematisch, omdat schaarste op allerlei gebieden in de samenleving toeneemt. Van Ommeren en Jansen richten zich op het ontwikkelen van een duidelijk en coherent juridisch kader voor het toekennen van schaarse rechten door de overheid. 

Betaalbaarheid en woningmarktbeleid
Hoogleraar Stedelijke economie Jos van Ommeren
Betaalbaarheid van wonen speelt een belangrijke rol in de Nederlandse politiek. Het is echter niet duidelijk welk woningmarktbeleid betaalbaarheid voor huishoudens bevordert. Denk aan beleid met betrekking tot sociale huurwoningen, huurregulering en stadsvernieuwing maar ook aan opvang voor daklozen. Van Ommeren onderzoekt het Nederlandse beleid over de afgelopen 50 jaar en vergeleken worden met het beleid in Denemarken en Engeland. Naast betaalbaarheid, neemt hij efficiëntie, effectiviteit en inkomensongelijkheid mee in zijn onderzoek.
Lees verder

De ontwikkeling van gehechtheidsrelaties tussen ouders en kinderen: In vivo, in silico, in theorie
Hoogleraar orthopedagogiek Carlo Schuengel  en  Pasco Fearon (Universiteit van Cambridge)
In hun eerste levensjaar bouwen baby's vertrouwen op in hun opvoeders. Dit vertrouwen stelt hen in staat om hun omgeving te verkennen en te leren. Doordat opvoeders verschillen in hun gevoeligheid en responsiviteit, ontstaan verschillende typen gehechtheidsrelaties. Hoe precies en wanneer die verschillen ontstaan is echter nog onbekend. Om de ontwikkeling van gehechtheid te meten, is onderzoek nodig in het dagelijks leven thuis. De onderzoekers gebruiken hiervoor nieuwe technieken om objectief en langdurig te meten. Aan de hand hiervan bouwen zij een testbaar model dat de ontwikkeling van gehechtheid interactief inzichtelijk maakt en verschillen tussen gehechtheidsrelaties kan verklaren. 

Computersimulatie van globalisering in het Romeinse Rijk. Een multiscalaire en multidimensionale computationele analyse van de sociaal-economische dynamiek in het Nederrijn-gebied (19 BCE - 275 CE)
Archeoloog Philip Verhagen
Het Romeinse Rijk is een voorbeeld van globalisering in de Oudheid. Eeuwenlang overheerste Rome een groot aantal volkeren over een enorm gebied. Maar wat betekende dit voor de bewoners van de verschillende regio’s, en hoe gingen ze ermee om? Verhagen onderzoekt hoe globalisering de economische ontwikkeling beïnvloedde in één van deze regio’s, de Nederrijn. Hij maakt gebruik van krachtige computersimulaties en nieuwe datasets en onderzoekt daarmee in hoeverre economische vervlochtenheid de veerkracht van de samenleving bepaalde, en welke andere factoren in het spel waren. 

SGW Open Competitie L
Het financieringsinstrument SGW Open Competitie L staat open voor onderzoeksvoorstellen met een vraagstelling en/of probleemstelling binnen de sociale en geesteswetenschappen. Binnen dit kader kent het instrument geen verdere thematische beperking en het staat de aanvrager in beginsel vrij om te kiezen voor de gewenste vorm van subsidie. Het instrument is gericht op excellent disciplinair, interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek. Hieronder valt ook zeker fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Kun jij ook hulp gebruiken bij je financieringsaanvraag? Neem dan contact op met IXA-GO

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam