Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Jos van Ommeren ontvangt NWO-beurs voor onderzoek naar woningmarktbeleid

25 juli 2024
Hoogleraar Stedelijke Economie Jos van Ommeren van VU School of Business and Economics heeft een financiering ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van de NWO Open Competitie - SGW. Van Ommeren zal met deze financiering een grootschalig onderzoek uitvoeren naar de betaalbaarheid van wonen en de effectiviteit van verschillende woningmarktbeleidsmaatregelen in Nederland, Denemarken en Engeland over de afgelopen 50 jaar.

De betaalbaarheid van wonen is een cruciaal thema binnen de Nederlandse politiek. Het is echter vaak onduidelijk welke beleidsmaatregelen daadwerkelijk bijdragen aan betaalbaarheid voor huishoudens. Van Ommeren zal in zijn onderzoek diverse beleidsgebieden onder de loep nemen, waaronder sociale huurwoningen, huurregulering, stadsvernieuwing en opvang voor daklozen. Naast betaalbaarheid zal hij ook aspecten zoals efficiëntie, effectiviteit en inkomensongelijkheid meenemen in zijn analyse.

Jos van Ommeren: “Het woningmarktbeleid heeft grote gevolgen voor iedereen in de samenleving en gaat vaak gepaard met aanzienlijke neveneffecten. Zo zijn de centra van Nederlandse steden mede dankzij de stadsvernieuwingsprojecten uit de jaren '80 nu prachtig, maar werden de oorspronkelijke bewoners van die gebieden vaak gedwongen te vertrekken. Door het Nederlandse beleid te vergelijken met dat van Denemarken en Engeland, biedt dit onderzoek een internationaal perspectief dat waardevolle lessen kan opleveren voor beleidsmakers in Nederland en daarbuiten.”

Over de NWO Open Competitie – SGW

Met de NWO Open competitie - SGW wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen onderzoekers de kans geven onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. Het financieringsinstrument is bedoeld voor een brede groep onderzoekers in verschillende fases van hun wetenschappelijke loopbaan.