Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ecosia Challenge

Via zoekopdrachten bijdragen aan een betere wereld #hetkanwel.

Op het world wide web zijn er zoveel mogelijkheden om iets goeds bij te dragen aan de wereld, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. En dat is waar de Ecosia Challenge van Green Office VU je mee kan helpen. 

“Veel studenten willen graag iets bijdragen, iets goeds doen, maar weten niet altijd wat ze kunnen doen. Wij willen hen hierin informeren en inspireren. We zien dat dit hen mondiger maakt, en dat ze een goed gevoel krijgen omdat ze iets kunnen bijdragen aan een betere wereld. En weet je, technologie zal zich blijven ontwikkelen, dat kun je niet tegenhouden en dat hoeft ook niet. Wat je wel kunt doen is kijken hoe je de technologie zo duurzaam mogelijk kunt gebruiken”, vertelt student Hannah Bailon van Green Office VU. Green Office richt zich op studenten en wil met hun projecten en portfolio aandacht genereren voor alle mogelijkheden die je als student (én medewerker) hebt om bij te dragen aan een betere en gezondere wereld. 

“In 2019 kwam een van de studenten met het idee om samen te werken met Ecosia. Ecosia is een milieuvriendelijke zoekmachine die veel doet voor de wereld en bestaat al sinds 2009. De zoekmachine, die in 2009 werd opgericht, heeft inmiddels 8 miljoen actieve gebruikers en heeft 75 miljoen bomen geplant. Het is een betrouwbare partner die transparant is over de bedrijfsvoering, geld en het planten van bomen in projecten over de hele wereld. Ook andere universiteiten in Nederland hebben samenwerkingsverbanden met Ecosia.”

Waarom de keuze en focus op Ecosia en bomen?
“Het gaat om het klimaat en van een boom kun je veel gebruiken en maken. Ecosia is gevestigd in Duitsland en opereert internationaal. Zij werken wereldwijd samen met universiteiten, lokale organisaties en NGO's. Bomen leggen elke dag CO2 vast en helpen zo de opwarming van de aarde te voorkomen. Ze kunnen ook bepaalde dieren beschermen, de waterkringloop reguleren en voedingsstoffen in de bodem vasthouden. Tenslotte vergroten ze de biodiversiteit en voorzien ze lokale gemeenschappen van bosproducten zoals fruit en noten.”

“Ecosia richt zich op het planten van bomen in kwetsbare hotspots voor biodiversiteit, vogeltrekroutes en milieucrisisgebieden. Ze werken samen met lokale partners die de bomen in deze gebieden kweken. Als de bomen eenmaal in de grond staan, blijft Ecosia samenwerken met de partners en houdt het de groei van de bomen in de gaten via satellieten en veldbezoeken. De gekozen boomsoorten zijn altijd inheemse en bedreigde soorten die de biodiversiteit verhogen, en er worden geen ingevoerde of invasieve soorten gekozen. Gemengde bossen zijn heilzamer dan steriele monoculturen.”
 

Ecosia is vooral actief in kwetsbare gebieden en heeft nog geen projecten in Nederland. Is het niet nodig om ook aandacht te besteden aan de positieve eigenschappen van bomen en boomaanplant hier in Amsterdam, en bij de VU? 
“Ten eerste, het beplantingsplan en de doelstellingen van Ecosia vallen buiten de invloedssfeer van GO VU. Hoewel, wij staan achter hun keuze om te planten in kwetsbare gebieden/landen omdat deze gebieden het meest vatbaar zijn voor ontbossing. Nederland heeft minder te maken met ontbossing en daarom is het belangrijk om bomen te planten in de kwetsbare gebieden. Bovendien heeft dit ook meer impact in plaats van alleen te focussen op Nederland, dat al een ontwikkeld land is en de capaciteit en het geld heeft om dit zelf te doen.”

Ik zie ook dat bomen worden geplant om een positieve bijdrage te leveren aan het voedselsysteem. Hoe gaat dat in zijn werk?
“De boeren planten dan bomen om de kracht van biodiverse ecosystemen te vergroten. Je kunt het ook zo zien: van het verbouwen van zoveel mogelijk voedsel in zo kort mogelijke tijd, zitten we nu in een tijdperk waarin veel meer aandacht wordt besteed aan het voorkomen van de uitputting van de bodem door al die monoculturen, en het massaal kappen van bossen over de hele wereld. Helaas is dit nog steeds aan de gang. Maar in plaats van je te richten op die negatieve dingen, kun je ook kijken naar wat je wel kunt doen. En dat is bomen planten. En hierbij is het natuurlijk heel belangrijk dat je weet welke bomen waar het beste kunnen groeien, en waar ze het meeste kunnen betekenen voor het milieu en de lokale gemeenschap. Zomaar bomen planten, zonder te weten wat dat voor het ecosysteem doet, is niet de juiste aanpak. Bomen kunnen de bodem beschermen tegen winderosie en ondergronds fungeren de wortels als een filtersysteem dat voorkomt dat zware regenval de bodem erodeert. De wortels leggen ook atmosferische stikstof vast in de bodem, waardoor deze vruchtbaarder wordt en boeren minder afhankelijk worden van kunstmest. Dankzij de bladeren van de bomen profiteren de gewassen van schaduw. Wanneer de bladeren op de grond vallen en vergaan, creëren ze biomassa, wat de bodemvruchtbaarheid verbetert. Veel bomen produceren ook producten, zoals fruit, noten, medicijnen, harsen en gommen, die het inkomen van de boeren verhogen en diversifiëren, terwijl ze koolstof uit de atmosfeer vastleggen.

Daarnaast zorgen bomen ook voor een gevoel van gezondheid en geluk. Op het moment dat je stopt met turen op een scherm, je door het groen in het bos loopt en je ogen de structuur van stammen, bladeren en takken zien, zorgt dat voor ontspanning. Niet voor niets is een wandeling in de natuur goed voor onze gezondheid en ook voor onze geest.

Green Office VU: bewustwording van duurzaamheid vergroten 
De Ecosia Challenge is een doorlopend project van het Green Office VU. Green Office VU is een platform voor en door studenten en heeft als doel studenten bewust te maken van duurzaamheid en de universiteit in al haar facetten duurzamer te maken. Dit doen ze door middel van educatie, aandacht voor duurzaamheid, het delen van artikelen in onderzoek en academische publicaties, projecten op de campus zoals het inzamelen van plastic flesjes en papieren koffiebekers en door middel van evenementen, social media campagnes en samenwerkingsverbanden met externe partijen.

En weet je, als 50% van de VU-gemeenschap Ecosia gebruikt, en gemiddeld vier zoekopdrachten per dag doet, dan kunnen er na één academisch jaar 280.000 bomen zijn geplant en is er 12.600.000 kilogram CO2 uit de lucht gehaald. Dat is gelijk aan 32% van de voetafdruk van de VU in één academisch jaar.

Wil je ook meedoen?  Download Ecosia op je telefoon, laptop en desktop.

The Ecosia Challenge is gelinkt aan 3 SDG's:

  • SDG 11: Sustainable Cities and Communities
  • SDG 13: Climate Action
  • SDG 15: Life on Land

Hannah Bailon aan het woord

Contact

Wil je in contact komen met de initiatiefnemers?

management@greenofficevu.nl