Tijdens de studie Journalistiek leerde ze statistiek, SPSS (een statistiekprogramma) en misschien nog wel het belangrijkste: ze kreeg meer inzicht in wetenschappelijk onderzoek. Enthousiast vertelt ze: "Ik wilde onderzoeksjournalistiek studeren omdat ik tijdens mijn hbo-stage in Suriname bij een opinieblad had gewerkt. Daar kwam ik erachter dat ik de diepgang van wetenschappelijk onderwijs nodig had om verder te komen. Je begrijpt de psychologische aspecten beter, je kunt beter reageren op reacties van geinterviewden omdat je het snapt en je hebt geleerd wat je dan het beste kunt doen. Ook je Engels en je analytische manier van denken gaan met sprongen vooruit tijdens de master Journalistiek."
Onderzoeksjournalist
Op de vraag waarom ze zichzelf onderzoeksjournalist noemt in plaats van journalist, zegt ze: "Ik zoek op straat naar nieuws, ik praat veel met mensen en dat leg ik dan naast mijn ‘desk research’. Ik zit niet alleen achter mijn computer. Ik diep thema’s echt uit, ik analyseer veel, ik houd me minder bezig met incidenten en actualiteiten, ben meer op zoek naar achtergronden en diepgang. Wat betekent dit, waar komt dit vandaan, welke mensen zijn hier verantwoordelijk voor, etc."
Kom maar op met je idee!
Tijdens de master werkte ze al samen met professionals uit het vak, ze leerde veel mensen kennen en werkt met een aantal zelfs nog steeds samen. Dit is heel waardevol. Een aantal colleges werd gegeven door gastdocenten en freelancers. Daar kon je vragen aan stellen. Van hen leerde Sylvana dat de drempel om ideëen te pitchen helemaal niet zo hoog is, je moet het gewoon doen. Hierdoor sleepte ze al snel klussen binnen. Ze had tijdens haar studie al diverse journalistieke klussen en ze schreef een boek. Ze wist ‘Ik heb niks te verliezen, ik ga ervoor’. En dat geeft ze nu zelf ook door aan de huidige generatie studenten: pitch je idee!
Na de masteropleiding solliciteerde Sylvana bij de masterclass van Investico. Ze werd aangenomen en hier kreeg ze de tijd en ruimte om zich te focussen op onderzoeksjournalistiek. Een onderwerp uitdiepen kost vaak wat meer tijd. De kwaliteit staat hierbij voorop. Naast haar werk doet ze ook zelf onderzoek naar onderwerpen die ze interessant vindt. Daar krijgt ze niet voor betaald maar als het is uitgewerkt, kan ze het soms alsnog ergens laten publiceren.
Volg je passie
Last but not least benadrukt Sylvana: "Doe alles, ook als je denkt dat je het niet kan! Probeer het gewoon, wie weet wat er allemaal lukt. Dit geeft zo veel plezier." Op de VU is die ruimte. Ze voelde zich tijdens haar studie gewaardeerd en kreeg de ruimte om nieuwe dingen te proberen. Nu publiceert ze ook bij de radio, heeft ze boeken geschreven en maakt ze de podcast Speurwerk. Ze volgde haar passie, zocht onderwerpen waar ze zelf heel erg geïnteresseerd in was en waar ze in geloofde. En als je haar erover hoort praten, spat de passie er van af.
Copyright foto: Roos Trommelen