Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Maak kennis met Evert Jan Ouweneel

Filosoof Evert Jan Ouweneel zocht na zijn afstuderen een manier om zich in te zetten voor de samenleving. Dat doet hij nog steeds, onder andere met zijn inspirerende studiedagen voor HOVO Amsterdam. Hij laat mensen graag door de bomen het bos zien en geeft college over grote onderwerpen, zoals wereld¬geschiedenis, wereld¬religies, wereldkwesties en Westerse filosofie. In dit interview vertelt hij meer over zijn passie voor HOVO.

Datum: 2 juli 2024

Wat is uw achtergrond?
In de jaren negentig behaalde ik een propedeuse in de Psychologie en in de Sociologie aan de Universiteit Utrecht. In 2001 studeerde ik cum laude af als filosoof aan de Vrije Universiteit. Zoals dat gaat met filosofen (die immers geen fatsoenlijk vak hebben geleerd) moest ik daarna nog bepalen op welke wijze ik mij zou gaan inzetten in de samenleving. Het werd een combinatie van lezingen en advies. Wat de lezingen betreft, probeer ik mensen door de bomen het bos te laten zien over grote onderwerpen zoals wereldgeschiedenis, wereldreligies, wereldkwesties en westerse filosofie. Dat doe ik binnen het hoger onderwijs, maar ook in theaters en organisaties. Zo vatte ik jarenlang de geschiedenis samen voor ‘het klasje’ van Buitenlandse Zaken. Wat betreft advies heb ik gewerkt binnen internationale organisaties op het gebied van gevoelige beleids- en identiteits­kwesties. Momenteel ben ik onder meer strategiedirecteur binnen het Nederlandse Leger des Heils en denk ik soms mee met de internationale leider van het Leger des Heils.

Hoe deelt u uw passie binnen HOVO?
HOVO-docent Andreas Wismeijer zei het ook al in zijn eerdere interview voor een HOVO-nieuwsbrief: een dagje HOVO is voor mij een dagje uit. Dat is al zo sinds mijn eerste HOVO-cursus in 2002. Het is heerlijk om mensen mee te nemen op een reis door 50 eeuwen beschaving, door 25 eeuwen Westerse filosofie, of langs de grote kwesties die nu spelen. Ik probeer weg te blijven van lang­dradige opsommingen. Daar wordt de cursist niet blij van en ik ook niet. Het liefst rijg ik een parelketting van eyeopeners en verrassende inzichten. Ook probeer ik somberder zaken dragelijker te maken met wat humor en, waar mogelijk, een beetje hoop.

Wat maakt lesgeven voor HOVO zo leuk?
Een docent kan zich geen beter publiek wensen dan HOVO-publiek. Deelnemers zijn altijd geïnteresseerd en ze beschikken over voldoende levenservaring of professionele kennis om de aangeboden stof op waarde te schatten. Het is ook een geweldige luxe dat ik een hele dag mag uittrekken voor het uitwerken van een onderwerp. Dat maakt het voor mij mogelijk om precies dat grote plaatje te schetsen dat normaal niet in een lezing past ꟷ zoals bijvoorbeeld 5000 jaar geschiedenis.

Waar gaat uw volgende studiedag over en wat maakt deze interessant?
Op 16 augustus 2024 verzorg ik de studiedag De spirituele mens. Een fascinerend thema, temeer omdat de interesse voor spiritualiteit maar niet verdwijnt uit onze samenleving, ongeacht de wetenschappelijke ontwikkelingen. Tijdens deze studiedag koppel ik dit hardnekkige karakter van onze spirituele kant aan een specifiek vermogen van de mens, namelijk ons vermogen om altijd naar méér te verlangen (meer schoonheid, meer liefde, meer welzijn, meer vrede) dan deze wereld te bieden heeft. Wat te doen met al die onvervulde verlangens? Diverse tradities geven hierop een antwoord. Met veel plezier leg ik deze antwoorden aan de cursisten voor.

U leert mensen veel en een mens is immers nooit uitgeleerd, is er iets waar u zelf nog meer over wilt leren?
Een mens is inderdaad nooit uitgeleerd, maar nu ik erover nadenk… eigenlijk heb ik niet eens zo’n behoefte aan ‘leren’. Ik hoef niet per sé nog meer te weten of nog meer te begrijpen. Ik vind het prachtig om door nieuwe landschappen te wandelen; landschappen die inspireren, verruimen, verbazen, overweldigen, enzovoorts. Dat doe ik graag fysiek door mooie reizen te maken, maar net zo graag mentaal. Het voelt dan alsof het raam opengaat en er frisse lucht binnenkomt. Daarbij maakt het mij dus niet eens zoveel uit wát ik precies tegenkom aan cultuur of natuur… ik laat mij graag verrassen. Misschien is het wel deze verrassing, verbazing, verwondering, waar ik ook als docent steeds weer naar op zoek ben.

Maak kennis met deze HOVO-docenten

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam