Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak kennis met Hans de Moel

Hans de Moel meldde zich samen met Mark Bokhorst bij HOVO met een cursus over Nederland Waterland. Waarom is Hans de Moel enthousiast over HOVO en waarom fascineert de relatie tussen Nederland en het water hem? U leest het in het uitgebreide interview met deze nieuwe docent.

Datum: 2 januari 2025

Wat is uw vakgebied en welk aspect daarvan vindt u het meest interessant?
Ik houd me vooral bezig met risico's die te maken hebben met water en het weer, zoals droogte, orkanen, hagelbuien, en stormen. Eigenlijk alle natuurrampen die verband houden met het klimaat en water. Wat ik zo boeiend vind aan het werken in deze sector, is dat water overal mee te maken heeft. Het is verbonden met logistiek, landbouw, industrie, natuur en ecologie. Elk vraagstuk bevat wel een watercomponent, wat het vakgebied heel veelzijdig maakt. Al vanaf mijn studie ben ik geïnteresseerd in hoe de wereld werkt, vooral vanuit een fysiek perspectief. Maar in mijn werk bij het IVM (Instituut voor Milieuvraagstukken) kom ik ook veel in aanraking met sociale wetenschappen, bijvoorbeeld via agent-based modellen die kijken naar hoe mensen beslissingen nemen. Het is die combinatie van fysieke en sociale processen die in de praktijk vaak samenkomt.

Hoe is uw passie voor dit vakgebied ontstaan?
Mijn studiekeuze was deels onbewust, maar ik werd geïnspireerd door een geweldige docent in sociale geografie. Hoewel ik uiteindelijk voor fysische geografie koos, had die vroege interesse in zaken zoals migratie en demografie toch invloed. Tijdens een excursie in Drenthe, waar we bodems onderzochten en landmetingen uitvoerden, merkte ik dat ik dat soort veldwerk fascinerend vond.

Later ben ik verder gegaan in klimaatstudies en heb ik me gespecialiseerd in paleoklimatologie, maar uiteindelijk kwam ik terecht bij onderzoek naar overstromingsrisico's in Nederland. Hoewel ik een promotieaanbod had voor onderzoek naar oceaanverzuring in Hawaï, koos ik bewust voor het werken met watergerelateerde risico’s omdat het altijd dicht bij de praktijk staat. In mijn werk heb ik jaarlijks projecten waarbij ik samenwerk met gemeenten en provincies om waterproblemen aan te pakken. Die praktische verbinding houdt me gemotiveerd, vooral omdat de uitdagingen elk jaar weer veranderen.

Is er een onderwerp waarmee u uw studenten verrast?
Misschien niet een groot onderwerp, maar als ik het heb over overstromingen in Nederland, merk ik dat studenten vaak verrast zijn over de ernst van overstromingen vanuit rivieren. Veel mensen denken dat overstromingen vanaf de zee het gevaarlijkst zijn, maar overstromingen vanuit rivieren kunnen veel langer aanhouden. Waar een stormvloed snel voorbij kan zijn, kan een hoge rivierwaterstand dagen of zelfs weken blijven. In simulaties zie je ook dat overstromingen vanuit rivieren soms ernstiger zijn dan die vanuit de zee. Dit soort nuances vind ik zelf altijd interessant om over te brengen.

Wat vindt u het leukst aan het lesgeven aan volwassenen?
Wat ik waardeer aan lesgeven aan volwassenen, is dat ze vaak vanuit hun levenservaring dingen beter kunnen plaatsen. Ze hebben al veel gezien en meegemaakt in Nederland en kunnen daardoor makkelijker verbanden leggen met wat ze leren. Dit leidt vaak tot interessante vragen en discussies in de les. Bijvoorbeeld, als ik vraag wie bekende Nederlandse waterbeheerders zijn, komen er bij volwassenen veel meer namen naar boven dan bij jongere studenten.

Welke rol ziet u weggelegd voor volwasseneneducatie in de samenleving?
Ik zie volwasseneneducatie als een onderdeel van "een leven lang leren." Mensen kunnen nooit alles weten in hun leven, maar ik geloof dat leren ook na je carrière nog belangrijk is. Zelf kan ik me goed voorstellen dat ik ook later, als ik met pensioen ben, onderwijs blijf volgen over onderwerpen die me interesseren. Ik denk dat het vooral bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling.

Kunt u iets vertellen over de cursus die u geeft bij HOVO in het voorjaar van 2025?
De cursus gaat over de invloed van water op de ontwikkeling van Nederland. We beginnen met de opbouw van het land en hoe dat verbonden is met water. Nederland is immers een deltaland, en dat zie je terug in alles: van de geschiedenis van de steden tot de samenstelling van de ondergrond. We behandelen verschillende thema’s, zoals drinkwatervoorziening, rivieren, overstromingen en droogte. We duiken ook in de geschiedenis van de polders: hoe zijn ze ontstaan, waarom hebben we ze aangelegd en welke problemen leveren ze op, zowel vroeger als nu? Daarnaast besteden we aandacht aan overstromingen en kijken we door de tijd heen naar wat er is gebeurd en hoe Nederland veiliger is geworden. In het laatste college richten we ons op de toekomst: hoe kunnen we Nederland veilig houden, en wat kunnen we doen om met waterproblemen om te gaan? Naast te veel water behandelen we ook droogte, een probleem dat sinds 2018 steeds belangrijker is geworden.

Wat deze cursus extra leuk maakt, is dat zowel mijn collega-docent Mark Bokhorst als ik aardwetenschappers zijn en we houden van veldwerk. Daarom organiseren we een facultatieve excursie, waarschijnlijk in Nijmegen. Het is niet verplicht, maar voor wie meegaat, laten we verschillende aspecten van waterbeheer zien, zoals rivieren en polders. Op een relatief klein stukje kun je al heel veel leren en zien over watermanagement.

U leert anderen veel, maar is er iets wat u zelf nog zou willen leren?
Ik denk dat ik me graag verder zou verdiepen in geschiedenis. Toen ik laatst in Roemenië was, werd ik geraakt door hoe het gilde-systeem daar nog terugkomt in het academische systeem. Het idee dat hun huidige academische systeem, met meester-leerlingen en proefschriften, zijn wortels heeft in de middeleeuwen, vind ik fascinerend. Ik zou graag meer willen leren over hoe zulke systemen zich door de tijd heen hebben ontwikkeld.

Maak kennis met deze HOVO-docenten

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam