Er zijn veel websites met al dan niet gevalideerde en alarmerende informatie. De ‘straling’ is immers niet waarneembaar en dat maakt de beleving erg persoonlijk en subjectief.
Bij de beoordeling of er gezondheidsrisico’s aanwezig kunnen zijn, baseert Arbo & Milieu zich op gevalideerde gegevens van onder andere het Ministerie van Sociale zaken, de Gezondheidsraad, Antennebureau en het Kennisplatform EMV.
Is elektromagnetische straling schadelijk voor de gezondheid?
Het is niet erg waarschijnlijk dat elektromagnetische straling in de woon- en werkomgeving schadelijk is voor de gezondheid. Wel is het van belang dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de effecten van elektromagnetische straling. Veel wetenschappers zijn niet overtuigd van schadelijkheid, maar effecten kunnen vanwege beperkingen in de toegepaste onderzoekstechnieken en vanwege de relatief korte periode dat mobiele telefonie wordt gebruikt, nooit helemaal worden uitgesloten.
Volgens de WHO zijn er beperkte aanwijzingen dat langdurig en intensief gebruik van mobiele telefonie leidt tot een verhoogde kans op bepaalde typen (op zich weinig voorkomende) hersentumoren. Een oorzakelijk verband wordt mogelijk geacht, maar het kan redelijkerwijs niet worden uitgesloten dat toeval of vertekening een rol spelen (Bron IARC, Kennisplatform EMV, 1 juni 2011).
De WHO heeft ook de beroepsmatige blootstelling aan radar en microgolven en de milieublootstelling samenhangend met zendsignalen van radio, televisie en draadloze communicatie beoordeeld. Daarover konden geen conclusies worden getrokken. Effecten kunnen vanwege beperkingen in de toegepaste onderzoekstechnieken en vanwege de relatief korte periode dat mobiele telefonie wordt gebruikt dus nooit helemaal worden uitgesloten. Daarom is dit een belangrijk signaal om verder onderzoek te doen.
De Gezondheidsraad vermeldt specifiek dat er geen aanwijzingen zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat GSM- en DECT-signalen, zolang blootstelling onder de limietwaarden blijft, een negatieve uitwerking op de gezondheid hebben.
Toepassingen mobiele communicatie
De bekendste toepassingen van mobiele communicatie zijn:
- GSM (mobiel bellen en sms’en), frequenties van ongeveer 900 MHz en 1.800 MHz
- UMTS (mobiel bellen en internetten), frequentie rond 2.100 MHz
- Bluetooth, draadloze communicatie voor erg korte afstand, bijvoorbeeld tussen headset en mobiele telefoon, of bij de draadloze muis of toetsenbord
- DECT-telefoons, mobiele huistelefoon die in en om het huis worden gebruikt, frequentie circa 1.900 MHz; hier bevindt het ‘basisstation’ zich binnenshuis
- WiFi, frequenties van 2,4 GHz en 5,0 GHz, voor draadloze communicatie tussen (mobiele) computerapparatuur
Productveiligheid
De productveiligheid van mobiele telefoons is geregeld in de ‘Europese Richtlijn voor radio- en telecommunicatierandapparatuur’. Als fabrikanten hieraan voldoen wordt het product voorzien van een CE-merk. De rijksoverheid houdt toezicht op deze richtlijn en treedt bij overtreden handhavend op. Apparaten die elektromagnetische straling produceren moeten, voordat ze op de markt gebracht worden, voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft informatie aan zowel werkgevers als werknemers op het gebied van niet-ioniserende straling en elektromagnetische straling en baseert zich op de Europese Richtlijn.
Meer informatie
Kennisplatform Elektromagnetische velden
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Gezondheidsraad
RIVM
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
Het Antennebureau
Arboportaal