Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Eredoctor Casper Sprey

Casper Sprey (1928), directeur van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, had vanaf circa 1975 nauw samengewerkt met de faculteiten Aardwetenschappen en Biologie. Die faculteiten droegen hem voor voor een eredoctoraat in de biologie. De VU bracht in de loop der jaren verscheidene natuurwetenschappelijke onderzoekers onder bij het Waterleidingbedrijf, die onder meer publiceerden over het duinenterrein en ecosystemen.

Fragment uit: ‘Het is ons een eer en een genoegen: eredoctoraten aan de Vrije Universiteit sinds 1930’ van Wim Berkelaar 

'Dat Sprey de traditionele kloof tussen de waterproductieafdeling (de zogenoemde blauwe sector) en de terreinbeheersafdelingen (de groene sector) wist te overbruggen, werd in de voordracht nadrukkelijk beklemtoond. ‘Sprey is erin geslaagd een verandering in de attitude van de duinwaterleidingbedrijven ten aanzien van het milieu en de rol van het natuurwetenschappelijk onderzoek daarbij tot stand te brengen’.  

Sprey was een lange weg gegaan voor hij bij de waterhuishouding terecht was gekomen. Hij werd in Batavia geboren. Zijn jaren des onderscheids (van zijn twaalfde tot zijn zeventiende) bracht hij door in concentratiekampen onder de Japanse bezetting. In 1946 vertrok hij naar Nederland waar hij de opleiding tot genie-officier volgde aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Hij diende het militaire apparaat ruim twintig jaar in verschillende functies, onder meer als hoofdinstructeur bij de kaderschool Genie en als ‘stafofficier bijzondere operatiën’, zoals het in ambtelijk jargon heette. Tussentijds had Sprey zijn ingenieursdiploma gehaald aan de Technische Hogeschool Delft en was hij, namens het leger, begin jaren zestig betrokken bij de bouw van een radiologisch laboratorium van de Nederlandse Organisatie van Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (T.N.O) in Rijswijk.  

In 1969 maakte Sprey de overstap naar het Provinciaal Waterleidingbedrijf. Naar eigen zeggen fungeerde Sprey er meer als manager dan als onderzoeker. Het onderzoek liet hij over aan de zes studenten van de Vrije Universiteit die gemiddeld jaarlijks via het Waterleidingbedrijf te werk gesteld werden. Sprey toonde zich maar wat trots op zijn rol als bemiddelaar tussen bedrijfsleven en wetenschap: ‘Bij andere waterleidingbedrijven bestaat niet zo’n vruchtbare samenwerking met de wetenschap.’ Erepromotor prof. dr. W.H.O. Ernst beklemtoonde in zijn toespraak op 20 oktober 1990 niet alleen Spreys belang voor de Nederlandse natuurwetenschappen, maar stond ook stil bij zijn inspanningen voor de bereiding en verspreiding van veilig drinkwater in ontwikkelingslanden. 

Sprey deed in de aanloop naar het eredoctoraat een opmerkelijk aanbod: het Provinciaal Waterleidingbedrijf bood aan de bloemdecoraties voor de Dies te verzorgen, een aanbod waarvan de Vrije Universiteit dankbaar gebruik maakte. Ook in een ander opzicht buitte Sprey het eredoctoraat publicitair goed uit: zijn rede Drinkwater en natuurbeheer. Conflict of synthese, uitgesproken na de toekenning van het doctoraat, zag in een verzorgde uitgave van het Provinciaal Waterleidingbedrijf het licht. 

Lees de volledige tekst over het eredoctoraat voor Casper Sprey in ‘Het is ons een eer en een genoegen: eredoctoraten aan de Vrije Universiteit sinds 1930’ van Wim Berkelaar.  

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam