Buddy, buddytraining en intervisie
Wanneer een nieuwe medewerker met een arbeidsbeperking start is het goed om vooraf een collega aan te stellen als buddy. Een buddy is een collega die gekoppeld wordt aan de nieuwe medewerker en waar de medewerker rechtstreeks mee samenwerkt. De buddy werkt in en is het eerste aanspreekpunt. Het Servicepunt Participatie zorgt voor een buddytraining.
In deze training krijg je:
- Informatie over de participatiewet
- Informatie over verschillende arbeidsbeperkingen
- Inzicht in de rol van een buddy
- Tips en middelen om de rol van buddy zo goed mogelijk in te vullen
De training bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel is de inhoudelijke training, het tweede dagdeel is een terugkomdag waarin de huiswerkopdracht wordt behandeld en er intervisie wordt gedaan.
Buddies en andere collega’s kunnen ook deelnemen aan intervisies en themabijeenkomsten waarin verschillende arbeidsbeperkingen worden uitgelicht.
Jobcoach
Jobcoaching kan geregeld worden via het Servicepunt Participatie. Jobcoaching is een werknemersvoorziening die wordt vergoed door het UWV of de gemeente. Dit is dus kosteloos voor de VU. Een jobcoach heeft regelmatig contact met de medewerker en ondersteunt bij een zo soepel mogelijke instroom in de organisatie. Er zijn twee soorten jobcoaching:
- Interne jobcoaching: de VU heeft zelf jobcoaches in dienst die de coaching mogen verzorgen.
- Externe jobcoaching: de medewerker heeft een jobcoach via de gemeente of een extern bureau.