Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

drs. Wim Berkelaar


Research Associate, Faculty of Humanities, Art and Culture, History, Antiquity

Research Associate, CLUE+

Personal information

Voor drie dagen werkzaam als 'manager' bij het HDC Centre for Religious History. Met journalist Koos van Noppen maker van een podcastserie over het intrigerende en maatschappelijk belangrijke verschijnsel dat secularisatie heet onder de titel "Beschouwen en verstouwen".

Colleges aan bachelorstudenten 'Media en Democratie' over de geschiedenis van de journalistiek van 1848 tot heden, waarin (in vogelvlucht) een overzicht wordt gegeven van deze professie in het spanningsveld tussen politiek, lezersverwachtingen en (tegenwoordig) sociale media. Daarbij wordt aandacht besteed aan de levensbeschouwelijke uitgangspunten van journalistieke media en aan de 'persona' van de journalist in tijden van oorlog en vrede.

Publicaties over uiteenlopende onderwerpen, vooral over historiografie, literatuurgeschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Veel essays zijn te vinden op mijn persoonlijke website. Klik op de "wereldbol" onder bovenstaande foto. 

Naast het werk voor HDC/VU sinds jaar en dag bespreker van historische boeken voor het historisch radioprogramma "OVT" van de VPRO en regelmatig te gast bij het Nieuwsforum van het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. Daarnaast medewerker aan de 'Boekencast' (podcast) van het Historisch Nieuwsblad. Voorheen jarenlang historisch duider en commentator voor de radioprogramma's "De ochtenden" en "Dit is de dag".

Ancillary activities

No ancillary activities

Ancillary activities are updated daily

drs. Wim Berkelaar