Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Stephan's verhaal

We willen graag dat iedereen toegang heeft tot lokaal en gezond voedsel.

Als je kijkt naar de strategische doelstelling dan heeft gezond voedsel invloed op de zorgkosten. Dat is nu met name ingestoken op het bieden van hulp als er al iets mis is. Het is veel beter om te kijken naar waar zorgkosten voorkomen kunnen worden, dus beginnen bij het begin, bij toegang tot gezond voedsel. En dan wel voor iedereen. Als je kijkt naar het voedselsysteem dan zien we dat er veel ongezond en niet duurzaam voedsel aangeboden wordt. Het vaak goedkopere voedsel zorgt voor gezondheidsproblemen, schade aan de natuur, het leefmilieu en de uitstoot van CO2. Dit alles bij elkaar heeft consequenties voor de kwaliteit van leven, zorgkosten, de natuur en klimaatverandering. 

We zien dat bij bijeenkomsten voornamelijk de middenklasse langskomt. Die hebben het budget om iets meer geld te betalen voor gezond voedsel, maar wat we willen is dat dit echt bij iedereen landt. Nu is het nog zo dat gezond voedsel vaak duurder is en als je beurs dieper is dan kies je daar gemakkelijker voor. Maar dat willen we doorbreken en gezond, en lokaal geproduceerd voedsel beschikbaar maken voor iedereen. Het mooie is dat voedsel iedereen raakt en een goede ingang is om het gesprek aan te gaan. In Haarlem waren we al bezig om netwerken te bouwen rondom voedsel en we zijn gevraagd om aan te sluiten bij Cities2030.

Een mooi voorbeeld is de schillenfiets uit de Koplopergroep circulaire horeca. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt halen het afval op bij restaurants in de stad. En ook sterrenrestaurants doen hieraan mee. Er hangt wel een logistiek verhaal aan dit concept. Het gaat om grote hoeveelheden voedsel en organisch afval kan niet te lang bewaard worden. We hebben een prachtige samenwerking met Spaarnelanden, de afvalverwerker uit onze regio. Zij hebben een open blik en willen echt het verschil maken. Afval is een fascinerend onderwerp en bij deze organisatie hebben ze veel kennis en ervaring die ze graag inzetten in het lab.

In Haarlem zetten we in op drie projecten: 

  • Stadslandbouw
  • Meer biodiversiteit in de stad
  • Boeren voor buren

Het doel is om het aantal labs in de komende 2 jaar op zijn minst te verdubbelen. En er doen steeds meer steden mee. Ieder lab bepaalt zijn eigen focus en welke ondersteuning het meest effectief is in de lokale context.

Haarlem wil in 2040 circulair zijn als stad. 2030 Is zeker niet de eindstreep, we zijn er nog niet maar zijn wel op de juiste weg. Je moet het oppakken en gestaag doorgaan. Gelukkig leven we in een land waarin we kunnen overleggen met de overheid. Door goed te luisteren wat er speelt wordt beleid beter. We laten hiermee zien dat via lokale labs waar inwoners en bedrijven elkaar ontmoeten er een verschil gemaakt kan worden in het beleid. Stap voor stap. Samen. Ja, ik ben razend enthousiast over het project. Hier geloof ik in.

Suzanne van Osch aan het woord

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam