Ik ga niet over de inhoud, dat is aan de labs zelf. Ik merk dat er een positieve vibe heerst en dat werkt enorm stimulerend. De uitdaging is om mensen bewust te maken van het werk dat wordt verricht in hun eigen buurt. De oplossingen die uit de labs komen zijn zowel innovatie- als beleidsgericht. Het innovatiegedeelte houdt zich bezig met nieuwe, praktijkgerichte oplossingen, terwijl beleid een ondersteunende functie heeft om te zorgen dat deze ideeën gerealiseerd kunnen worden. Het is een breed project, het gaat om het vergroten van bewustzijn. In elk lab zitten over het algemeen 3-5 trekkers. In een lab worden relaties gebouwd met het bedrijfsleven en met mensen die in bredere zin werken met voedselsystemen. Het zijn docenten, mensen uit het bedrijfsleven en de politiek.
Elke samenleving functioneert in een unieke combinatie van omstandigheden en daarom heeft elk lab zijn eigen pad. Het is spannend om de processen van elk lab te ondersteunen, lessen te trekken uit elke praktijk om gemeenschappen te laten bouwen aan oplossingen voor voedselgerelateerde uitdagingen en voeding te verbeteren, de culturele relatie met voedsel (opnieuw) vorm te geven en een gemeenschappelijke drive te zien om bij te dragen aan duurzame voedselproductie. In de labs gebruiken deelnemers hun professionele netwerk. De bestaande band tussen partijen kan de samenwerking ondersteunen.
We staan nu aan het begin van de labs. Elk foodlab heeft een innovatie -en beleidsonderdeel en die combinatie is goud. In de labs kun je toewerken naar mogelijkheden om beleidspartners te informeren en eventueel ook te beïnvloeden. Consumenten voelen zich meer verbonden met een boer vlakbij je in de buurt, waar je je kaas en groente bijvoorbeeld kunt kopen, dan met het voedsel dat je in de supermarkt koopt. Consumenten kunnen dan wel nagaan uit welk land het komt, maar weten niet wie de teler is. Een voorwaarde voor de ontwikkeling van een nieuw voedselsysteem is dat er een stabiele productie moet zijn en dat voedsel niet duurder wordt zodat het voor iedereen toegankelijk is.
De labs richten zich op de 6 focusgebieden van het project. Het doel is dat een gezond dieet voor iedereen toegankelijk is, inclusief mensen met een langer inkomen en de volgende generatie. Hiervoor willen we systemen ontwikkelen die economisch duurzaam zijn en voldoende sociale elementen bevatten. Het aantal mensen met obesitas stijgt, iedereen moet toegang hebben tot een hoger kwaliteit van voedsel.
Er zijn nu al enkele honderden partners in het totale project, ondergebracht in enkele food labs. Dit project duurt 4 jaar en het is de uitdaging om als project duurzame veranderingen door te voeren. Het doel is dat de oplossingen en het beleid dat tot stand is gekomen in een lab ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt bij gemeenten en in het DNA van de gemeente, het bedrijfsleven en organisaties terecht komt.