Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak kennis met Johannes Houwink ten Cate

Johannes Houwink ten Cate werkte jarenlang als onderzoeker bij het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de Duitse bezetting. In dit interview deelt hij zijn fascinatie voor deze periode en hoe hij in zijn cursussen de 'historische sensatie' oproept om het verleden écht te begrijpen.

Datum: 15 januari 2025

Wat is uw vakgebied en wat maakt dit vakgebied zo de moeite waard voor u?
Ik ben historicus en heb bijna veertig jaar als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam gewerkt. De veranderingen in de beeldvorming van de bezettingsgeschiedenis, het onderwerp van de cursus die ik in maart 2025 voor HOVO geef, heb ik dus zelf meegemaakt. Wat de oorlog zo fascinerend maakt, is dat de bizarre realiteit van toen nog veel ongelofelijker is dan onze wildste fantasie. En: als de morele vraag naar ‘goed of fout’ eenmaal is gesteld, moet die ook worden beantwoord.

Hoe deelt u uw passie hiervoor met cursisten?
In mijn ogen moet een historicus vooral een verteller zijn van ware verhalen. Ik probeer mijn cursisten door middel van die verhalen te laten leren van de realiteit van toen, maar niet vanuit een positie van identificatie. Want gelukkig kunnen we het ons niet voorstellen om bij voorbeeld slachtoffer van vervolging te zijn. We moeten de allerhoogste integendeel uiterst dankbaar zijn, dat we het ons in het geheel niet kunnen voorstellen om echt slachtoffer te zijn.

Wat inspireert u het meest in het lesgeven aan volwassenen?
Toen ik een jongeman was, dacht ik vooral: ik doe geschiedenis, maar ik wil nooit en te nimmer voor de klas. Daaraan was niet vreemd, dat ik in mijn jeugd sterk stotterde. Ook nadat ik dankzij een therapeute die handicap had overwonnen, aarzelde ik sterk of ik zou gaan lesgeven. Maar toen ik dat eenmaal moest gaan doen aan de UvA, ontdekte ik dat niets me meer bevrediging gaf dan lesgeven.

Mijn mooiste ervaring? Dat was met een al zeer volwassen student aan wie ik vroeg waarom hij mijn keuzevak had gekozen. Hij zei toen: “Om te vechten voor een betere wereld, meneer”. En dat is hij nog echt gaan doen ook. Hij werkt bij de Wereldbank en zet zich in voor de verschoppelingen van deze wereld. Hij maakt me nog steeds trots.

Na mijn pensionering eind 2022 merkte ik dat het lesgeven vreselijk miste. Daarom ben ik heel blij om nu bij HOVO te mogen komen werken.

Welke rol ziet u weggelegd voor volwasseneneducatie in de samenleving van vandaag? Hoe draagt uw werk als docent bij aan het vervullen van die rol?
HOVO is een succesverhaal, dat laat zien dat ook volwassenen gelukkig leergierig blijven, en zelf willen leren, want internet en de sociale media zijn paradijzen voor dwazen. Als je wilt blijven meedoen, moet je leren informatie te schiften, het kaf van het koren te scheiden. En dat kun je weer leren door geschiedenis te beoefenen. Het mooiste wat je daarbij kunt voelen is wat de grootste Nederlandse historicus aller tijden Johan Huizinga de historische sensatie heeft genoemd; namelijk dat je in een flits het gevoel krijgt van onmiddellijk contact met het verleden. Dat kan gebeuren door middel van een voorwerp, een locatie, maar ook door een document of een verhaal.

Ik denk dat de Franse schrijver Marcel Proust met zijn verhaal over het Madeleine-koekje hetzelfde heeft bedoeld. Toen zijn moeder hem een keer thee gaf met zo’n koekje, bracht dat koekje een onstuitbare stroom van herinneringen op gang. Proust stond toen weer als kind in het huis van tante Leonie, die hem bij de thee een Madeleine gaf. Hij vergeleek zijn herinneringen met zo’n Japanse papieren bloem die zich in water prachtig openvouwt. Als ik zo’n sensatie bij cursisten kan oproepen, dan ben ik geslaagd.  Daar ga ik mijn uiterste best voor doen.

Wat is het onderwerp van uw volgende cursus en wat maakt het interessant voor deelnemers?
De cursus die ik in maart 2025 ga geven, Nieuwe inzichten in de Nederlandse bezettingsgeschiedenis, gaat over veranderingen in de beeldvorming van de bezettingstijd. Er zijn heel veel Nederlanders die daar veel belangstelling voor hebben, en terecht, want er gebeurde toen duizelingwekkend veel met mensen met wie werd gesold van heb-ik-jou-daar: oorlog, bombardementen, collaboratie, dwangarbeid, volkerenmoord. Maar dat verleden gaat niet alleen over het verleden, het gaat ook over het heden, over wie wij zijn en over wie we willen zijn. Daardoor lopen in die percepties van de oorlog heden en verleden door elkaar heen. Die kluwen gaan de cursisten en ik samen geduldig en gestaag ontwarren. Totdat we tegen elkaar zeggen: zo moet het zijn geweest. Gek genoeg hebben de literatoren de waarheid over de bezetting eerder ontdekt dan de historici. Daarom lezen de cursisten inleidend geen historie maar literatuur.

U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over wilt leren? Ik schrijf nog steeds, nu aan een boek over een middelbare school tijdens de bezetting, het Amsterdamse Vossius Gymnasium. En onlangs bepleitte ik in de NRC samen met een juridische collega strafvervolging van de Maccabi-hooligans wegens groepsbelediging van Arabieren. En ik lees nog steeds veel, de laatste tijd vooral over de psychologie van de plegers van genocide, in Rwanda bij voorbeeld. Want daarover gaat mijn volgende cursus voor HOVO, in het najaar van 2025.

Waarom dat belangrijk is? Ooit vroeg een joodse vrouw tijdens een lezing aan de fameuze jurist en literator Abel Herzberg, hoe joden konden voorkomen weer slachtoffers te worden. Herzberg antwoordde toen, dat dat het probleem niet was, maar de vraag hoe te voorkomen moordenaars te worden.

Met ons Nederlanders is dat immers gebeurd. Na de tragedie van de nazi-bezetting pleegden onze (over-)grootvaders – alledaagse Hollandse jongens – al rap misdaden in de NSB-interneringskampen en op nog veel grotere schaal in Indonesië. En ook wij weigerden onze misdaden onder ogen te zien.

Maak kennis met deze HOVO-docenten

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam