Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak kennis met Simon Burgers

Simon Burgers heeft een brede achtergrond in zowel neerlandistiek als musicologie. HOVO Amsterdam interviewde hem over zijn vele passies, waaronder muziek, logica en Parijs. Maak kennis met deze nieuwsgierige docent die zijn kennis ook graag deelt!

Datum: 6 mei 2024

Wat is uw achtergrond en wat is uw vakgebied?
Ik heb twee studies afgerond. Ik heb compositie gestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Waar komt uw passie voor de muziek vandaan?
IIk ben al sinds mijn jeugd gepassioneerd bezig met componeren. Op mijn zevende begon ik met blokfluitlessen en ben toen vrijwel direct begonnen met componeren. Het is iets wat ik altijd graag heb gedaan.

Welke kwestie binnen uw vakgebied heeft momenteel uw speciale aandacht?
Een belangrijke kwestie binnen mijn vakgebied is de moeilijke connectie met het publiek, met name als het gaat om avant-gardemuziek. Deze muziek wordt vaak niet begrepen door het grote publiek, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Het is ook jammer, want die muziek is vaak veel toegankelijker dan mensen soms denken. Dat hoop ik trouwens te laten zien in het laatste deel van de Leergang Cultuurgeschiedenis, in het voorjaar 2025.

Wat is uw ervaring met het lesgeven bij HOVO?
Ik heb ruim vijftien jaar ervaring met lesgeven en mijn ervaringen zijn overwegend positief. Ik vind het altijd een plezier om met deze groepen te werken: de cursisten staan vaak open voor wat ik aanbied. Mijn cursusaanbod omvat niet alleen specifieke thema’s, zoals een cursus over de muziek, literatuur, films en geschiedenis van Parijs, maar ook bredere onderwerpen zoals de relatie tussen muziek en literatuur in het algemeen. Sommige cursisten vertellen me dat ze voorheen niet veel aandacht hebben besteed aan deze onderwerpen, maar nu ervaren dat hun leven erdoor verrijkt wordt. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze een straatje in Parijs nog een keer bezoeken, maar nu met een andere blik dan voorheen.

Meestal probeer ik een bredere blik te bieden dan alleen vanuit de muziekgeschiedenis. De leergang ‘Duizend jaar Europese cultuurgeschiedenis’ geef ik samen met vier andere docenten die elk eenzelfde periode belichten, ieder vanuit een andere invalshoek. Hierdoor kunnen cursisten dwarsverbanden ontdekken en meer inzicht krijgen dan alleen vanuit mijn eigen vakgebied.

Kunt u iets meer vertellen over uw aankomende cursus, over logica en argumentatie?
De cursus ‘Logica en psychologie van kritisch denken’, die in juni start, sluit meer aan bij mijn universitaire achtergrond. Tijdens mijn studie heb ik me gespecialiseerd in argumentatieleer, methoden & technieken van wetenschappelijk onderzoek, en psychologie. In de cursus bespreek ik onder andere kritisch denken en doe ik met de cursisten oefeningen om ze te helpen hun denkvermogen te verbeteren.

Waar kwam uw interesse voor psychologie vandaan, gezien uw achtergrond in de muziek?
Mijn interesse voor psychologie ontstond toen ik me ging richten op methoden & technieken van wetenschappelijk onderzoek, waarbij statistiek en methodologie een rol speelden. Ik ontdekte dat de faculteit psychologie veel aandacht besteedde aan onderzoeksmethoden en dat wekte mijn interesse.

Is er een bijzondere ervaring die u is bijgebleven van een HOVO-cursus?
Een bijzondere herinnering is de keer dat ik met cursisten van mijn Parijs-cursus een weekend naar Parijs ben gegaan. Het was erg gezellig en leerzaam om de stad samen te verkennen. Ook heb ik vaak boeiende gesprekken met cursisten die interessante levenservaringen hebben, wat mijn lessen verrijkt.

U leert mensen veel, maar is er iets waar u zelf nog meer over zou willen leren?
Er zijn tal van onderwerpen waar ik nieuwsgierig naar ben. Biologie, met zijn diverse facetten zoals planten, dieren en ecosystemen, intrigeert me bijzonder. Hoewel ik al enige kennis heb opgebouwd, is er altijd nog zoveel meer te ontdekken, met zijn overvloed aan natuurlijke fenomenen, zoals vogels, dieren en planten.

Op het gebied van literatuur en muziek zijn er natuurlijk ook eindeloze mogelijkheden tot verdieping.

Daarnaast ben ik geïnteresseerd in politicologie, waarschijnlijk mede door de achtergrond van mijn vader, die politicologie heeft gestudeerd. Ook maatschappelijke vraagstukken en mensenrechten spreken me aan. Deze onderwerpen blijven echter vaak op het niveau van belangstelling, zonder dat ik me er diepgaand in verdiep. Mijn dochter is jurist gespecialiseerd in klimaatwetenschap, wat me af en toe een kijkje geeft in dit complexe vakgebied. Maar er valt nog veel meer te leren, niet alleen over klimaatwetenschap, maar ook over de bredere maatschappelijke implicaties ervan.

Een interesse die ik momenteel aan het ontwikkelen ben, is de rol van beeldvorming in de samenleving en de invloed van kunstmatige intelligentie. Ik heb recentelijk enkele boeken hierover gelezen en besef dat deze kwesties vaak ingrijpender zijn dan we ons realiseren. Het is een onderwerp waar ik graag meer inzicht in wil krijgen. Kortom, er is nog heel veel waar ik over wil leren!

Maak kennis met deze HOVO-docenten

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam