Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hybride lesgeven (Hybrid Teaching)

Klik hier voor alle informatie over hybride lesgeven en colleges
Laatst gewijzigd op 11 juli 2023
Hybride onderwijs (of multilocatieonderwijs) is de methode waarbij docenten tegelijkertijd in een onderwijszaal en online lesgeven.

Het eerste semester van studiejaar 2021-2022 gaat 6 september van start. Het laatste nieuws (17 augustus 2021) is dat studenten terug kunnen keren naar de VU Campus en dat de 1,5 meter regel niet langer van kracht zal zijn. Wel kunnen studenten alleen nog fysiek aanwezig zijn in groepen van minder dan 75 studenten. Voor colleges met grote groepen kunnen docenten er dus voor kiezen om deze colleges nog volledig online te geven of in hybride modus. Voor hybride onderwijs kunnen docenten gebruik maken van de opgewaardeerde onderwijs- en collegezalen met een camera en microfoon.

Didactiek - het is niet gemakkelijk!

Het is niet gemakkelijk om een goede hybride les of college te geven. Het is moeilijk om je gelijktijdig te concentreren op de inhoud en de dynamiek van de on-campus en online studenten. Zorg er dus voor dat  je op zijn minst weet hoe je de apparatuur moet bedienen. Zorg er ook voor dat je een assistent hebt om chatberichten van de online studenten in de gaten te houden. Lees meer do's en don'ts op de Canvas Online Education Hybrid Teaching page.

Als je je niet comfortabel genoeg voelt als docent of de techniek hapert teveel, overweeg dan de volgende opties.

  1. Terugkeren naar volledig online onderwijs.
  2. Herhaal je on-campus lezing of werkgroep (zodat alle studenten on-campus aanwezig kunnen zijn).
  3. Neem  het college op zonder de gelijktijdige aanwezigheid van online studenten. Je kunt je aandacht richten op de studenten in de werkgroepruimte of de collegezaal. De studenten die niet naar de campus kunnen komen, kunnen dan achteraf de opnames bekijken.
    1. Als een variatie van 3.: Maak slidecast recordings. Dat wil zeggen, neem de PowerPoint en audio op via Zoom, maar neem geen video op. Op die manier kunnen studenten die niet op de campus zijn, achteraf toch de belangrijkste informatie van een college bekijken.
  4. Docent online, studenten on campus in de onderwijsruimte. De docent vraagt de studenten of een assistent om de beamer, de computer en de Zoom-sessie aan te zetten.
  5. De docent zet geen Zoom-sessie op met de VU-computer en VU-camera en -microfoon. In plaats daarvan vragen de studenten aan medestudenten om het live college te filmen en met hen te delen via hun eigen privé-zoom-sessies.

Belangrijk technisch advies

Zorg ervoor dat je minstens een half uur voor aanvang van je college of werkgroep in je lokaal bent om te controleren of de camera en alle apparatuur werkt (of aanwezig is). Door regelmatig vandalisme kan de camera kapot zijn of worden de stekkers uit de camera of computer getrokken. Ook kan het zijn dat, door achterblijvende administratieve informatie, sommige zalen niet over de benodigde apparatuur beschikken.

Neem je laptop mee als back-up camera-apparaat - Zo kun je jezelf filmen door ook met je laptop in te loggen op je eigen Zoom-sessie! Je kunt ook de microfoon van je laptop gebruiken.

Je kunt ook je mobiele telefoon gebruiken als tweede camera. Verbind je mobiele telefoon met het VU wifi netwerk, download Zoom op je mobiele telefoon en neem deel aan de Zoom sessie van je college. Zet je mobiel op een eenvoudig statief of vraag een student om de camera omhoog te houden. Vertel je online studenten de naam van 'de gebruiker' (je telefoon) waarmee ze toegang kunnen krijgen tot de scène die de telefoon filmt.

Hulp

FCO/AVC zal haar uiterste best doen om dagelijks elk lokaal te controleren om eventueel gestolen, losgeraakte of vernielde apparatuur te repareren. Wees ook voorzichtig met de apparatuur voor je collega's, want niets is vervelender dan falende technologie tijdens het lesgeven. 

In geval van beschadigde apparatuur, neem dan direct contact op met het AVC via 020-5985777

Meer informatie

Alle informatie over hybride onderwijs aan de VU, inclusief tips en trucs, de lijst met onderwijszalen en gedetailleerde instructies, is te vinden op de Canvas Online Education Hybrid Teaching page.