Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dr. Marjolein Hoogstraaten

Afdeling Doorbraaktechnologieën
Dr. Marjolein Hoogstraaten is een assistent-professor in organisatorische en technologische innovatie.

Marjolein Hoogstraaten is assistent-professor binnen de groep Organisatorische en Technologische Innovatie, waar zij ook als associate lead fungeert. Haar expertise ligt in het belang van institutionele verandering in innovatie- en transitieprocessen, met een specifieke focus op hoe institutionele veranderaars bijdragen aan innovatie en duurzaamheid.

Empirisch heeft Marjolein haar expertise opgebouwd in de life sciences, met ervaring in medische technologie-innovaties en e-health, mondiale gezondheid, publiek-private partnerschappen en duurzame voedselsystemen. Ze heeft een passie voor het verbinden van verschillende disciplinaire velden en wetenschappen om grote maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Ze heeft ervaring in het ontwerpen en organiseren van transdisciplinaire research en samenwerking.

Marjolein heeft gepubliceerd in diverse internationaal gerenommeerde tijdschriften zoals Environmental Innovation and Sustainability Transitions en Global Transitions. Ze heeft ruime ervaring als spreker op talrijke prestigieuze internationale conferenties, waaronder de International Sustainability Transitions Conference (IST), het European Forum for Studies of Policies for Research and Innovation (EUSpri), de European Academy of Management (EURAM) en de European Group of Organizational Studies (EGOS), onder anderen.

Innovatie voor Planeetgezondheid
Marjolein’s onderzoek richt zich op innovatie voor planeetgezondheid, oftewel de onderlinge afhankelijkheid van de gezondheid van de planeet en de menselijke gezondheid. Centraal in de overgang naar planeetgezondheid staan innovatieprocessen op drie niveaus: organisatorisch, technologisch en sociaal-institutioneel. Innovatie voor planeetgezondheid richt zich vaak ook op de afname, de-institutionalisering en delegitimisering van huidige praktijken en technologieën. Marjolein onderzoekt de rol van specifieke actor(en) in het versnellen van deze transities, bijvoorbeeld door als institutionele ondernemers op te treden. Voor een breed missie zoals planeetgezondheid is inter- en transdisciplinaire samenwerking en dialoog cruciaal.

In dit kader richt Marjolein zich op inclusieve en rechtvaardige klimaat- en gezondheidsoverschakelingen. Om het volledige potentieel van planeetgezondheidwaarden en -praktijken te realiseren, is het volgens haar essentieel om iedereen te betrekken, ongeacht sociaal-economische, culturele of raciale achtergrond. Ze onderzoekt hoe mensen met een lagere sociaal-economische status omgaan met duurzame innovaties en zich verhouden tot planeetgezondheidwaarden, en welke rol (vroegtijdige) educatieve en bewustwordingsprogramma's hierin kunnen spelen.

Opleiding en Professionele Ervaring
Marjolein heeft een PhD in innovatie- en transitiestudies behaald aan het Copernicus Institute of Sustainable Development, Universiteit Utrecht. Ze heeft nauw samengewerkt met talrijke internationale onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij de groep Science, Business and Innovation aan de Vrije Universiteit maakt ze deel uit van een interdisciplinair team en werkt ze samen met verschillende faculteiten, waaronder de faculteit der Wetenschappen en de faculteit der Sociale Wetenschappen. Ze is ook lid van de onderwijscommissie (OLC), waar ze verantwoordelijk is voor het evalueren van de kwaliteit van de bachelor- en masterprogramma’s van Science, Business and Innovation in samenwerking met docenten en studenten.

Onderwijs portofolio

Marjolein is een gekwalificeerde docent en heeft de universitaire onderwijsbevoegdheid (UTQ/BKO) behaald. Ze is gepassioneerd over het inspireren van de volgende generatie om bij te dragen aan kennis, innovatie en ondernemerschap voor een eerlijker, groener en gezonder wereld. Ze is betrokken bij de volgende cursussen van de SBI-programma’s:

  • Bachelorcursus: Essentials of Science, Business and Innovation (coördinator)
  • Bachelorcursus: Innovatieproject medicijnen (coördinator)
  • Bachelorcursus: Innovatieproject energie (coördinator)
  • Bachelor thesisprojecten
  • Master thesisprojecten

Klik hier om terug te gaan naar de onderzoeksgroep Deep Tech Innovation  

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam