Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Cities2030

Op welke wijze kan het voedselsysteem duurzamer gereguleerd worden?

Voedselsystemen zijn heel belangrijk voor onder andere de publieke gezondheid, er is echter tot nu toe weinig aandacht besteed aan het transformeren van voedselsystemen, terwijl daar veel behoefte aan is. Dan gaat het echt om de gehele keten die betrokken is bij het produceren van voedsel. Weet jij welk systeem achter jouw zuurkool, gebraden achterham of gatenkaas zit? Welke partijen aan het roer staan zodat jij het product op je bord of in je pan hebt? Dus als je kijkt naar bijvoorbeeld de melk van een koe dan zijn elementen die meegenomen moeten worden in de impact van de productie van de melk het voedsel die de koe krijgt, de plek waar de koe staat, waar de koe geslacht wordt en welke energie je daarvoor nodig hebt. Het is een heel breed (en uitgebreid) systeem dat veel afhankelijkheden kent. De grondstofprijs in Argentinië werkt dus ook hier in de Nederlandse markt door.

40% Van het voedsel verdwijnt in de afvalbak. Hoe kan deze voedselverspilling verminderd worden?
Cities2030 gaat op zoek naar lokale oplossingen. Daarin is het samenwerken en co-creëren met alle partners die een rol spelen in duurzame uitdagingen en voedselsystemen, uitgangspunt. Visionairs, strategische partners uit de industrie, universiteiten en studenten, sociale wetenschap en big data, ze ontmoeten elkaar in lokaal georganiseerde labs en gaan aan de slag met praktische beleidsmatige oplossingen en ideeën. Een van de grote uitdagingen is het gebrek aan regulatie en overzicht in het voedselsysteem. Dat wordt breed erkend, maar grootschalige acties zijn tot nu toe uitgebleven. Cities2030 wil hier verandering in brengen door zich te richten op vier doelen:

  1. De toegang tot gezond en duurzaam voedsel waarborgen;
  2. Voedselarmoede en –onzekerheid een halt toeroepen; 
  3. Natuurlijke bronnen beschermen en behouden;
  4. Lokale voedselbanden en circulariteit verbeteren.

Nieuwe lokale beleidsoplossingen kunnen kwetsbare stedelijke voedselsystemen verbeteren op de plekken waar deze oplossingen de meeste impact hebben. Community gedreven oplossingen en meer eigenaarschap over de voedselomgeving dragen bij aan gezondere lokale gemeenschappen. Cities2030 moedigt de participatie van burgers actief aan waardoor zij niet langer passieve ontvangers zijn, maar actieve betrokken en gemotiveerde change agents. Deze aanpak stimuleert beleidsontwikkelingen, innovatie-acties binnen resultaatgerichte labs en verbeteringen op pan-Europees niveau. 

Cities2030 komt voort uit het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) dat in 2014 tussen meer dan 100 steden wereldwijd gesloten werd. In het pact worden voedsel gerelateerde issues geadresseerd aan stedelijke gebieden. In de overeenkomst zijn bijna 40 acties opgenomen die iedere stad zou kunnen nemen. De acties zijn verdeeld in zes categorieën, te weten: bestuur, duurzame voeding en diëten, sociale en economische rechtvaardigheid, voedselproductie, voedselvoorziening en -distributie en voedselverspilling.

Financiering
Cities2030 is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Partner:
Cities2030 is gerelateerd aan Food2030, een EU initiatief waarin het hervormen van voedselsystemen in Europa centraal staat.

Dit project is gelinkt aan de volgende SDG’s: 

  • SDG 2: Zero hunger
  • SDG 3: Good health and well-being
  • SDG 9: Industry, innovation and infrastructure
  • SDG 11: Sustainable cities and communities
  • SDG 12: Responsible consumption and production
  • SDG 17: Partnerships for the goals

Om je een idee te geven hoe een lab in de praktijk kan werken, spraken we met Stephan Kooijman, adviseur duurzame economie gemeente Haarlem en met dr. Suzanne van Osch, werkpakketleider van Cities2030 en docent aan de VU. 

Dr Suzanne van Osch en Stephan Kooijman aan het woord

Misschien ben je hier ook naar op zoek?

Contact

Wil je in contact komen met de initiatiefnemers?

s.van.osch@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam