Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak kennis met Thea Willemsen

Deze maanden staat Frans Hals volop in de belangstelling. Tot 9 juni kunt u in het Rijksmuseum genieten van zo’n vijftig werken van een van de meest toonaangevende schilders van de 17e eeuw. Deze tentoonstelling inspireerde kunsthistorica Thea Willemsen tot het samenstellen van een korte cursus over deze ‘meester van de losse toets’. Lees het interview en maak alvast kennis met deze gedreven docente.

Datum: 21 februari 2024

Wat is uw achtergrond en wat is uw vakgebied?
Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Voorafgaand aan mijn studie twijfelde ik tussen geschiedenis en kunstgeschiedenis. Uiteindelijk koos ik voor het laatste vanwege mijn meer visuele aanleg en affiniteit met de ontwikkeling van kunst. Mijn passie ligt voornamelijk bij schilderkunst en dan vooral het brede spectrum van de 13e tot de 17e eeuw. Dat varieert van fresco’s in kerken en kapellen tot paneelschilderijen, maar ook boekverluchting.

Waar komt uw fascinatie voor deze periode vandaan?
De ontwikkeling van de sociale positie van de kunstenaar interesseert me. Hoe ze van ambachtslieden in de middeleeuwen tot gevestigde kunstenaars in latere eeuwen werden. Ik vind het boeiend om te zien hoe  hun status verandert en er meer aandacht komt voor hun kunde en kennis. De individuele kunstenaar krijgt steeds meer waardering. Geschilderde miniaturen in handschriften hebben mijn speciale interesse, het is echt een genot om die ambachtelijke hoogstandjes van nabij te bestuderen.

Heeft u al eerder lesgegeven aan cursisten vanaf 50 jaar? Wat zijn uw ervaringen?
Het grootste deel van mijn ervaring ligt in het lesgeven aan volwassenen. Ik waardeer het enthousiasme en de oprechte interesse van oudere cursisten, die vaak veel achtergrondkennis en levenservaring met zich meebrengen. Ze zijn actief betrokken, stellen vragen en zorgen voor een levendige interactie, wat het lesgeven veel voldoening geeft.

Wat hoopt u uw cursisten mee te geven tijdens uw lessen?
Ik wil ze een beter begrip van de context meegeven waarin kunstenaars werkten en natuurlijk waarom kunstwerken op een bepaalde manier zijn gemaakt. Door in te zoomen op specifieke periodes en technieken wil ik laten zien hoe kunst evolueert en de samenleving weerspiegelt.

Waaraan ontlenen uw cursussen hun meerwaarde?
Mijn cursussen worden vaak gewaardeerd vanwege de heldere presentatie en mijn vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken. Cursisten geven aan dat ze nieuwe inzichten opdoen en een beter begrip krijgen, wat voor mij natuurlijk een waardevol compliment is.

U geeft binnenkort een cursus over Frans Hals (2024). Kunt u daar wat meer over vertellen?
Momenteel is er veel opwinding rondom de recent geopende tentoonstelling in het Rijksmuseum, waarbij zijn vooruitstrevende stijl en technieken belicht worden. Er wordt veel gesproken over zijn ‘losse toets’, soms zelfs lichtelijk ironisch.  Maar met zo veel schilderijen bijeen wordt duidelijk dat dit een uitzonderlijk portretschilder was, een man met buitengewoon talent.

Vóór Frans Hals hadden portretten vaak een dynastieke functie en kregen schilders portretopdrachten voor toekomstige generaties, als herinnering. Ze waren conventioneel en gestileerd. Frans Hals onderscheidde zich door zijn spontane en levendige benadering. Zijn schilderijen tonen een verscheidenheid aan personen in een ongewone houding. En een vrijmoedige oogopslag. Het lijken wel momentopnamen, vastgelegd met een spontane en vaardige penseelstreek.

In mijn cursus maak ik vergelijkingen met tijdgenoten, om het contrast duidelijk te maken. Hoewel Hals misschien niet zo'n superster is als Vermeer, was hij in zijn tijd baanbrekend vanwege gedurfde technieken. Door de chronologische aanpak van de cursus kunnen deelnemers een breed scala aan schilderijen bestuderen, wat een waardevolle toevoeging kan zijn voor wie de tentoonstelling bezoekt.

Is er voorval dat u is bijgebleven van een HOVO-cursus?
Dat ik onverwacht een prachtig boeket bloemen kreeg omdat iemand van de cursus had genoten. Verrassend en ontroerend. Een ander leuk moment was tijdens een cursus over Rembrandt. Tijdens de pauze liet ik twee schilderijen zien, waarvan er één van de hand meester was en de andere een atelierstuk. Ik vroeg de cursisten om te raden welke de echte Rembrandt was, gebaseerd op wat ze hadden geleerd. Na de pauze hadden de meesten het goed. Geweldig om te ervaren hoeveel inzicht en vertrouwen ze hadden gekregen.

U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over zou willen leren?  
Als het gaat om mijn eigen leertraject, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis, vooral de klassieke oudheid en de kunst uit die periode. Ik probeer mijn kennis op dit gebied voortdurend uit te breiden, vooral omdat ik geloof dat de Griekse en Romeinse beschavingen de basis vormen van veel aspecten van onze moderne samenleving. Deze onderwerpen blijven me fascineren en bieden altijd nieuwe invalshoeken om te verkennen. Kortom, er zijn nog tal van gebieden waar ik graag meer over zou willen leren en me verder in zou willen verdiepen.

Maak kennis met deze HOVO-docenten

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam